Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Anbefalte innlegg

Skrevet

Har samme type vifte til badet, men vifta går også mot stekehetta på kjøkkenet.

har du et koblingskjema på hvordan du koblet vifta til utstyret du brukte.

Skrevet

For akkurat dette utstyret er det meste er rett fram med Power inn på R/L1 og S/L2 på regulatoren og vifta tilkobles U/T1 og V/T2. 0-10 V fra dimmeren inn på FR (+) og FC (-). For å bruke 0-10 V som styresignal så må parameter n03=2 i frekvensregulatoren.

 

Personlig ville jeg hatt en egen dedikert kjøkkenventilator med vifte eller en vifte til stekehetta med eget rør ut av huset.

  • 10 måneder senere...
Skrevet

Du kan dra opp til 20mA på 12V fra "FS"-klemma.

 

Sammenkobling blir da:
FS -  qubino +
FC - qubino -
FR - qubino AO
 

også kan du koble AM til I1 på qubinoen, så kan du lese ut strømtrekket til viften via 0-10v utgangen fra omformeren :P

Skrevet (endret)
On 31.1.2017 at 22:02, MbenzNo said:

Edit: Rettet ref. til fuktsensor.

Ser at det er flere tråder som går på regulering av ventilasjonsvifter.

Jeg kom over en OMRON frekvensregulator og har nå endelig fått på plass en løsning for å fuktstyre avtrekksvifta som trekker luft ut av bad og vaskerom.

(....)

 

 

Hei, jeg er ute etter å gjøre det samme - med VV-450 S, men mangler litt elektronikk know-how. Kan du hjelpe meg å forstå med å svare på noen spørsmål?

Slik jeg forstår dette:  0-100% i Z-wave gateway gir 0 til 10V fra dimmer som igjen gir X Hz på regulator som igjen gir en viss RPM på vifta. Stemmer dette?

 

1. Hva slags signal/strøm gir Qubino dimmeren? Vil Fibaro dimmer fungere på samme måte?

2. Hvordan styres frekvens-regulatoren? 0-10v fra dimmer blir omformet til en spesifikk Hz ?(Hva med ampere?)

3. Finnes det andre alternative regulatorer? (billigere, enklere eller mer tilgjengelig)

4. Hvordan vet man hvilken hastighet denne viften skal gå på og hvilken frekvens dette tilsvarer?

5. Antar at setup i gateway er temmelig rett fram?(Bruker HC2)

 

Det var det jeg kom på for nå :-) Veldig snilt av deg om du hjelper meg litt. Et koblings-skjema hadde selvfølgelig heller ikke vært å forakte. :-p

Endret av automats
Skrevet

1 - 0-10V er en industristandard som brukes på analoge signaler. Jeg har ikke sett modul som støtter kjører ut 0-10V fra Fibaro, så qubino er nok løsningen.

2 - Frekvensmformeren er satt opp til å kjøre ut en frekvens i henhold til 0-10v signalet den mottar. normalt sett 0-50Hz, og da vil 0-100% i styringen din tilsvare 0-10V ut fra qubino, som vil tilsvare 0-50Hz ut fra frekvensomformer.
 

3 - det finnes massevis av frekvensomformere på markedet, alt fra bittesmå omformere på 0,25kW opp til omformere som er store som ett hus og flere tusen kW som brukes f.eks. til fremdrift på store båter, alle kan styres av det tidligere nevnte 0-10v signalet. så tilgjengelighet er ikke ett problem.
Prisen er heller ikke så verst dersom man går for en enkel utgave.

4 - I frekvensomformeren velger man selv hvilken frekvens 0V og 10V skal tilsvare, alt i mellom de to punktene er en lineær "kurve" mellom de to punktene

5 - ingen forskjell enn en vanlig dimmer og automatisering av den.. :)

  • Thanks 1
Skrevet

Svaret til Alexander dekker vel det meste. Poenget er at en vanlig dimmer er uegnet til å regulere hastigheten på en vekselstrømsvifte. Du vil fort oppdage at vifta begynner å bråke før du har fått regulert hastigheten så lavt som du ønsker. Med en frekvensregulator så kan du trinnløst regulere vifta fra nesten 0 RPM til 100 % uten at selve vifta begynner å bråke.

 

  • Thanks 1
Skrevet

Takk til dere begge! Skjønner greia bedre nå.


Hva tenker dere er en aktuell regulator som dekker mitt behov, uten noe ekstra - slik at jeg slipper billigst mulig unna. Må vel kunne justere de nevnte parametrene, men trenger vel ikke mer enn så mange ampere vifta trenger, med noe sikkerhetsmargin.

 

En tilleggs-greie måtte forøvrig være å måle strøm på platetoppen for å aktivere avtrekket, dersom jeg fjerner den manuelle som er der i dag. :-) I tillegg til fukt-måler på badet såklart - og CO2 måler i stua.

  • 1 måned senere...
Skrevet

Jeg har også en Flexit ULV-100 loftsvifte og ønsker å få denne styrt via z-wave.

Er løsningen over med en frekvensregulator og Qubino 0-10v beste og billigste løsning?

Hvor for jeg eventuelt tak i en egnet frekvensregulator til en god pris?

  • 4 uker senere...
Skrevet

Hmm, denne vifta har jeg ikkje tenkt mye på, men glimrende ide med fukt sensor. Får ta en tilstandskontroll i helga og se over kontrollen som er i dag, viftehatt-panelet er trødd inn i sikringsskap.

  • 7 måneder senere...
Skrevet

Endelig en løsning for smart styring av VV-450. Dette har jeg lett etter en stund. Etter inspirasjon fra denne tråden tok jeg kontakt med ett lokalt elektrikerfirma for å be om pris på en lignende løsning der elektriker også leverte elmateriell (inkl. frekvensomformer, men utenom dimmer). Det var dessverre kun én ting som var interessant der, og det var å levere en helt annen løsning basert på X-Comfort. Med en gang det ble snakk om Z-wave (selv om undertegnede ville stå for den biten), så ble det helt uinteressant.


Så da tenker jeg å kjøpe inn det som trengs av materiell, og heller få en elektriker til å komme over på timespris for å koble opp dette.

 

Som alternativ til Omron sin frekvensomformer så har jeg kikket litt på en fra Siemens. Noe i veien for å bruke denne? Noe billigere, pluss en del enklere mht. garanti/reklamasjon.

Skrevet
21 minutter siden, Actibus skrev:

@deve87 hvilken frekvensomformer bruker du sammen med qubino 0-10v?

Allen Bradley 22f-a8p0n113

 

Frekvensomformere er ikke billig i utgangspunktet, men denne er for motorer opp til 1.5kW. Så trenger ikke så heftig for en loftsvifte på 80W ?

  • 3 uker senere...
Skrevet
On 31/01/2017 at 22:02, MbenzNo said:

Med en slik frekvensregulator så kan vifta reguleres helt ned til stans uten antydning til mekanisk støy som man får med en dimmer. 35% på Qubinoen gir ca 20 Hz ut på regulatoren og er en passelig grunnventilasjon fra våtrommene.

Jeg forstår det slik at viftene (ihvertfall flexit ulv-100) har en kondensator for å immitere 3-fase som kan fjernes hvis man kobler på en regulator med 3-fas uttak. Er det noe du gjorde?

Skrevet

Nei, jeg har ikke fjernet kondensator. Regulatoren er heller ikke koblet med 3-fas uttak. regulerer kun frekvens på 1-fas

Har fungert feilfritt i snart 2 år nå, og er en automatisering som en ikke legger merke til annet enn at det bare fungerer! Deilig å slippe dugg på speilet på badet når en dusjer fordi en har glemt å skru opp vifta.

Skrevet
On 09/11/2018 at 14:35, MbenzNo said:

Nei, jeg har ikke fjernet kondensator. Regulatoren er heller ikke koblet med 3-fas uttak. regulerer kun frekvens på 1-fas

Har fungert feilfritt i snart 2 år nå, og er en automatisering som en ikke legger merke til annet enn at det bare fungerer! Deilig å slippe dugg på speilet på badet når en dusjer fordi en har glemt å skru opp vifta.

Jeg koblet bare en dimmer direkte mot vifta, men jeg forstår det slik at det forårsaker mer støy, og at det som senket støyen mest var å koble regulatoren til alle tre fasene. Rent bortsett fra det fungerer det veldig godt med automatikken ja. :)

Skrevet
On 12/11/2018 at 10:44, Tor Magnus said:

Jeg koblet bare en dimmer direkte mot vifta, men jeg forstår det slik at det forårsaker mer støy, og at det som senket støyen mest var å koble regulatoren til alle tre fasene. Rent bortsett fra det fungerer det veldig godt med automatikken ja. :)

 

Min erfaring med dimmer var at dette var ubrukelig. Vifta begynte å bråke veldig når spenningen ble regulert ned. Prøvde også en "manuell motorkontroll"-dimmer, dvs dimmer laget spesielt for slike vifter, men disse fikk også vifta til å bråke når den ble dimmet til lav hastighet.

  • 2 måneder senere...
Skrevet
På 2.1.2018 den 12.18, Tor Magnus skrev:

Jeg har en Flexit ULV-100 loftsvifte som jeg for tiden styrer via en fibaro dimmer. Jeg mistenker at jeg kunne dra fordel av dette. Er det noen andre som bruker denne og har noen erfaring?

 

Koblingsskjema side 3: https://www.flexit.no/globalassets/catalog/documents/20810_fdv_94001no.pdf

 

På 19.2.2018 den 21.01, Chris skrev:

Jeg har også en Flexit ULV-100 loftsvifte og ønsker å få denne styrt via z-wave.

Er løsningen over med en frekvensregulator og Qubino 0-10v beste og billigste løsning?

Hvor for jeg eventuelt tak i en egnet frekvensregulator til en god pris?

 

Jeg brukte en Fibaro switch, sammen med 2 Nexa AN-179 for å styre en Flexit ULV loftvifte. Fibaro switch for å kunne måle forbruk.

Bygde det inn i en koblingsboks, og koblet fra 3 trinnsbryteren fra Flexit. Dette gir meg muligheten til å skru av vifta, samt sette trinn 1-2-3.

Har en virtuell device for dette som kontrolleres fra blant annet fuktsensor, tid på døgnet, og co2 måling. Fant fort ut at 3 trinn er mer enn nok på en sånn vifte.

Erstattet Flexit bryter med en Elko med impulsfjær, slik at jeg kan trigge 30 minutt dusjmodus (trinn 3) direkte fra badet. Har ingen god fuktsensor på det ene badet :)

Har alarm-eventer på forbruk på hvert trinn, slik at neste gang en kondensator ryker, så får jeg forhåpentligvis beskjed.

Skrevet
På 15.1.2019 den 20.29, Chris_T82 skrev:

Noen tips (linker?) til å kjøpe frekvensomformer? :)

 

/Chris

 

F.eks www.elfadistrelec.no

Det er ihvertfall en plass hvor privatkunder kan handle hvis jeg ikke tar feil. De har litt forskjellige merker av frekvensomformere.

Jeg jobber endel med frekvensomformere i det daglige, og Schneider ATV12 er vel kanskje et billig og greit alternativ.

Siemens sin V20 serie eller forgjengeren G110 (selges fortsatt noen steder) er også greie å jobbe med.

 

Dersom man skal kjøpe en frekvensomformer er det endel ting å tenke på :

1. SPENNING! De finnes for blant annet 1 fase 230 V, 3 fase 230 V, samt 3 fase 400 V. Vil anta at 1 fase 230 V er det mest aktuelle her. Dersom du har en nettspenning som ofte ligger utenom normen, så kan du få problemer. De aksepterer bare spenning innenfor det som er kravet til nettleverandøren. Mener det er +/- 5%, eller er det 10% :)

2. Effekt. Sier seg vel selv. Det er derimot ikke noe problem å bruke en frekvensomformer som er noe større enn lasten. F.eks en 1000W frekvensomformer med en 500W motor.

3. Grensesnitt for programmering. Mange mindre frekvensomformere kommer med display hvor man kan endre parametere. Dersom den kommer uten display kan man få seg en overraskelse da noen av dem koster nesten like mye som frekvensomformeren :) Kabel og PC er ikke nødvendigvis like enkelt dersom man er uerfaren. Noen leverandører tar også betalt for SW, og det kan kreve adapter til RS485 eller lignende som også blir en ekstra kostnad.

4. Kontrollmuligheter. De fleste kommer med noen digitale innganger for enable signal, samt retning osv. Disse er programmerbare. De fleste har også analoginngang 0-10VDC for hastighetssignal. Skal man bruke bus eller lignende må man ofte kjøpe et ekstra kort.

5. Med eller uten inngangsfilter. Dette er veldig relevant innen industri, men jeg vet ikke hvordan det stiller seg ved bruk i et bolighus. Inngangsfilter vil ofte kunne slå ut en type A jordfeilbryter, som er det vanlige i bolighus. Viktig å tenke på.

 

Jeg har forøvrig et passe godt utvalg av displayer til forskjellige frekvensomformere dersom noen trenger å låne.

PS! Installasjon av frekvensomformer er absolutt en jobb for en elektriker/automatiker :)

 

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.