Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 26. des. 2023 i alle områder

  1. Jeg så litt på de standardanleggene som div kraftselskap tilbyr men likte ikke løsningene. Standardanleggene kan egentlig bare redusere strømregningen i større eller mindre grad men gir ingen ekstra forsyningssikkerhet. Der er jo en planlagt kraftkrise i hele Europa og jeg er helt sikker på at der vil bli strømrasjonering om vinteren framover (jeg var nokså sikker på at der ville bli det sist vinter men jeg tok heldigvis feil...). Et lite sidesprang her er at en viktig funksjon med AMS måleren er at de høye herrer i kraftlaget kan sitte på sitt kontor og skru av strømmen i ditt hus så da blir det enkelt å styre strømrasjonering. Jeg valgte å designe anlegget selv og det ga meg en del fordeler: I stedet for 5.840kWp solceller som standardanleggene ble satt opp med fikk jeg plass til 8.1kWp på samme taket. Jeg valgte off-grid inverter fordi de aller fleste grid-tie invertere MÅ ha nettspenning for å i det hele tatt virke. Faller nettet ut ved feil eller rasjonering så faller inverteren ut også. Min inverter klarer seg HELT uten nett og i starten hadde jeg noen brukte blybatterier som kunne ta hånd om overskuddsstrøm fra solcellene og også ga muligheten til å kjøpe strøm når den var billig og bruke når der var behov. Blybatteriene var på 48V/225Ah som gir en teoretisk energi på 10.8kWh men siden blybatterier bare bør utlades 50& blir det teoretisk 5.4kWh. I praksis var de dog bare rundt 2.6kWh og blybatterier har dårlig "rente", dvs at en må lade betydelig mer enn en får ut. Ble etterhvert byttet ut med LiFePO4 batterier på 26kWh Nå lever solcelleanlegget mitt helt adskilt fra nettet med unntak av de gangene jeg trenger å kjøpe strøm som nå om vinteren med veldig få soltimer, da kobler det seg på nett for batterilading. Ulempen er jo at jeg ikke KAN selge strøm om jeg ville men det gir meg total frihet i forhold til kraftlaget. Jeg er ikke avhengig av de og de merker ikke at jeg produserer strøm. Et 15Kw dieselaggregat kan jo også være greit å ha i bakhånd om både sol og nett skulle bli borte i lang tid... Ser noen her sliter med at nettet ikke klarer å ta unna nok strøm og at inverteren da konker ut, slikt skjer ikke hos meg. Helt uoffisielle rykter fra mitt lokale kraftselskap sier også at de er i ferd med å nå metningspunktet på solcelleanlegg... Har skrevet en del mer rundtom anlegget her:
    1 poeng
  2. Anbefaler kjøre HA OS, det gjør Home Assistant i hver livestream de har også. Det er enklere med tanke på støtte av drivere, vedlikehold av versjoner osv. Kjører HA OS i Proxmox på en Intel NUC uten problemer.
    1 poeng
  3. https://www.tronika.no/no/ har en del https://www.eldirekte.no/zigbee/cat-c/c1000660 er også et alternativ
    1 poeng
  4. Kjører min installasjon i container (docker er det gamle navnet) på NAS (Synology) og det er en del begrensninger som du selv har funnet + noen til. Fordelen er at jeg allerede hadde en NAS og slipper å ha enda en enhet i drift. Ulemper: Synology har en begrensning i siste DSM versjon som gjør at jeg ikke kan bruke Zigbee/Zwave USB sticks. Jeg bruker derfor en Aqara Zigbee Hub og diverse Aqara Zigbee sensorer som fungerer med den. Redigering av Yaml-filer gjør jeg på PC og overfører til NAS, dette er en tungvint løsning. Oppdatering av Home Assistant gjøres vha. Portainer, som kjører i container på samme NAS. Ellers er jeg veldig fornøyd med løsningen og har mange enheter koblet til HA: Bil, robotstøvsuger, robotgressklippere, sprinkelvanningssystem, belysning, værstasjon, varmepumpe og panelovner, temperatursensorer, dørsensorer, fuktighetssensorer, mobiltelefoner/nettbrett, skrivere, 3D-skriver, overvåkingskameraer, +++
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.