Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Endre veggmonterte brytere i gammelt hus


vongohren

Anbefalte innlegg

Hei! Jeg prøver bare å legge en plan for å erstatte eller legge til en modul på veggmonterte brytere i et gammelt hus.

Jeg kom fra en leilighet der alt hadde en elektroboks ved seg, og det var legg å utvide brytere med smart funksjonalitet.

 

Men i dette huset så er brytere veggmontert og har lite plass til å utvide med noe funksjon. Og de bryterne jeg finner har også en stor kloss bak som gjør at jeg ender opp med å måtte borre i veggen, slik jeg forstår det.

 

Har dere noen andre tips og triks for å gjøre dette smidigere?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

vongohren skrev (36 minutter siden):

Har dere noen andre tips og triks for å gjøre dette smidigere?

Vurder bruk av smart dimmer eller smart bryter montert på veggen i påveggskappe. Da slipper du å bore i veggen. Vi er flere som er fornøyd med Micromatic sin Zigbee dimmer, andre alternativer kan sikkert monteres på samme måte. Denne bygger i underkant av 2 cm, ergo trenger du ikke den største kappen (mål konkret før du kjøper, f.eks. hos Elektroimportøren). De har også en smart bryter som bør passe i en litt dypere ramme, den trenger drøyt 3 cm i dybden.

Det finnes også smarte brytere for montering på lampettledning, men de har jeg ingen erfaring med selv. Sammenlignet med nytteverdien på en dimmer synes jeg prisen på denne er høy. Men det finnes jo også en dimmer for lampettledning. De siste to kan du montere lovlig selv, det er jo en fordel.

Siste opsjon er å bruke smarte lyspærer, men det prøver jeg for min del å unngå. Familien setter pris på at det fortsatt er fysiske brytere/dimmere som virker i huset, selv om det meste nå går av og på automatisk basert på bevegelsessensorer og dørsensorer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for god feedback! @christbj

Micromatic sin dimmer har jeg også vært fornøyd med der jeg har trengt det. Så fint med en bekreftelse.


Jeg har lenge brukt disse bak enkelt brytere og vært veldig fornøyd.

Men en påveggskappe(ukjent ord for meg :P) er lett og slett en ekstender av veggen?

Da vil den devicen jeg nevner over kunne brukes i en slik påveggskappe antar jeg?

 

Smarte lyspærer er fy fy i mine øyne og ører. Liker best å legge tilrette for en fleksibel grunninfrastruktur.

 

Vi kommer nok til å kjøre batteridrevet brytere for å styre flere lys på engang. Full automatisering har vi ikke kommet til enda 😛

  • Like 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@vongohren Sjekk lenken til den utenpåliggende veggboksen/påveggskappen, så der du fort hva det er. 🙂

Jeg ser ingen grunn til å bruke mye penger på batteridrevne brytere, men har du dem allerede er det jo greit. Det jeg kan anbefale er å ta en titt på Ikeas utvalg av sensorer, som har fått positiv omtale av tek.no. Jeg bruker både Vallhorn (bevegelsessensor) og Parasoll (dør/vindusenor - magnetkontakt) til å styre lys i ganger, stue, kjøkken osv. Og med smarte brytere/dimmere kan du bruke statusen på en til å styre en annen. Jeg har f.eks. en automasjon i Home Assistant som skrur på lyset under overskapene på kjøkkenet (dvs lyset over kjøkkenbenken) når dimmeren til taklyset setter på full effekt. På samme måte skrur jeg på et ekstra lys under overskapene tilkoblet en egen smartplugg. Det var ikke lagt kabel dit fra bryteren, der var det kun en vanlig stikkontakt. HA sørger for at det ekstra lyset følger statusen til smartbryteren til lysene under overskapene.

Kjøp et par billige sensorer og prøv deg frem, det er sjelden jeg trenger å trykke på en lysbryter i de rommene som er automatisert. Og så lenge du har fysiske brytere som kan brukes har ikke familien noe imot at ting skjer automatisk. 😊 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for utdypende informasjon og dine tanker! Skal se hva jeg får til på automasjonsbiten.

Ref mine først spørsmål så gikk jeg inn på lenken, og derfor jeg spurte, for jeg klarte ikke umiddelbart å se hvordan den kunne brukes, og prøvde å formidle min tanker 😅
Men da antar jeg at jeg var inne på det og får prøve meg litt fram.

Takk for kjappe svar!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bildet viser en USB modul for montering i veggboks - montert i en påveggskappe (Det er ikke 100% rett utgave, men dette er skjult bak inventar og det jeg hadde tilgjengelig da jeg fikk det montert. Resten av huset har skjult anlegg, kun brannveggen mot naboen som har åpent anlegg, derfor lett å glemme dette behovet.) USB modulen er ganske dyp, derfor trengs en dyp enhet. Micromatic dimmeren bygger mye mindre, det vil derfor bli mye penere med en passende påveggskappe, spesielt hvis du finner en som passer både i form, farge og dybde.

IMG_2389.jpeg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et annet alternativ er å bruke smartpærer og/eller plassere dimmepucker andre steder enn der det i dag er brytere.  F.eks. hvis det er plass til slikt i en takboks eller i en lysarmatur.  Da kan bryterne erstattes med fjernkontroller etter egen smak.  De bygger jo ikke mer ut fra veggen enn et skjult anlegg ville gjort.  Og noe av kablingen kan kanskje fjernes slik at totalen blir enda mer "skjult"

 

Noen eksempler:

https://www.elektroimportoren.no/namron-zigbee-4-i-1-vridimmer/4512726/Product.html

https://www.elektroimportoren.no/philips-hue-dimmebryter/60342/Product.html

https://www.elektroimportoren.no/elko-smartbryter-traadloes-plus-ph/4540054/Product.html

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.