Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Anbefalte innlegg

Skrevet
Just now, SveinHa said:

Er dette en grid-inverter og at inverteren da øker nettspenningen for mye?  

Ja, det er problemet.

 

52 minutes ago, jkirkebo said:

Hva er spenningen inn på natten, når anlegget ikke produserer? Sannsynligvis er den ganske høy, kanskje over 240V?

Den ligger på ca 245V, se logg.

Logg viser spenning på to separate termostater. 

De er ganske like, grønn og rød kurve.

VoltHytta.jpg

Skrevet
arneolav skrev (1 time siden):

Ja, det er problemet.

 

Den ligger på ca 245V, se logg.

Logg viser spenning på to separate termostater. 

De er ganske like, grønn og rød kurve.

VoltHytta.jpg

245V er alt for mye, du får ikke mye produksjon med så høy spenning. Be de trinne ned trafoen to trinn, det bør holde (10-14V).

Skrevet
3 hours ago, jkirkebo said:

Be de trinne ned trafoen to trinn, det bør holde (10-14V).

Takker for tips, sender noen ord til Agder energi i morgen.

  • 2 uker senere...
Skrevet

Kom dessverre til å kuppe tråden til SveinHA her.

Kanskje moderator kan flytte til en ny tråd, fra og med mitt inlegg den 2.mars. Kall gjerne tråden "Solceller - overproduksjon".

På forhånd takk.

  • 10 måneder senere...
Skrevet

Har begynt å få til litt solvarsel slik at jeg, nå på vinteren, kan planlegge hvor mye strøm jeg må kjøpe i løpet av natten for å overleve neste dag. Er ikke kommet helt i mål med automatikken men det er nå i alle fall langt bedre enn uten solvarsel. Oversikt over hvordan solvarselet virker vises slik:

image.thumb.png.b6722801ebca59db45572e2b92d75c96.png

Den 17.01 er et ganske stort avvik og det skyldes 3 dager med nedsnødde solceller...

Skrevet (endret)

Så ville skjebnen det slik at min 7 år gamle luft/vann varmepumpe totalhavarerte. Siden varmepumpehavariet for et par uker siden har jeg satt meg ned med kalkulatoren.

 

For hele 2023 har varmepumpen generert 4863 kWh iflg energimåler på vannsiden. Varmepumpen har i samme periode forbrukt 1578 kWh og det gir en innsparelse på 3284 kWh. Om vi regner at strømprisen i 2023 har ligget på rundt kr 1.20 inkl nettleie og strømstøtte så blir da årlig besparelse/inntjeningspotensiale kr 3941. Om en skal tjene inn en reparasjon til kr 69.900 (skadetakst) så ender vi på tett oppunder 18 år og det blir da økonomisk forkastelig.

 

Jeg har jo allerede solcelleanlegg med stor batteripakke og ser for meg at det vil bli langt mer lønnsomt å utvide dette til en kostnad rundt det samme som varmepumpehavariet koster. Jeg har de siste ukene holdt gulvene og bereder varme med strøm fra solcelleanlegget og ser at det går men må utvide om jeg skal ha energi å gå på til skyggefulle dager.

 

Erstatninger som forsikringen dekker gjelder jo det havarerte anlegget så jeg ser en stor fordel i å heller utvide solcelleanlegget i stedet for å gjøre en økonomisk forkastelig handel med ny varmepumpe. Til info har jeg fått muntlige prisoverslag fra 2 andre varmepumpeleverandører og de antyder en reparasjonspris kr 100.000 til 120.000.

 

Har forelagt denne problemstillingen for forsikringsselskapet og de var veldig positive til det.

 

Har gjort avtale med forsikringsselskapet at jeg umiddelbart får utbetalt erstatningssummen uten mva og så får jeg utbetalt mva etterhvert som fakturaer med dokumentert mva sendes inn.

 

Har allerede 9.6 kWp solceller i bestilling og disse vil bli montert på treunderstell i en skråning borte fra bygninger.

 

De fleste MPPT regulatorene sliter med å takle såpass effekt så jeg regner med å kjøpe ny off-grid inverter som bare blir brukt til MPPT og som stand-by inverter i tilfelle den andre skulle få problemer.

 

...eller om jeg får liv i den inverteren som sovnet under firmware-oppgradering vil jeg bruke den...

 

Berederen har jo varmekolben stående på midten siden varmepumpen er ment å varme nedenfra så for å få få litt varme til gulvene installerte jeg en internsirkulasjonspumpe slik at det varme vannet øverst flyttes ned til bunn. Det skal ikke mye sirkulasjon til så pumpen står på laveste hastighet og går i en 5 minutt syklus, 5 min på, 5 min av og det ser ut til å være ganske passe..

image.thumb.png.353605d7bad92a866c32149988d8084e.png

Endret av SveinHa
Skrevet
6 hours ago, SveinHa said:

Erstatninger som forsikringen dekker gjelder jo det havarerte anlegget

 

Interessante betraktninger!

 

Men, hva slags forsikring har du som dekker at varmepumpe slutter å virke? (off topic, men...)

 

Skrevet

Det er ikke noen spesiell forsikring men havariet var plutselig og uforutsigbart. Ikke noe jeg kunne gjort for å forebygge.

 

Årsaken til havariet var varmeveksler mellom gass- og vann kretsen som fikk intern lekkasje. Gassen gikk inn i vann kretsen og ut automatisk lufter, deretter gikk vannet inn i gasskretsen og frostsprengte kompressoren/rørene i nærheten.

 

Når en kan dokumentere dårlig økonomi i reparasjon så synes jeg det er klokt av forsikringsselskapet å støtte alternativer som ikke koster mer for dem.

  • Thanks 1
  • 1 måned senere...
Skrevet

Så er første 1/4 av de nye solcellene på plass og satt i drift. Det er lite jobb igjen for å få ferdig høyre halvparten som blir 2x4 panel og så kommer 2x4 panel til til venstre for disse:

image.thumb.png.a055d1d26611444746f893535086568d.png

Så langt er det "proof of concept" og det ser vellykket ut så langt. Fundamentet så langt er festet til bakken med 8 stolpesko støpt ned i bakken. Selv om dette stedet er relativt skjermet for vind tror jeg det er lurt med ekstra "fortøyninger" til bakken og jeg har en plan for det...

  • Like 4
Skrevet

Som sagt: Lite arbeid å få opp de neste 4...

image.thumb.png.ce2bac39d51c1fa38b8cf04e124fb4e9.png

 

Fikk akkurat koblet de siste 4 til da solen gjemte seg bak noe store grantrær... Men de 4 første ga nå 1500W i flere timer i dag... Dette ble første dag helt uten strømkjøp i år.

 

Får grave og støpe litt de neste dagene. Ser at betongen trenger flere dager på å bli håndteringsherdet nå når det for det meste er under 5 grader...

Skrevet (endret)
2 hours ago, SveinHa said:

Får grave og støpe litt de neste dagene. Ser at betongen trenger flere dager på å bli håndteringsherdet nå når det for det meste er under 5 grader...

Ting tar uansett tid. Jeg har fått til grei støp i noen få kuldegarder med tildekking og varmekabler rundt, men det blir mye extra arbeide. 
Misunner deg den skråningen!

 

Endret av arneolav
Skrevet
arneolav skrev (1 time siden):

Misunner deg den skråningen!

Jepp, den er super til dette bruket men et mareritt å holde fin med tanke på planter og slikt. Litt for bratt til å være grei å jobbe i...

  • 4 uker senere...
Skrevet

Har lagt om litt på styringsregimet mitt. Har hatt en "planperiode" fra kl 16:00 til 16:00 i morgen og i det perioden startet prøver jeg å lage en plan for hvor mye strøm som må kjøpes i løpet av natten (eller når strømmen er billigst og det pleier å være om natten) basert på historisk døgnbehov og solvarsel. Har nå flyttet planperioden til kl 22:00-22:00 for å få ferskest mulig solvarsel samtidig som jeg da VET hvordan batteristatus er etter at solen har gått ned.

 

Det er jaggu ikke lett å finne noe solvarsel å stole noe særlig på. I dag og i morgen kan virke ganske så typisk:

  • I dag er meldt regn HELE dagen (yr/storm) men i praksis ble der bare regn å snakke om i skumring/kveld.
  • Forventet solproduksjon i dag er 26/12 kWh fra hhv tysk og australsk solvarsel. I praksis ble det 9.5 kWh.
  • I morgen er meldt 3 timer regn om morgenen (storm) og regn fra kl 19 (yr og storm). Dette skulle gi en god del produksjon siden bare lyst vær uten sol gir ganske ok produksjon...
  • ...men solvarselet for i morgen er identisk med i dag: 25.8/11.6, Det gjenstår jo å se hva det virkelig blir i morgen men de lokale varslene er jo veldig forskjellige for i dag og i morgen...

De siste 60 dager (fram til i går) ser slik ut:

image.thumb.png.07cb73e3369ef050517784866b4d0671.png

 

Det må påpekes at de siste par dagene har jeg ikke kunnet ta hånd om all strømmen og det gir jo et unødvendig/ikke-reelt avvik i grafene men det gjelder foreløpig bare de 2 siste dagene. Jeg har litt for lite effekt i berederen (2.9 kW) til å få varme i alle gulvene men der er utstyr på vei for å ordne det...

 

Om en måneds tid er det på tide å fyre opp poolen så da er det ikke noe problem med overskuddsstrøm...

 

  • 5 uker senere...
Skrevet

Så er hele utvidelsen oppe og går, bare litt småpynt som avdekking av batteri og litt ekstra stormsikring av solcellene gjenstår...  ValeCottageSolcellerKomplett.jpg

 

Venstre 10kW inverter er i utgangspunktet kun i bruk som MPPT regulator for de nye solcellene men når temperaturen kommer litt lengre opp skal poolen settes i drift og da tenker jeg at 17kW varmepumpe (trekker max rundt 3.2kW) blir kjørt fra denne siden resten av installasjonen har en begrensing på 32A/7.4kW. Det tredje 14.8kWh batteriet helt til høyre:

ValeCottageSolcelleInvertere.jpg

 

Ser veldig bra ut så langt. Har ikke kjøpt strøm i det hele tatt på 2 uker.

 

Solvarselet ser bittelitt bedre ut nå når der er nok sol til å slippe å kjøpe strøm men mistenker at mye av det er fordi jeg ikke kan ta hånd om hele produksjonen...

image.thumb.png.e7c715aabc612cf6548f005292ffa797.png

 

Jeg har endret litt på inntjeningskriteriene slik at billig strømkjøp ignoreres, nå regner jeg KUN solproduksjon og bare siste uken har D-dagen (datoen anlegget skal være inntjent om ca 8 år) flyttet seg en uke nærmere...

 

Siden årsaken til utvidelsen var varmepumpehavari ble jeg tvunget til å bygge om litt på det vannbårne vannsystemet. 2.9kW element i berederen var betydelig for lite til å holde liv i alle gulvene så der varmepumpen tidligere matet inn 8kW varme satte jeg inn en 3-fas 6kW varmekolbe (kjøpt brukt på nett for en slikk og ingenting) som jeg koblet på 1-fas og da leverer den 2.8kW og det, i kombinasjon med 2.9 kW i berederen gir nok energi og vel så det til både gulvene og bereder. Det har kostet noen timer men ser veldig bra ut...

  • Like 2
Skrevet (endret)

Looking good... Men der var noe uventet og litt heftig snøvær i begynnelsen av måneden...

image.thumb.png.6bcc39f7390980da7df3d4c571d9e39c.png

 

Etter jeg la inn kostnadene med solcelleutvidelsen flyttet D-Dagen (datoen anlegget vil være nedbetalt) seg fram til 28.02.2031 men er allerede nå tilbake til 20.01.2031. Skal bli spennende å se hvor datoen havner om noen måneder... Selv i dag, med "gratis" strøm som koster rundt 75 øre inkl avgifter og slikt, vil nok inntjeningen bli ganske akseptabel.

Endret av SveinHa
Skrevet
SveinHa skrev (23 timer siden):

Etter jeg la inn kostnadene med solcelleutvidelsen flyttet D-Dagen (datoen anlegget vil være nedbetalt) seg fram til 28.02.2031 men er allerede nå tilbake til 20.01.2031.

 

Hei Svein, har du lagt inn vedlikeholdskostnader i kalkylen, antar at det bør være relevant.

Jeg vet at et solcelleanlegg har nesten ingen vedlikeholdskostnader i løpet av levetiden, og anlegget har en levetid mellom 25 og 30 år. Skal man være helt sikker på at regnestykket blir så riktig som det er mulig å anslå, kan man legge inn at man må bytte inverteren to ganger i løpet av levetiden.

Hva tenker du om dette?

/Helge

Skrevet (endret)

Nei, jeg har ikke tatt med vedlikeholdskostnader. Solcellene som sådan trenger ikke annet en en vask i ny og ne for å holde effekten oppe men det er ikke påkrevd for levetiden sin del. At en MC4 connector kanskje må skiftes en eller annen gang kan vel skje men det vil regnes som reparasjon og ikke vedlikehold. Vil nok gå over og teite alle skruforbindelser en gang, det skal holde for all evighet.

 

Inverter skal vel litt til at varer lengre enn 10 år men det vil nå vise seg. Det er en relativt liten kostnad i den store sammenhengen.

 

Der er jo litt andre småting med begrenset levetid som RPi og ESP32 men heller ikke her noe vedlikehold annet enn en backup i ny og ne...

 

Nå er det heller ikke noe poeng for meg at regnskapet skal være nøyaktig og riktig men det er nå litt gøy å se hvilken vei tallene peker og ikke minst akkurat nå at utvidelsen av solcellene i stedet for reparasjon av varmepumpe viser seg å være riktig (og kanskje til og med riktigere enn antatt).

Endret av SveinHa
Skrevet
4 hours ago, Byelektrikeren said:

 

Hei Svein, har du lagt inn vedlikeholdskostnader i kalkylen, antar at det bør være relevant.

Jeg vet at et solcelleanlegg har nesten ingen vedlikeholdskostnader i løpet av levetiden, og anlegget har en levetid mellom 25 og 30 år. Skal man være helt sikker på at regnestykket blir så riktig som det er mulig å anslå, kan man legge inn at man må bytte inverteren to ganger i løpet av levetiden.

Hva tenker du om dette?

/Helge

 

Googlet raskt dette så ein gang og er du uheldig to ganger, eg tenker for mitt eget regnskap at dette er noko eg fører opp når det eventuelt skjer 🙂

image.png.f9c3d4f0d8320e74e8588d2991defa03.png

image.png.e4881309f39553d0f1d38270f078a36c.png

 

 

  • 2 uker senere...
Skrevet

Nå begynner det å bli gøy med solceller... Som nevnt var D-dagen (da anlegget skal være nedbetalt) 28.02.2031 men allerede nå er det den 27.12.2030. De siste dagene har jo strømprisen vært rundt 0 øre i de timene med mest sol men selv da gir jo solcellene god inntjening fordi en må jo regne den prisen en i virkeligheten betaler for strømmen og det er jo rundt 70 øre inkl nettleie, enovaavgift og forbruksavgift selv om strømmen i seg selv er gratis.

 

Der har jo vært litt delte meninger om batterier i solcelleanlegg her på forumet og der finnes jo heller ikke så mange slike anlegg. Iflg mitt lokale el.tilsyn så visste de bare om ett lignende anlegg i deres område.

 

En nøkkelting hos meg er poolen på 28m3 som jeg av helsemessige årsaker helst vil ha på 34 grader og det koster jo blod når en skal kjøpe strøm. I fjor varmet jeg kun på solstrøm og oppnådde kun en enkelt dag med 34 grader. Nå har jeg kjørt varmepumpe i 6 dager fra kl 0800 til 2230 og fått tempen opp fra rundt 10 grader til 34 og har brukt litt over 200kWh på det. I 18 tiden begynner solcellene å gi ganske begrenset med strøm i disse dager og da kjører jeg poolen på batteri fram til 2230 og da er batteriene såpass nedkjørt at jeg har en SOC på ca 30% når jeg starter opp igjen kl 0800 neste morgen. Da går der vel et par timer før batteriene begynner å lades nevneverdig men de blir fulle i 13-14 tiden og da har jeg også fått 80 grader i berederen og alle gulvene oppe i temp.

 

Der er jo 3 ting som har gjort den store endringen fra i fjor og det er drøyt doblet solcellekapasitet, 45% større batteri og at pool varmepumpen nå går på "reserveinverteren" slik at fulle 7.4kW er tilgjengelig for vv bereder og resten av huset hele tiden.

 

En ting jeg er spesielt fornøyd med siden jeg designet anlegget med et tak på 7.4kW (2x6mm2 kabel sikret med 32A fram og tilbake mellom huset og garasjen der solceller og invertere er plassert) er den automatiske inn/utkoblingen av lavt prioriterte laster som vv.bereder, ekstra varmekolbe for gulvvarme til erstatning for varmepumpen som røyk og filteranlegget til poolen. I praksis trenger en ikke tenke på totalforbruket når manuelle ting som vaskemaskin, kaffetrakter, stekeovn og slikt slås på så ordner de lavprioriterte lastene seg selv. Prinsippet er veldig enkelt:

Jeg har en variabel "Tilgjengelig effekt" som er 7.4 minus reell effekt brukt akkurat nå. For de lavprioriterte lastene har jeg en funksjonsblokk som kjøres momentant hver gang "Tilgjengelig effekt" endrer verdi. Hver enkelt funksjonsblokk har noen få parametre som styrer av/på funksjonen. F.eks. vv.bereder har en varmekolbe merket 2.9kW men er i praksis 2.8kW. For at berederen skal slå seg på må der være minst 2.85kW tilgjengelig og om der blir mindre enn 0.01kw tilgjengelig så slår den seg av. I tillegg har jeg noen timere i funksjonsblokken som gjør at enkelte laster kobler inn eller ut litt senere enn andre så jeg kan på den måten manuelt prioritere litt. 7.4kW er ikke så veldig mye i et hus, bereder, stekeovn, mikro og kaffetrakter så nærmer taket seg og komfyren i tillegg... Nåja, jeg koker på gass så akkurat den biten trenger ikke jeg bekymre meg om men så langt har 32A sikringen aldri gått...

  • Like 1
  • Thanks 1
Skrevet

Når en ser på siste uken er det ganske lik produksjon hos meg og (gul strek) mens uken før er en del dårligere her. Jeg holder til på Karmøy, hvor i landet er du @hflatoey image.thumb.png.9291126be8ed83915d37f1a141a9d6e1.png

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.