Gå til innhold
  • Bli medlem

Kai-Roger Kolseth

Medlemmer
  • Innlegg

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Kai-Roger Kolseth

  1. Høres bra ut Hvordan fester du de på veggen? Følger det med en boks som man kan sette inn i veggen slik som på denne videoen?
  2. Hei. Hvordan går det med de vegghengte touchskjermene? Er kvaliteten bra? Har du hatt noe mer reklamasjoner på noe?
  3. Men du. Siden du bygger nytt nå, så kan du nå bare kjøpe en moderne led belysning til speilet ditt, eller kjøpe speil med led stripe bak glassfelt (SELV belysning uten "utskiftbare" lyskilder). Da slipper du jo å tenke 2-polt brudd i det hele tatt. Du tenker vel ikke å montere tradisjonelt lysrørsarmatur i nytt hus?
  4. Det viktigste er jo at du har ryggen klar Når det gjelder den elektriske installasjonen i boliger, så er det eier av bolig som er ansvarlig at alt er iht. normer of forskrifter. Men rent juridisk har høyesterett hatt en referansesak ang. dette ansvarsforhold, der konklusjonen er at elektrofirmaet som gjorde jobben er ansvarlig for det som de har utført i 13 år. Dvs. at du har ryggen klar i inntil 13 år, eller til elektrofirmaet går konkurs og du ikke har noen å skylde på lenger Merten 2-polet bryter er jo en løsning, men eg likte ikke helt det produktet. Eg bruker heller en Fibaro switch som styrer ett billig 2-polet rele som er beregnet for montering i veggboks.
  5. Nja det var nå dine ord. Er det noe som er sikkert, så er det at man ikke ha en 2-polet bryter i sikringskapet som tar strømmen på alt på badet. Om en elektriker tolker ting dit at man kan legge 2-polet brudd for speilbelysning i sikringsskapet (noe eg ikke praktiserer), så vil et minimum være at den bryteren bare tar selve speillyset. Alt det andre på badet skal ikke kobles på denne bryteren. Og jo større avstand sikringskapet har fra badet, des mer tvilsom vil en slik løsning bli. Eg tror vi avslutter denne diskusjonen slik. Det faglige og alle fagbøkene har eg god kontroll på. Om du kan henvise til normer og forskrifter som motbeviser mine argumenter, eller kan bevise dine argumenter, så skal eg vurdere å gi etter.
  6. Dette kan vi dra ut i det lengste . Men for å legge litt tyngde på det eg skriver, så viser eg til en pressisering DSB har gjort i forhold til elsikkerhet nr. 71. Der kan du lese direkte ut fra teksten under at DSB mener en bryter som sørger for et 2-polet brudd skal være plassert inne i selve baderommet, men ved mindre baderom kan den plasseres på utsiden av baderommet. Siden ordlyden deres er "det er mest aktuelt", så er det plutselig rom for tolkning, og derav forskjellig praksis på dette rundt om i vårt lange land. Hvordan firmaene gjør det rundt i ditt distrikt kan eg ikke svare på, men i de 2-3.000 boligen eg har vært innom og jobbet her på vestlandet, så har eg aldri noen sinne sett 2-polet bryter for baderomsbelysning plassert i ett sikringskap. Pressisering Elsikkerhet nr. 71: For å unngå farlige situasjoner må betjeningsbrytere for allpolig brudd kunne identifiseres på en slik måte at det ikke er tvil om hvilket utstyr disse opererer. Dette kan løses ved plassering eller merking. Bryter skal også indikere frakoblet posisjon på en entydig måte. Det er ikke krav til at betjeningsbrytere er allpolige men at de sørger for allpolig brudd. Et eksempel på dette er EIB systemer der betjeningsbryter styrer relebokser med allpolig brudd. I noen tilfeller kan det være aktuelt å plassere bryter utenfor baderommet - spesielt der badet er lite og bryter ikke tilfredsstiller kravet til plassering i sone 2 (IP44). For større bad vil det være mest aktuelt å plassere brytere i selve rommet. Dessuten er det viktig at belysning har egen bryter med allpolig brudd slik at lyset kan være på under arbeid på frakoblet utstyr. Dersom lysarmatur har innebygget bryter må det installeres en ekstra bryter med allpolig frakobling foran denne.
  7. Siden det "ikke er et problem for noen", så er det nå litt merkelig at mesteparten bruker 2+1 bryter på badene i sine smarthus. Kanskje installatørene skulle tatt en prat med deg ang. hvordan man skal tolke normene, så de slapp å gjøre så mye unødvendig installering ?
  8. Ja men det går egentlig for det samme. Kanskje noen få % av elektrikerene sitter på en litt bedre følelse når arbeidsdagen er over ?
  9. Ja og så en ting til. Direkte styring av gammel lysrørsarmatur over speil på bad er ikke særlig kjekt for smarthusreleet. Mye spenningshopp over smarthusreleet når en skrur av armaturet. Da er det bedre å ha ett billig boksmontert rele i mellom som tar støyten, og er billig å skifte ut. Men de boksmonterte releene eg bruker tåler 160A i 20ms, så de er hinsides mer robuste enn Fibaro smarthusrele. Eg vil anta de er udødelige...
  10. Hehe. Det har nå nødvendigvis ikke med hvor vanskelig elektrikeren er, men heller hvor romslige det lokale el-tilsynet i området er. Er tilsynet i ditt område strenge på at elektrikeren ikke skal vurderer sikringen som et lett tilgjengelig 2-polet brudd for badet, så er mange elektrikere nervøse for å gjøre nettopp denne vurderingen. Å bruke sikringen er litt gråsoneinstallasjon med mange varierte meninger rundt om i landet. Eg for min del foretrekker å bare putte ett billig boksmontert 2-polet rele i en veggboks (bigbox eller ekstern boks), som så blir trigget av en 1-polet smarthuskomponent . Dette gjelder forsåvidt bare Speilbelysning på bad og utelamper når vi kommer til nye boliger og det generelt er SELV lyskilder i takene (Led spotter med fast led-driver etc.). Eg var på ett kurs for siste utgave av elektrikerbibelen for noen uker siden. Nå har de i klartekst skrevet at det ikke er nødvendig med 2-polet brudd for speilbelysning på bad, om belysningen har en slik utforming at lyskilden ikke er ment å byttes av sluttbruker selv.
  11. Ja det kommer litt an på om elektrikeren ønsker å risikovurdere jobben på denne måten. Mye forskjellige meninger blant fagfolkene ang. dette ☺️
  12. Det er vanvittig mye Ltech Dali utstyr på Ebay ? Har du noen bra erfaringer med Ltech?
  13. Litt sent ute her, men men. GU10 er ikke anbefalt på grunn av at da må man ha 2-polet brudd foran lyskilden på bad og utendørs. I tillegg passer ikke GU10 inn i nye downlightkasser (48mm lekter). Dette gjelder nye boliger, men gjelder da også når man rehabiliterer bolig og har begrenset plass i ny himling.
  14. fiLLLip - Om eg husker rett, så har du tilkobling for Dali bus på din Logic Machine utgave. Er den stabil? Hvilken Dali PSU bruker du?
  15. Eg er langt fra erfaren med Logic Machine siden eg har hatt det så kort tid, men føler det er et meget stabilt produkt. Uendelige muligheter, og rask og seriøs respons fra utvikler på forumet deres. Det er klart enkelte ting har litt mangelfulle funksjoner. Slik som å sende bare 0 eller 1 til en gruppeadresse ved ett knappetrykk på en Widget i Mosaic appen, men ifølge utvikleren på forumet, så skal de legge inn denne funksjonen i en oppdatering. Kjekt at vi blir hørt når vi kommer med tilbakemeldinger. Og så gleder eg meg til det kommer ny Zwave App i løpet av dette halvåret. Den som er implementert i Logic Machine pr. i dag er ikke særlig bra, og det har de tatt til seg. Eg har logic Machine med innebygget 320mA KNX choke. Dette kombinert med det innebygde ethernet grensesnittet med mulighet for å programmere fra ETS til Bus , så har en en veldig kompakt løsning for fullverdig drift av KNX. Kjekk sak til mindre/middels KNX boliginstallasjoner der 320mA er tilstrekkelig.
  16. Eg kjøpte en god handfull av de Stepdown 24-5V fra Ebay. Komponentene på printkortet og loddingene ser meget bra ut. Eg har nå i en måneds tid hatt i drift en slik stepdown på en Ipad mini eg har montert opp på veggen. Så langt er eg strålende fornøyd. Spenningen ut fra Stepdown er helt stabil på 5V uansett virker det som. Enkelte andre USB ladere eg har testet greier knapt å komme opp i 5V, selv med lav ladestrøm. Eg har kjøpt en god del ipad mini på finn for 500-700kr stk, og limt fast neodym magneter på baksiden med epoxylim. Alle skal driftes av stepdown som er forsynt fra tavlemontert 24V spenningsforsyning og Wifi. På ipad kan man låse paden til en bestemt nettside, og siden eg bruker Logic Machine med Mosaic App, og/eller visualisering med plantegning, så fungerer dette glimrende. Eg har også testet stepdown på Multisensor 6 i en måneds tid, og det er ingen utfordringer med det heller.
  17. Kjenner meg igjen i det :-) . Nå er det heldigvis 1 år siden innspurten på huset mitt. Tok en del valg en del år før og frem mot ferdigstilling. Er fornyd med 80-90%% av valgene. Her er det brukt KNX touch brytere med innebygget tempfølere og termostatfunksjon og med innganger på baksiden for bevegelsesføler (som er inkl. lysføler) og gulvføler. 1 adresse i KNX pr. bryter, med vanvittig mange funksjoner og objekter. I tavlen er det relemoduler for varmekabler/varmefolie (direkte til hver varmekilde) og KNX->DALI gateway for all belysning (som går rundt i ring i de 2 øverste etasjene) I kjelleren jobber eg nå med Zwave. Mye for å teste produkter slik som Multisensor 6 og Fibaro/Aeotec dimmere og rele. Der kommer Stepdown 24-5V inn i bildet. Eg har kjøpt 230V-5V adapter inkl. micro-usb tamp fra Intin, men den er uten strekkavlaster, og eg er i utgangspunktet ikke komfortabel med den uten videre. Hadde vært kjekkere å hatt spenningsforsyningen i tavlen, og kjørt ring med 24V slik du tenker. Forøvrig har eg Sonos forsterkere i huset med takhøytalere, og føler en dedikert tab slik den du nevner, bare med Sonos sin offisielle App ved oppstart er aktuell på flere rom. Eg vil nok aktivere spillelister på Sonos ved trigging av bevegelsesføler på noen rom i tillegg.
  18. Den er god. Har du fått teste kvaliteten på stepdown 24->5V modulen?
  19. Hei. Hvor har du kjøpt denne taben?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.