Med en Modbus-plugin og et hardware-interface kan du enkelt få til å styre utstyr som støtter det. Modbus er ikke en uvanlig standard når det gjelder ventilasjonsutstyr og varmepumper, bl.a. fordi den er enkel å implementere i utstyret og relativt enkel for andre å bruke.
Vi fikk montert et Systemair VTR-500 anlegg rundt påske, og fikk beskjed om at det gamle Z-wave adapteret dessverre ikke ville fungere med dette (som jeg fremdeles mener hadde vært den foretrukne metoden). Da ble Modbus redningen.
Modbus er i utgangspunktet en forholdsvis enkel protokoll, hvor det spørres om eller sendes informasjon på en adresse (dvs. et heltall). Ulempen med den er at det er litt arbeid å få det til, fordi det ikke finnes noen ferdige oppsett.
PS. Denne guiden er i utgangspunktet ment for HomeSeer-brukere, men prinsippet vil gjelde for alle.
Jeg fikk hjelp til mitt første oppsett av en vennlig sjel på HomeSeer-forumet, det følgende er nærmest en gjenfortelling. Takk skal du ha, du vet hvem du er!
Hva du trenger:
Interface.
Du trenger et. I praksis er det to valg; enten et som kobles til via USB eller et som går via nettverket. Jeg valgte det siste, og kjøpte dette interfacet for vi har fått lagt opp nettverk til loftet hvor aggregatet står fra teknisk rom i kjeller.
Modbus-plugin
Installer, aktiver og start. Den ligger under "Lighting & Primary Technology"
1. Oppkobling.
Den korte versjonen: Kolbe A til A, B til B og G til G.
Jeg brukte en CAT6-kabel og rensket endene på lederne. Tvinnet lederne sammen pr. farge, og brukte orange for A, grønn for B og brun for G.
Det samme på selve aggregatet. RS485-porten er øverst til høyre (eller nederst til venstre, alt etter som du ser på livet), merket med A(+), B(-) og G.
Koble så adapteret til nettverket og til strøm.
2. Konfigurasjon (for de med nettverksinterface)
Utfordringen kan være å finne boksen. Der kan en nettverksscanner (f.eks. Advanced IP Scanner) være til hjelp. Finn enheten som har den samme MAC-adressen som står på baksiden av interfacet. Jeg har en Fingbox, og fikk selvfølgelig notifikasjon da den ble plugget inn.
Tast inn IP-adressen i nettleseren med http:// foran, f.eks. http://192.168.0.174. Brukernavn og passord er "admin".
Endre IP-adresse til en fast adresse:
Gå til Local IP config. Endre IP Type til Static IP, og sett inn en adresse som er ledig. Trykk Save.
Sett nå inn den nye IPen i nettleseren.
RS485 konfigureres slik (de røde innstillingene er viktige):
Baud-rate må settes til det som er støttet for ditt spesifikke aggregat. Nyere modeller har 115200 som maks hastighet, mens eldre modeller har lavere hastigheter. Ellers er data size = 8, Parity = None, Stop-bit = 1, og Flow kan fint være RTS/CTS.
Workmode skal være "TCP Server" og "ModbusTCP". Hvorfor standardport ikke funker vet jeg ikke, men HS-forum-fyren hadde også endret denne. Det måtte jeg også. 8234 fungerer fint.
Trykk Save.
3. Plugin-installasjon
Modbus-plugin'en ligger i Updateren, dvs nederst under "Additional Interfaces" -> "Lighting & Primary Technology" (øverst).
Velg denne, og trykk Installer-knappen som dukker opp under plugin-listen din.
Aktiver plugin'en.
4. Plugin konfigurasjon
Gå til Plugins -> Modbus -> Modbus Config.
Nå skal vi legge til interfacet ditt.
Har du et IP-interface som jeg, så trykker du på knappen til venstre (Add IP-RTU Master), hvis du har et som kobles til med USB, så trykker du på knappen til høyre (Add Serial RTU-Master).
Trykk, og du blir videresendt til konfigurasjon av interface-devicen. Her kommer oppsett for IP-interfacet:
Endre IP og port til det du satte opp interfacet til å bruke.
Om polling spurte jeg SystemAir, og fikk til svar at det ikke var noe problem å polle hvert sekund om jeg ville. Jeg safer den litt med 10 sekunder. Dette kan imidlertid være avhengig av hvilket aggregat du har og hvor gammelt det er.
5. Oppsett
Nå begynner det spennende. Eller kjedeligste, alt ettersom hvordan man ser det. Hver parameter man vil lese ut må man legge inn manuelt. Det som gjør det ekstra spennende er at adressene ikke er standardiserte som man kunne ønske seg. De er forskjellige fra leverandør til leverandør, men også fra modell til modell og til og med forskjellig mellom revisjoner eller årsmodeller.
Vi har et VTR-500. Det har hatt det samme modellnummeret lenge, men har blitt oppgradert fra år til år. Da var det ikke bare å google for å finne frem (noe som forøvrig anbefales). Jeg fant til slutt beskrivelsen av Modbus-adressene på systemair.com. Jeg søkte etter "modbus", og under "Documents" på søkeresultater fant jeg til slutt SAVE Modbus Variable List 20190116 (Rev. 29).pdf (1 214 kb).
Du må altså finne ut hvilke parametre ditt aggregat bruker.
Når du har funnet den er det bare å legge inn de verdiene du vil. Problemet er vel kanskje å finne hvilke du ønsker deg...
Eksempel 1: Hastighet på viftene for tilluft og fratrekk.
I PDF-dokumentet over fant jeg denne:
Altså må jeg bruke modbus-adresse 12401 for tilluft-hastigheten og 12402 for fratrekk. Det er et "Read Input Register", det vil si at man kun kan lese variabelen.
Gå til Plugins -> Modbus -> Modbus Config. Der ser du interfacet og en knapp hvor det står "Add Device".
Trykk på "Add Device".
Da kommer du til en ny Device. Der konfigurerer vi Modbus-parametre ihht. adressen vi legger til.
Det kan være en idé å endre Status Graphics også:
Eksempel 2: Viftehastighet
For meg er det register 1131 og 1132:
Dette er et "Holding Register", dvs. man kan skrive verdier til den. Det legges inn på samme måte, men nå bruker man "Holding Register" istedenfor "Input Register".
Det er litt ulogisk at vi skal ha en "Read Only Device", men ellers får man et tekstfelt og vi må jo gjøre det litt mer praktisk enn det.
... så er det bare å legge til andre verdier. Dette er mine:
... som jeg har konfigurert slik:
Dette gir tilstrekkelig informasjon kontroll over anlegget, men det er mulig jeg har oversett noe.
Hvilke verdier har du lagt inn?
PS! Det er en ganske solid bug i konfigurasjonen pr. dags dato (juni 2019) når man skal sette "Multiplier". Se under: