1. Komfyrvakt er ikke viktig å ha inn i smarthuset. Det eneste jeg hadde planlagt å bruke den til var å se hvor mye strøm som brukes. Men det er ikke nødvendig - da det du trenger for å kunne styre deg inn på valg trinn på nettleien er totaltforbruket i huset, som du får fra Tibber puls eller tilsvarende som leser strømmåleren, og enheter du faktisk kan skru av resten av timen uten at det betyr så mye. Og komfyren vil du ikke skru av med automatikk. 🙂
2. Varmekabler er mye viktigere å kunne styre, derfor vil jeg helt klart anbefale at du får montert termostater som kan styres smart. Jeg har selv god erfaring med Nobø sitt system, men der er det full utskifting og nye produkter på gang. Det kan være bra for deg, siden Nobø sine nye enheter Nobø Connect, er laget for å bli styrt av Futurehome. Men du MÅ ikke koble dem til smarthus - de kan også fungere for seg selv.
3. HAN porten trenger du for å ha kontroll på effekt-trinn på nettleien. Du beskriver en ladeboks for elbil med inntil 11kW. Den effekten får du kun om huset har 400V TN nett inn, det er svært få elbiler som støtter 3-fas lading på IT nett. De fleste vil derfor oppnå maks 7 kW (1 fas 32A). Det er uansett nok til at du trenger styring, spesielt på vinterstid, når du legger til forbruket på vv-bereder og oppvarming.
Generelt forstår jeg frustrasjonen din, det er svært mye å ta inn over seg når du skal begynne med smarthus - og det å gjøre valg for et helt hus er mye. Derfor skal jeg begrense mine anbefalinger - og andre vil gi andre råd - så det vil igjen kunne være forvirrende.
Du har skrevet at det ikke er lagt trekkerør til alle steder det bør være lysbryter. Da må det være trådløse knapper der for manuell bruk. Ikke det beste, men det virker jo så lenge batteriet holder. Elektriker må levere et hus som virker - på den ene eller andre måten. Grunnfunksjon her vil være at trådløse knapper knyttes direkte til det de skal styre.
Det viktigste jeg mener du bør fokusere på er å få montert utstyr som kan fungere uten smarthus - men som er forberedt for det. Slik Nobø sin Connect termostat eller HeatIt Z-TRM6. Da slipper du å bruke penger på elektriker og nye dinger når du er moden for å integrere dem i smarthuset.
VV-bereder bør kunne integreres i smarthus senere slik at du kan skru av denne i perioder for å holde deg innenfor valg effekt-trinn på nettleien. Jeg støtter tanken om å velge en smart bereder som fungerer selvstendig ift oppvarming av vann etter strømpris, det gir en enklere start. Samtidig er dette en av de største strømforbrukerne i en bolig og enhet som tåler godt å bli skrudd av og på etter strømpris og behov for styring av total effekt i huset. Les derfor litt på hvilke som er enklest å få integrert på et senere tidspunkt (jeg har ikke lest meg opp på dette, styrer selv VV-bereder i Home Assistant med en Aeotec Heavy Duty Switch og har i tillegg montert tempereturmålere på flere nivåer.)
Varmepumpene mine lar jeg TIbber styre gjennom integrasjon med Panasonic sin skytjeneste i Tibber appen. Tibber styrer også Easee ladeboksene ift tilgjengelig effekt totalt sett (ikke overbelaste hovedsikring) og ift valg effekt-trinn. Det er veldig enkelt å sette opp i Tibber appen.
Lys er ikke viktig å styre, det er mer komfor og opplevelse av luksus. Det er lite å spare på strømforbruket på å skru av LED lamper, da er det faktisk mer å spare på å øke levetiden til selve lampen. Min første LED taklampe måtte byttes etter drøyt 3 år. Den stod på hele tiden og etter 3 år var den oppbrukt. Det er unødvendig og det slipper jeg nå når lampene styres av Home Assistant basert på bevegelse detektert av Ikea Vallhorn sensorer. Men dette er noe du kan se på når du har lyst - ikke når du skal få familien inn i en ny bolig. 🙂
Håper du finner ut av det og at elektriker kan levere produkter som gir deg valgfrihet senere og som fungerer selvstendig uten tilkobling til smarthus!
Til sist. Du kan få støtte fra Enova for to ting: Smart bereder (selvstendig sak) og pris og effektstyring. Det siste krever Tibber puls eller tilsvarende i HAN porten og en sentral som kan styre minst 2 “flyttbare laster”, dvs gulvvarme, varmtvann eller lading av elbil. Du kan få dette med styring av kun 2 gulvtermostater, det må ikke være to forskjellige typer. Dette arbeidet og alt utstyret må være dokumentert av elektriker. Då får inntil 10.000,- beregnet ut fra 1/3 av totalkostnader på inntil 30.000. Alt utstyr som er relevant vil inngå i beregningsgrunnlaget, så alle gulvtermostater og montering av disse kan tas med, de skal du ha uansett. Så her kan det være lønnsomt å få levert Futurehome hub fra elektriker, litt avhengig av hvor mye ekstra det koster (naturligvis ikke de 75.000,- som var skissert for å sette opp komplett løsning). Jeg tror også det går helt fint å bare få levert utstyret og så sette opp Futurehome selv - men du må fullføre jobben før faktura passerer et år som er grensen hos Enova.