Hei, har vært inne på forumet her en god stund. Men er nybegynner når det kommer til smarthus, så jeg har ikke hatt noe å bidra med før nå.
Jeg jobber til daglig som elektrikker og følte behov for å nevne en ting som de fleste ser ut til å glemme når det kommer til 2-polet brudd; Hvorfor?
Jo, en bruker 2-polet brudd for å beskytte mot berøringsfare. På et baderom er det ofte en dysj eller et badekar, og når det blir brukt blir rommet fuktig (det kan en se med det blåtte øye). Om en da bestemmer seg for å bytte lyspære mens rommet fortsatt er fuktig, kan fukten ha fått kontakt med en av fasene inni lampen. En slår naturligvis lyset av før en bytter pære. Og om det er en 1-polet bryter som styrer lyset, så har en ingen garanti for at det er fasen som ikke har kontakt med fukten (som nå ligger i et lag rundt lyspæren). Når en da tar tak i pæren så får en støt som kan være meget farlig. Det samme gjelder alle lamper som er plassert i et potensielt fuktig område.
Grunnen til at elektrikkeren i noen tilfeller mener det ikke er forsvarlig å bruke sikringen som 2-polet brudd, er at det slettes ikke faller naturlig å ta sikringen for å bytte lyspære.
Når det er sagt, så kan en kanskje trekke konklusjonen selv. At hvis en lampe ikke har en utskiftbar lyskilde (lyspære, lysrør osv.) så er det noen elektrikkere som godtar å bruke 1-polet brudd. Men når sant skal sies, så har en ingen garanti for at forbruker ikke skifter ut lampen selv til en som har utskiftbar lyskilde (selv om forbruker ikke har lov å gjøre dette med mindre lampen er pluggbar). ?
Håper dette var ny og brukbar informasjon.