Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 12. feb. 2020 i alle områder

  1. Du har en knapp på måleren din som du kan steppe gjennom det den har lagret. Sammenlikne med det du leser fra porten. Legger ved en tilfeldig bruksanvisning. Det er flere utgaver på nettet. Aidon_ma_ler_bruksanvisning.pdf
    2 poeng
  2. Det er langt fra alltid at lysrør med induktiv ballast har fasekompensering. Det koster penger, og er ofte utelatt i private hus. De har typisk cos-fi på 0,5 og du skal ikke ha alt for mange før sikringene går. Det er ikke noe vanskelig å måle flere hundre VA reaktivt i bolig, men den drukner vanligvis i alt det andre. Du lurer ikke strømleverandøren med dårlig cos-fi på den måten at du får gratis energi, men det lager problemer fordi nettet må dimensjoneres for større strømmer enn nødvendig. Et kontorbygg med mange armaturer ville måtte ha veldig mange kurser for å takle økt strøm også. Den eneste gevinsten du får, er varmeeffekten fra økningen i tapet i ledningene, og den kan ikke være stor hvis ledningen skal overleve. Gitt nettspenning på 230V og 2 x 36W armatur: Med full fasekompensering (cos-fi = 1) blir strømmen 72 W / 230 V = 0,313 A eller 313 mA. Med cos-fi = 0,5 blir strømmen dobbelt så stor (626 mA). Det er derfor vi har begrepet "tilsynelatende effekt". Det er tilført spenning x målt strøm og oppgis i volt-ampere, VA. S = U x I. Denne gjør ikke noe nytte for oss, men er viktig for dimensjonering. Den effekten som gjør jobben kalles "aktiv effekt" og tar hensyn til cos-fi. Den oppgis i watt, W. P = U x I x cos-fi. Hvis vi kombinerer S og P, får vi at S = P / cos-fi. Armaturen får en tilsynelatende effekt på 144VA som tilsvarer 144 VA / 230 V = 0,26 0,626A eller 626 mA I tillegg har vi den reaktive effekten som skyldes at lasten enten oppfører seg som en spole (induktans) eller en kondensator, eller en kobinasjon av begge. Jeg skriver "oppfører seg som" fordi elektronikk kan gi samme virkning uten faktisk å være det. Reaktiv effekt oppgis også i VA, men får en liten r som tillegg for å skille den fra S så det skrives VAr. Reaktiv effekt, Q = U x I x sin-fi. Alt bygger på effekttrekanten som er en rettvinklet trekant. Den kan brukes til å beregne det meste når tallene vi har henger sammen. Vi bruker både triognometri og pythagoras etter hva som er enklest. Veldig forenklet kan vi si at fasekompenseringskondensatoren fungerer som et lokalt batteri i armaturen. Istedenfor å hente reaktiv effekt hos nettleverandøren blir den hentet noen cm. fra forbrukeren. For nettleverandøren er det likegyldig om den er plassert nær forbruker, eller rett innenfor veggen, men for deg er det mest gunstig med kortest mulige ledninger. Hvis den står plassert før sikringene, må de de (og ledningene) dimensjoneres for større strøm en nødvendig. l
    2 poeng
  3. For et par år siden egentlig, men gravd den ut i går og den fortsatt funker fint. en ikea kubbelys med ekte flame effekt drevet av baterier, men siden det er vanskelig å automatisere har jeg hivet inn en wireless charging receiver fra ebay/ali for å ha lyset altid på charger, og da kan en ha kontrol på selve laderen. Tanken var å bygge ladding pannel inn i en hylle, så at kubelys kan bli der sittende og bare få strømm når man (less kvinne) vil ha dem på. Den ble selvfølgelig avvist fordi den er alt for... kult? Men kanskje noen har behov for å bygge noe sånn, så... trenger en motstand på et par ohm for å redusere 5v til 3ish eller sånn, det må nesten googles og eksperimenteres med. Ser at jeg også har en transistor der, husker ikke hvorfor, sikkert noe med spenning å gjøre.
    2 poeng
  4. Rule 1 of programming: Assume that your users are idiots. Or apes. Or both.
    2 poeng
  5. up: korrekt, oppetid i millis t: Tidspunkt fra måleren i unixtime. Temperatur ville vært "temp" inne i data, men denne er deaktivert for D1 builden. Q: På min måler (Aidon 6534, TN nett) ser denne ut til å være byttet om, så i stedet for å sende ut ReactiveImportPower, har jeg tatt ut ReactiveExportPower som gir verdi hos meg. Dette er tydeligvis ikke likt på din Aidon. Om det er fordi det er en annen måler eller fordi det er forskjell i TN/IT nett er ukjent for meg. Noen med innsikt i hvordan dette fungerer? Uansett, bytter til ReactiveImportPower for IT pakkene og antar det blir korrekt for deg da. firmware.bin Her er det tatt ut ReactiveImportPower. Nysjerrig, TN? Dette må du utdype. Såvidt jeg har forstått er ikke MeterID i disse pakkene det samme som målepunktsid. Og hva kan man uansett gjøre med denne infoen egentlig?
    2 poeng
  6. Tiden kommer ikke ut. Er kanskje ikke så viktig når det kjøres mot noe som vanligvis har innebygget klokke. Du kan jo se om det er en enkel sak.
    1 poeng
  7. Joda [emoji3][emoji3] Bare spørre riktig mann på Homey-forumet. Løsning er å legge til "push-confirmation" i "and" i flows. Da får man ja nei i push [emoji1303] Homey forum: https://community.athom.com/t/how-do-i-create-a-custom-button-ui/17313/6?u=torstein Sent from my COL-L29 using Tapatalk
    1 poeng
  8. Når det gjelder hva som kringkastes, og hva vi har behov for. Serienummer og annen unik ID gir vel egentlig ingen praktisk nytte. Vi setter jo en unik MQTT ID for klienten, og det er den vi kan bruke. Målernummer ol. er sikkert viktig for dem som er koplet til et eksternt system som Tibber, men en hjemmelaget leser er vel ikke velkommen der. Det kan sikkert disuteres om hva som kan misbrukes, men jeg ser egentlig ikke poenget i å sende ut noe som entydig identifiserer en fysisk måler når det ikke brukes til noe. Versjonsnummer for OBIS (f.eks. AIDON_V0001 for Aidonmålere) kan være fornuftig for å fange opp hvis de endrer noe. Det var jo meningen at strømtariffen skulle komme via HAN, men det har de visst glemt bort inntil videre. Reaktiv effekt er ikke viktig for strømregningen, men de som finner på å lage noe selv kan godt være interessert i hva som egentlig går for seg, og da er det interessant nok å få den ut.
    1 poeng
  9. Surra meg til å sette opp Wireguard mot Hassio, en stund siden jeg har brukt VPN, dette var snappy. Eksterne urls går direkte, interne går mot hjem.
    1 poeng
  10. Bare for å kverulere - jo, det er lov å bruke støpsel. Det er typen støpsel det er begrensing på. Disse blå industrikontaktene kan brukes
    1 poeng
  11. Da har jeg skaffet meg en Hue bridge og noen hue-pærer. Pærene jeg gikk for er "white ambience" og en retro filament for å teste det også. Jeg bryr meg ikke om fancy farger samtidig som hvitbalanse-pærene gjør den jobben jeg er ute etter. Jeg tror jeg har klekket ut hvordan jeg skal løse oppvåknings-scenario og hvitbalanse-justering mye takket @berland sin openhab- innklipp i den andre tråden linket til over. Og jeg vil bruke python via HabApp til mye av logikken. Jeg får da dusk, dawn, sunrise og sunset "gratis". Men jeg trenger noen brytere/fjernkontroller. Hvordan fungerer Ikea sin dimmer mot Hue-bridgen? https://www.ikea.com/no/no/p/tradfri-tradlos-dimmer-hvit-70408595/ Den ser enkel å grei ut for styring av natt/leselampe. Vil dobbelt/trippel -klikk detekteres av huebridgen? Alternativet er selvfølgelig Hue sin, ulempen med den er flere knapper å forville seg bort i om natta.
    1 poeng
  12. To hundre kroner for å koble til en ekstra ledning når prisen på selve bryteren er den samme? Den hadde jeg nok spurt om, du... Ja, OK da. Det er faktisk 151,- i forskjell mellom en enkel og en dobbel bryter. Vi har Elko Pluss, så det var tillegg i prisen uansett.
    1 poeng
  13. Synes ideen var grei nok, men som du påpeker @Moskus så var det fordyrende. Lokal elektriker skulle ha 800,- + mva for montering og matriell per enkeltbryter, i motsetning til 1000,- + mva for en dobbeltbryter. Endte på dobbel.
    1 poeng
  14. Genialt! Da lærte jeg noe i dag også ?
    1 poeng
  15. Du er for så vidt inne på et teoretisk rett spor, men som sagt er dette i praksis kun en aktuell problemstilling for store anlegg. Du har for så vidt rett angående lysrør, idet det sitter en spole/drossel i armaturet som gjør det til en induktiv last. Imidlertid har armaturet også en kondensator som kompenserer for dette - så netto påvirkning på reaktiv effekt er liten. Dersom lasten i boligen din består av kun lysrørarmatur vil de muligens gi en målbar påvirkning. Dersom du derimot har en stor fabrikkhall med kun lysrørarmaturer vil det kunne bli signifikant. Du kan i teorien lure strømleverandøren din ved å ta ut kondensatoren fra dine eventuelle lysrørarmaturer slik at fasevinkelen fra armaturet øker. Det hadde vært artig om noen gadd å regne ut hvor mye (lite!) man kan spare på det per lysrør - men timebetalingen for å gjøre den jobben vil være lav! ?
    1 poeng
  16. Jeg ser det samme her (fra mitt gamle Roarfred-kort som jeg har hatt i drift mer enn ett år). Måling hos meg akkurat nå viser: ActiveExportPower = 0 ReactiveExportPower = varierer rundt ca 350 ActiveImportPower = varierer rundt ca 2300 ReactiveImportPower = 0 Ved nærmere ettertanke mener jeg dette er rett (og det vil kreve måleutstyr jeg ikke har å eventuelt verifisere det). Det dette betyr er at akkurat nå leverer mitt anlegg reaktiv effekt til nettet (konsekvens av fasevinkelen mellom strøm og spenning). Aktiv vs reaktiv effekt levert til nettet henger ikke sammen. Altså: Det er ikke slik at levert reaktiv effekt er null dersom levert aktiv effekt er null. (TN vs IT nett er nok et blindspor.) EDIT: For de aller fleste av oss forbrukere er reaktiv effekt uinteressant. Det er først og fremst nettselskapet som har nytte av denne målingen.
    1 poeng
  17. https://hotell.difi.no/?dataset=vegvesen/utek Gjør et søk og trykk på yaml https://hotell.difi.no/api/yaml/vegvesen/utek?understellsnr=WFOBXXGBBBJL71246 https://hotell.difi.no/api/json/vegvesen/utek?understellsnr=WFOBXXGBBBJL71246
    1 poeng
  18. En sensor som kompenserer for brå forskjeller men fremdeles innenfor hystereseområdet? PID-regulator som regulerer på det deriverte altså? Just my two cents..
    1 poeng
  19. Tips. Ikke del målepunktsid. "57xxxxx" osv
    1 poeng
  20. Har lenge irritert meg over at når varmepumpa står på 22 grader og det kommer sol inn på dagen at temp fort kan stige til 23-24 grader. Så etter litt styr på egenhånd fant jeg ut at HA har en trend sensor som nå satt opp med litt logikk for å senke varmen hvis temp går raskt opp i stua på dagen.
    1 poeng
  21. Ved 2-wire tror jeg den rapporterte effekten kun stemmer ved resistiv last. Du kan leke med parameter 58 og 59 for å kalibrere.
    1 poeng
  22. Tenkte bare å informere om at IKEA sine nyere LEDARE GU10 er bedre enn de gamle (de gamle het også LEDARE). De gamle pærene var hvite mens de nye er blanke (sølvfarget). Jeg hadde 3 av den gamle typen koblet til Fibaro Dimmer 2 uten bypass, og litt avhengig av manuelle innstillinger lagde de durelyd på enten full lysstyrke eller neddimmet. De nye kjørte jeg autokalibrering på og de funker veldig bra. EDIT: Autokalibreringen satte minimum brightness til 1 og maximum til 38, men når jeg har de på maks står det at de bare trekker 12,6W totalt. På naborommet hvor det er 3-wire står det 17,7W. Så enten måler Fibaro Dimmer 2 feil Watt i 2-wire, eller så lyser de ikke på full styrke. Men jeg syns ikke de virker noe særlig mørkere enn på rommet med 3-wire...
    1 poeng
  23. Hva med å bruke Vegvesenet sitt api for dette? https://hotell.difi.no/?dataset=vegvesen/utek https://dataut.vegvesen.no/dataset/teknisk-kjoretoyinformasjon
    1 poeng
  24. Løste problemet med databruk. Slå av TCP/IP [emoji23] Så nå har jeg mulighet for SMS-varsling når pushover er utilgjengelig ved utfall av nett eller spenning [emoji41]
    1 poeng
  25. beklager - ser ut til at det var ett eller annet som nå er løst som fikset dette. har prøvd med debug mode en stund nå og etter den ble aktivert så får jeg ikke feilen lenger...
    1 poeng
  26. Jeg har kontinuerlig oppdatering av fargetemperatur på mange av lysene i huset (alle Hue-lysene) etter klokkeslett, fra kaldhvitt om morgenen til varmhvit om kvelden. Det kommer ingen ny belysning inn i huset uten at jeg kan kontrollere temperaturen slik, jeg har blitt godt vant til det, og er "glad" i den featuren ved smarthuset mitt. Alle mine fargetemp/fargepærer er fra Hue, og der har jeg en egen parameter for fargetemperatur som går fra 0 (kaldhvitt) til 100 (varmhvit), slik at dette blir noenlunde enkelt. Hvis jeg hadde hatt pærer som bare hadde hatt RGB måtte jeg ha funnet en formel fra fargetemperaturskala til RGB som burde være overkommelig. Se denne tråden:
    1 poeng
  27. Ordningen med at nettbutikken krever inn og betaler MVA til Norge heter VOEC (VAT on eCommerce). Jeg spurte Skatteetaten om det finnes en liste over VOEC-butikkene og hva som skjer om man kjøper fra ikke-VOEC-butikker (siden teksten på nettsidene deres gir innrykk av at alle må være VOEC for å selge til Norge). Svar: Så alle nettbutikker i verden får da 1 mnd på seg til å registrere seg og få på plass de nødvendige IT-endringene! Jeg tipper hele ordningen blir utsatt...
    0 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.