Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Moskus

Administrator
  • Innlegg

    16 851
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    799

Blogginnlegg skrevet av Moskus

  1. Moskus
    Når man har automatisert lys, varme, dørlåser, garasjeporter, sengetepper, og så videre, så er selvfølgelig spørsmålet: "Hvordan kan jeg nå gjøre livet enklere for meg selv?" Svaret er åpenbart: Den tiden det tar å helde drikke fra en beholder til et glass er jo helt bortkastet, så det må jo automatiseres!
     
    Og så er det jo selvfølgelig kulere.  
     
    Dermed ble The Bartender™ født. En liten 5V slangepumpe styrt av en ESP8266, et par slangelengder, litt tålmodighet, og voila!
     
     
    Den kan selvfølgelig gjøre mer enn det:
     
     
    Deler
    En NodeMCU eller ESP32 (som denne: https://www.aliexpress.com/item/32665100123.html)  En slangepumpe (som denne: https://www.aliexpress.com/item/4000974680479.html)  Et  5V relé brett (som dette: https://www.aliexpress.com/item/4000125547605.html) En 5V strømforsyning (f.eks. fra Clas Ohlson) Et knippe prosjekt-ledninger (som dette: https://www.aliexpress.com/item/33060775595.html)  Strømtilkoblinger (som disse: https://www.aliexpress.com/item/4000097450967.html) En passende plankebit, jeg hadde en foring liggende Slanger (jeg fant på Biltema) Hullbånd Kantbånd for stryking  
    Oppkobling
    Koble 3V og GND på NodeMCUen til VCC og GND på reléet. Koble D1 på NodeMCUen til Vin på reléet.
    Utgangene på releet kobles i serie på strømforsyningen.
     

     
     
    Kode
    Jeg styrer den via MQTT. Det var enkleste måten å få inn og ut data fra den uten for mye styr. Den har følgende topics.
    /motor/get - sender status på motoren, verdi: 1 eller 0 /motor/set - setter motoren på eller av, verdi: 1 eller 0 /runtime - heltall på antall sekunder motoren skal kjøre /runtimestatus - rapporterter fortløpende hvor lenge i prosent motoren har kjørt av sekunder satt med /runtime (verdi: 0-100)  
    Alt sendes til "bartender/1", det siste /1 i tilfelle jeg skulle finne på å lage noen til…  
     
    Du trenger Arduio Studio og ha installert PubSubClient (https://pubsubclient.knolleary.net)
     
    Bartender.ino:
     
    I HomeSeer ser det slik ut:

     
    … som er satt opp i mscMQTT slik:

     
    Dette kan man selvsagt enkelt legge til andre systemer, som Home Assistant, Node-Red eller Homey hvis man ønsker.  
     
    Kalibrering
    En typisk drink er visstnok 40 ml. Jeg hadde et målebeger og kjørte pumpa til det nådde opp til 0,4 dl. Det tok 19,5 sekunder som jeg runder opp til 20. Dermed får vi sammenhengen
     
    Kjøretid = Drink_størrelse * (20 sek /40 ml) = ca. drinkstørrelse * 0,5.
     
    Men det kan være annerledes for din pumpe og strømforsyning.
     
     
    Alexa
    Den øverste devicen (merket 4052) er egentlig bare på/av som er lagt inn i Alexa. Der har jeg også bare laget en rutine som skrur på device 4052 når Alexa hører "pour me a drink". Når devicen blir skrudd på har jeg et event som sender "20" til topic "/runtime", og skrur seg selv av (dvs. til "inactive" etter 20 sekunder).
     

     
     
     
    Så nå står den her på kjøkkenbenken. Tror jeg må få meg et barskap den kan passe inn i...
     
     
  2. Moskus
    Jeg var en av dem som var med på å crowdsource Luna Sleep, som senere byttet navn til Eight Sleep. Og etter utallige utsettelser (som dessverre er ganske vanlig med slike prosjekter), så har den endelig kommet! Bare halvannet år for sent.
     
    Dette blir kun en liten sniktitt. Selv med halvannet år forsinkelser er ikke alle løfter innfridd fra Eight (vi mangler f.eks. det viktigste: En API), og det vil være urettferdig å trekke alle konklusjoner før om et par måneder. Men potensialet er stort. Bare tenk på eldreomsorg. Dette finnes jo for så vidt fra før, men dette er konsument-utgaven. Eight er noenlunde fornuftig priset, varmer senga til et behagelignivå og har sensorer som forteller deg om noen ligger i senga eller ikke, og Eight måler også om vedkommende puster.
     
    Innholdet i eska:
     

    I boksen: Introduksjonsbok, selve teppet (i den grå innpakningen) og kontroller-boksen. Den runde controlleren har en diameter på ca. 15 cm.
     
    Kort om Eight Sleep
    Eight Sleep er videreføringen av et gammeldags varmeteppe. Men til forskjell fra de gamle varmeteppene er dette selvfølgelig fjernstyrt, og stappet fult av sensorer. Sensorene måler bl.a. varmefordeling for å få denne jevnest mulig (hvis man er kaldere på tærne enn resten av kroppen), samt hjerterytme, pustrate, bevegelse, etc for å vurdere hvor godt du har sovet.
     
     
    Hensikten er å sette fokus på søvnkvaliteten din, og kan også fungere som en "smart alarm" som vekker deg når det passer kroppen best, ikke når det passer klokka best. Å være kald om natten er visstnok en vanlig måte å få dårligere søvnkvalitet på, men det er mulig at dette gjelder uland som USA hvor begrepet "dyne" er ukjent.
     
    Min motivasjon for å støtte Eight Sleep var en blanding mellom 1) mitt gamle varmeteppe var i ferd med å ta kvelden, og 2) jeg leter enda etter en måte å få til "automatisk nattmodus" på, og Eight Sleep skal kunne rapportere om en eller begge plasser i dobbeltsengen var okkupert.
     
     
    Montasje
    Eight Sleep er laget for en rammemadrass som står på egne bein. Vi har ikke det, men vi har en overmadrass. Jeg la lakenet over denne og la overskuddsmaterialet som egentlig skal dekke sidene mellom madrassen og overmadrassen. Ledningen til Eight Sleep og controller-boksen på selve lakenet krever litt ekstra omtanke men det går greit. Eight ligger dermed litt løsere enn det egentlig skal, men jeg har bestilt lakenstrammere, så det ordner seg nok på sikt. Oppå Eight legges et vanlig laken som vanlig.
     
    Vi har relativt myke madrasser og overmadrass. Eight gjør sengen litt stivere, og kjenner man nøye etter kan man kjenne sensorene. Ikke at det er ubehagelig, men det var litt uvandt i begynnelsen.
     
    Eight leveres i størrelser tilpasset det amerikanske markedet. Her i Europa betyr det at Eight ikke passer 100%, men 98%. Ettersom jeg har lagt den kun over overmadrassen, er det likevel plenty tilpassing. Såpass mye ekstra materialet er det, så jeg kjøpte noen lakenstrammere, og slipper dermed krøller og skrukker. Det går helt fint for i "sideveggene" er det ingenting elektrisk, utenom akkurat rundt koblingen til ledningen mot controller-boksen.
     

     
     
    Smarthus-integrering
    ... og det gjelder også for Eight Sleep. Foreløpig er det appstyring som har hovedfokus. Når skal folk lære?!
     
    Eight Sleep har lagt til IFTTT-integrering. Der har man mulighet til å skru på varmen på en av sidene på et bestemt nivå som en Action, eller bruke Eight som en trigger når alarmen går. I appen er det også mulighet for å trykke på "Day" og "Night". Disse kan da brukes som IFTTT-triggere til "automate your day by automatically turn on or off lights". For oss med smartere hjem er disse knappene imidlertid ganske uinteressante.
     
    Appen blir stadig oppdatert med jevne mellomrom, men for meg, som har hovedfokus på å få en behagelig varm seng til vi skal legge oss, er den lagt opp feil. Et par eksempler:
    Den har en haug med mer eller mindre "nyttige" funksjoner. Støygeneratorer med hvit støy, skogslyder, sildrende vann, etc. Guider om "hvordan få en god natt søvn" Informasjon "Verv en venn"-kampanjer ... og så videre På grunn av det overstående er hovedfunksjonen, varm senga mi, faktisk godt skjult. Dette burde være det første bildet man fikk når man åpnet app'en. Jeg har en tablet montert ved siden av senga. Siden Eight Sleep, som så mange andre nystartede IoT-bedrifter ikke har forstått, følger en tanke om "smartmobil først" så er dynamisk design og landscape modus sårt savnet. La i det minste portrait mode være flip-bart.
     
     
    Men i det daglige skal jo dette selvfølgelig automatiseres, så mens vi venter på API'en, bruker vi IFTTT. Og det fungerer. Selv om det er utrolig treigt! Det kan ta mellom 10 og 30 minutter før varmen i senga reagerer, så husk å gjøre det et godt stykke før leggetid. Appen har faktisk en innebygget timer, á la "la varmen være på fra 20:00 til 22:00", men igjen er jo ikke dette helt en løsning som passer for oss.
     
    Appen er lagt opp til at jeg kun får tilgang til å se min egen søvnkvalitet. Fruen blir invitert og kan bruker sin egen smarttelefon eller nettbrett for å se sine tall. Akkurat dette virker litt snodig på meg. Dette er damen jeg deler absolutt alt i livet mitt med. Vi har felles barn, økonomi, bryllupsdag, gleder og sorger, og vi sover i den samme senga på det samme smarte varmeteppet, men søvnkvaliteten hennes får jeg ikke se.
     
    Og så var det app'en da. Et stretch goal ble lansert om å få en Windows Phone app, og det målet ble innfridd med god margin, og jeg tenkte "Yay, endelig noen som har forstått det!". Men den gang ei. Det er visst så vanskelig å lage en middelmådig app, at det er vanskelig å lage en UWP-app for det.
     
     
    Oppsummering
    Jeg tror at hvis slike "startups" skal klare seg så må de se på de som faktisk har klart seg allerede. Et firma som samler data og håndterer det på en OK måte (selv om de kunne gjort ting bedre de også) er Fitbit. De har informative, ukentlige oppsummeringer på epost, de har gode apper på ALLE plattformer, de har gode nettsider for enkel analyse og sammenligninger over lengre tidsperioder, de har eksport av dine data, og de har en fungerende API (selv om denne også kunne vært bedre). Klarer du å gjøre som Fitbit, eller helst bedre enn Fitbit, så kan du nå langt.  
     
    Ulemper først:
    Gjør senga litt mindre myk (sannsynligvis en vanesak). I utgangspunktet kun tilpasset rammemadrass på egne ben. Mangler API (foreløpig). Mangler web-side (foreløpig). Mangler person-deteksjon-trigger til IFTTT eller API (foreløpig). Har oppsummeringsepost pr uke, men denne kunne vært mer informativ med grafer, etc. (Ingen UWP app).  
    Fordeler:
    Fungerer som tiltenkt: Gjør det behagelig varmt i senga, hvor "behagelig" kan justeres ut fra behov. Ser ut til å ha en ganske bra vurdering av søvnkvalitet, og når man faktisk sover eller ikke. Vesentlig bedre enn Fitbit.  
    Det er for tidlig å rulle terning på dette produktet enda. Det skal jeg komme tilbake til når det faktisk lar seg integrere skikkelig i huset.  
    Med mindre du er på jakt etter et varmeteppe til senga, så er ikke dette et "must have"-produkt akkurat NÅ. Men det kan bli det etter hvert.
     
    Jeg har snakket litt med CEOen i Eight, og er blitt lovet spennende ting i nær fremtid. Så da er det bare å krysse fingrene.

     
  3. Moskus
    30 stk batteridrevne julelys med RGBW-moduler styrt med IR fra en iTach. Siden det er IR, så må alle kommandoer sendes tre ganger for å være helt garantert at de kommer frem, men det fungerer utmerket med det forbeholdet. Det er denne pakken, men den finnes i andre pakker med flere eller færre lys.
     
    IR-koder for Global Cache for de som er interesserte:
    [OFF] sendir,1:1,1,36982,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,3698 [ON] sendir,1:1,1,37091,1,1,343,169,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,62,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,3709 [MODE] sendir,1:1,1,37091,1,1,343,169,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,62,22,22,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,62,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,3709 [LED] sendir,1:1,1,36982,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3698 [5STD] sendir,1:1,1,36982,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3698 [WHITE] sendir,1:1,1,37091,1,1,343,169,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3709 [RED] sendir,1:1,1,36873,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3687 [BLUE] sendir,1:1,1,36982,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,62,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3698 [GREEN] sendir,1:1,1,36982,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3698 [ORANGE] sendir,1:1,1,37091,1,1,343,169,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3709 [YELLOW] sendir,1:1,1,37091,1,1,343,169,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3709 [PURPLE] sendir,1:1,1,36982,1,1,343,168,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,62,22,22,22,62,22,22,22,22,22,62,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,22,62,22,62,22,22,22,62,22,62,22,62,22,62,22,3698  
  4. Moskus
    Boligmessa i Stavanger ble arrangert i Sørmarka Arena, og undertegnede var på plass (en kort stund) for å hilse på de forskjellige utstillerne. Alle var imøtekommende og hyggelige, og etter å ha sablet ned alle salgsforsøk og med det kutte ned antall salgstaler, fikk jeg mange gode diskusjoner om hjemmeautomasjonens fremtid i Norge.
     

    FutureHome
    er en festlig gjeng. En svært entusiastisk gruppe mennesker som har som mål å gjøre hjemmeautomasjon tilgjengelig for alle. FutureHome-appen så ut til å være veldig enkel og intuitiv å bruke, og man har tilgang til hele systemet derfra. Skal du komme igang med hjemmeautomasjon, ser jeg for meg at kan dette være et fint sted å starte.
     
     

    Artius
    er noe så sjeldent som en norsk HomeSeer-"distributør" (ambassadør?)! Artius sitt fokus er på selve automasjonen: Å styre noe fra telefonen er spennende, men stort sett ikke lenger enn et par uker. Derfor bør det meste automatiseres, og det krever mulighet til å sette opp gode Eventer med flere og riktige betingelser. Derfor valgte Vegard Kolbeinsen HomeSeer, som han er blitt en autorisert forhandler for. Sånt liker jeg selvfølgelig, som om jeg skulle sagt det selv. Artius er leverer også xComfort, KNX og Control4 hvis kunden ønsker.
     
     

    HomeControl
    har den veldig praktiske veggpluggen (den som erstatter en stikkontakt). Jeg og flere andre har ved flere anledninger sagt at jeg kunne gjerne tenke meg opptil flere slike, men HomeControl har tviholdt på hvilken protokoll de brukte. Men her fikk jeg møte CEO Yngvar Pettersen, og han hadde blitt bittelitt mer snakkesalig om hvilken protokoll det var snakk om, i det minste blir det forhåpentligvis snart offentliggjort Hurra! Hint: HS3 burde forhåpentligvis snart få støtte for det. Yngvar kunne også vise frem noen veldig spennende GU10-pærer, som med innebygget automatikk var like liten som en vanlig pære. Hendig! Og bare for å holde meg på tå hev, så nevnte han at det kom til å skje mye spennende for HomeControl i slutten av mai, på Eliaden. Nå Yngvar, håper jeg du husker meg 31. mai.
     
     

    HDL
    har fancy bryter og kontrollpaneler å vise meg. Jeg kunne tenkt meg noen av dem, men bus-løsninger (og tilhørende prislapp) tror jeg ikke er helt for meg. Men de var veldig kjekke å prate med. Da jeg stod der, var det en som sa "Jeg så app-styring, og da ble jeg interessert". HDL så ut til å ha en fin tilnærming til det, han jeg snakket med forklarte meg: "Vi kan ikke selge smarte løsninger med kun app-tilgang. Det er veldig praktisk når man er borte, men ikke nødvendigvis når man er hjemme." I det er jeg så hjertelig enig i. Litt synd at de ikke virket så ivrige på å demonstrere sine automasjonsmuligheter, siden de har en ny server på gang. Men den nye serveren støtter i det minste de fleste store protokoller, som Zigbee, Z-wave, KNX, etc. De hadde til og med en IDlock-lås stående på standen sin.
     
     

    Eaton
    selger xComfort, og smarthus med det systemet. Det må tydeligvis gå bra, for de var gode til å smile, og var hyggelige å snakke med. Integrasjon med Control4 hvis behovet er der, Sonos, etc.
     
     

    Verisure
    ville selvfølgelig selge meg hele pakken, med alarm og det hele. Jeg beklager, men når jeg sier at jeg allerede har alarm, og hjemmeautomasjon som sannsynligvis er bedre enn det de har, så ble det relativt fort stille. Det eneste de egentlig hadde som interesserte meg, var selvfølgelig Yale Doorman. Synd denne ikke har en Z-wave eller Zigbee-modul. Men fyren hos Verisure kunne lokke med at versjon 3 av Doorman snart var på trappene.
     
     

    Samsung
    har et nytt kjøleskap. Og for et kjøleskap! Hadde jeg hatt 40.000 kr jeg ikke visste hva jeg skulle bruke til, så hadde jeg garantert kjøpt et! Ja, det er litt (OK: "veldig") dyrt, men det er veldig stilig. Touchskjerm, nettleser, apper, streaming av bildet fra Samsung-TVen din, kameraer i veggen som tar bilder av innholdet og holder rede på hvor lenge de varer. Den nye vaskemaskinen så hendig ut. Og smart. "Men holder den om 15-20 år?", spurte jeg. "Ja, den holder jo så lenge den får oppdateringer" (Hvor lenge den får det er vel muligens også et spørsmål). Men jeg scoret et poeng da jeg spurte om han kunne tenke seg å bruke en 15-20 år gammel datamaskin... Alt lar seg integrere i "Samsung Smart Home". Men ble fullstendig "skutt ned" da jeg spurte om det ville bli mulig å integrere Samsung-utstyr i andre systemer. Dessverre.
     
     

    Ring.com
    ... fikk jeg ikke snakket så mye med. Standen var oversvømmet av folk, stort sett en del eldre enn meg. Håper produktet holder det de lover, og at noen har tenkt på at vi i Norge faktisk har strenge regler for kameraovervåkning.
     
     
    Oppsummert
    Noe som ALLE smarthustilbyderne nevnte var problematikken om å overbevise en potensiell kunde om hvorfor smarthus er en god idé. Og jeg kan forstå det: Når jeg har folk på besøk, så hender det at de ser på meg som en gal mann (og jeg kan, under tvil, til en viss grad forstå dem ). Svaret er nødvendigvis ikke enkelt.
     
    Jeg tror det til syvende og sist handler om komfort. Det er samme grunn til at vi har vaskemaskin og oppvaskmaskin, bruker kaffetrakter, handler på nettet, og på generell basis omgir oss med innretninger som skal gjøre hverdagen mye enklere for oss. Det eneste et smarthus gjør er å forsøke å sette alle disse dingsene våre i et system. Når de snakker sammen, blir de enda smartere. Og tilværelsen blir komfortabel.
     
    "Alle" ville også selge IDlock. Det var noen hint om at Z-wave skulle bli vesentlig bedre for IDlock om ikke så lenge, men igjen ble det ikke lovet noen tidsplan for noen.
     
     
     
    Oi, se! En "sinnasnekker"!

  5. Moskus
    Denne Kickstarteren ser spennende ut: Knocki - Make Any Surface Smart.
     

     
    Personlig synes jeg denne virker mer spennende enn Fibaro Swipe, men hvor praktisk slike tilnærminger egentlig er, gjenstår jo å se. Gestures har ulempen at med mindre de oppleves som helt naturlige, så kan de være vanskelige å huske.
     
    Jeg tror at feilmarginen for et dunk er mindre for et sveip i lufta, men at det muligens kommer andre feil. Det ville være upraktisk at lyset blir skrudd av (et "tap") fordi man setter fra seg kaffekoppen på bordet.

    Noen som har tenkt å prøve en?
  6. Moskus
    Jeg hadde NRKs Fobrukerinspektørene med "hackeren"/sikkerhetseksperten Chris Dale på besøk forrige torsdag. Det var veldig lærerrikt og utrolig spennende!
    Det kommer på TV til høsten.
     
    Jeg er litt fornøyd med at Chris ikke kom seg inn i huset via internett (iallfall ikke som jeg la merke til eller han turde si til meg ), men det hadde nok bare vært et tidsspørsmål "on location" (som det alltid er, vi har jo alle trådløse nettverk). Selv da er det i det minste ikke fritt frem inn i automasjonen, men enklere ville det nok vært...
     
    Tror jeg skal få hjelp av @iblis til å skrive litt generelt om sikkerheten og de tiltakene jeg har gjort for å bli sikrere.
     
    Chris sin status:

     
     
     
     
  7. Moskus
    Noen spurte meg om hvordan jeg bruker LED-lenker i huset, så her kommer en kort oppsummering.
    Vi bruker LED-lenker som en aktiv del av belysningen både inne og ute.
     
    Den siste RGBW-stripen jeg kjøpte var denne.
     
    Soverommet har en bak rammen på sengen. Brukes primært til solskinnsvekkerklokke (det tar 30 minutter fra rødt til hvitt, og dimmer opp saktere i begynnelsen enn på slutten)

     
    Ute har vi 15 meter stripe langs gangstien opp til huset (i tillegg til noen 12V LED-spotter for buskbelysning). Montert under alu. avrundete trappeneser, ca 15-20 cm høyde.

     
    RGBW LED-stripe over (de motoriserte) lamellene i stua:

     
    Annen vinkel (dårligere fargegjengivelse):

     
    RGBW over skapet i spisestua (farge satt som den samme som den over lamellene, og forsøkt tilpasset fargen til resten av lyset i stua)

     
    Over kjøkkenbenken (kun cool white). Gir et godt arbeidslys, men ingen romantikk. Ligger dobbelt, dvs langs kanten mot veggen og listen.

     
    RGB-stripe over senga til yngste datter.

     
     
    Eldste datter fikk "dansespeil med lys". Før og etter oppdatering til Fibaro RGBW-controller, den gamle 433MHz controllerens fjernkontroll begynte å bli dårlig...

     
    Lektet ut 12 mm fra veggen:

     
  8. Moskus
    MiCube er en dings som har 6 sider, som en terning. Den registrerer hvilken side som er opp, og hvilken side den var på før den ble snudd. Skyver du den langs bordflaten, så rapporteres det også. I tillegg rapporterer den rotasjon om z-aksen. Dette må jo kunne brukes til noe smart!
     
    Jeg kjøpte røde, grønne og blå klistrelapper på eBay men det får man sikkert fatt i flere steder.
     
    I videoen under styrer jeg RGB-lys med å bytte side, dobbelt-tap, og rotasjon. Dessverre autokorrigerte kameraet hele tiden for lysstyrken slik at man ikke får et veldig godt inntrykk av at det fungerer. Men det gjør det!  
     
     
    Scripts tilgjengelig her:
     
  9. Moskus
    Rollertrol (eller Bofu) lager motorer som er glimrende til rullegardiner. Men jeg bruker dem også til lameller. Det lar seg gjøre hvis du tenker litt før du monterer lamellene, og har riktig modell.
     
    Våre lameller er fra Skeidar, og de har ikke dobbelt snortrekk. Kun en pinne for å trekke frem og tilbake, og vrir man på pinnen, så roteres lamellene. Denne akslingen som står for rotasjonen ble med vilje kuttet ca. 3 cm for lang, slik at den stikker ut på en av sidene.
     
    Et ekstra Rollertrol-hjul ble festet på akslingen, og så festet jeg en Rollertrol-motor med hvit gaffateip og hvite strips. Hvis du ikke vet at den er der, så ser du den ikke.
     
     
     
     



  10. Moskus
    ... når værmeldingen melder som så varmt vær at du forventer å bli beordret til å finne frem vannsprederen. Automatisk skal det jo selvfølgelig være!
     
    Måtte blåse støv av boksen etter vinteropplaget, men etter en kjapp tilkobling og test, ble det bekreftet at alt virker også i år!
     

  11. Moskus
    En hacker i sofaen er bedre enn 10 i en hvit van på utsiden av huset.
     
    Forbrukerinspektørene var på besøk, og resultatet gikk på lufta onsdag 4. oktober kl. 19:45. Det var en veldig engasjert gjeng som var her, og det var bortimot umulig å ikke la seg rive med av iveren til programleder Stian Kallekleiv.  

    Det som gikk på TV er imidlertid den "fjernsynsvennlige varianten" etter mitt syn, altså for folk flest. Det skjedde ikke nødvendigvis helt slik, selvfølgelig. Men det som egentlig skjedde var minst like interessant!  
     
    Det begynte med en telefonsamtale en onsdag i slutten av juni. Ikke helt ordrett, men omtrentlig slik:
        "Hei, det er Stian Kallekleiv fra Forbrukerinspektørene, og jeg vil gjerne komme på besøk".
        "Hei, det må du vel få lov til."
     
    Det har jo vært et par journalister på besøk tidligere, så det hørtes jo ikke så skummelt ut. Det verste med det er at man må rydde huset så veldig…
        "Og jeg hadde tenkt å ta med meg en hacker".
        "Øh… jaha?"
        "Ja, for å se om du har noen dubbeditter som det er enkelt å få tilgang til".
     
    Jeg måtte tenke på det.
     
    Det er en ting å være klar over at selv om man har gjort en del med tanke på sikkerhet, så har det en kalkulert risiko å legge huset sitt på nettet. Men det er en annen ting å få noen til å gå løs på det for å publisere sine resultater på NRK!
     
    Til slutt var det egentlig nysgjerrigheten som tok overhånd, samt at en tanke om at "det hadde jo faktisk vært kjekt å få systemet gjennomgått av eksperter". Chris Dale fra Netsecurity tok kontakt og forsikret meg både skriftlig og muntlig om at det han eventuelt fant ikke ble lagret noe sted, og alt han hadde fått da han kom på besøk ble slettet før han forlot byen. Han gav i det hele tatt et profesjonelt og kompetent inntrykk.  
     
     
    Angrep via Internett
    Mandagen begynte PRTG å melde om høy aktivitet på diverse tjenester, bl.a. om gjentatte innloggingsforsøk på PRTG selv. Vanligvis når dette skjer så er det å blokkere en IP eller en range som typisk er fra Russland, Kina eller USA. Denne var imidlertid fra Telenor.
     
        "Chris, er dette deg?"
        "Ja, det er meg."
        "OK, da blokkerer jeg ikke den."
     
    Så jeg lot ham få holde på. Etter hvert dukket det opp et par suspekte eposter fra nevnte PRTG om "problem med den og den maskinen, click here to resolve". Imponerende godt forsøk, Chris, men jeg har dessverre lært på den harde måten tidligere å IKKE trykke på slike lenker med mindre jeg er bombesikker på at det ikke er problem med dem.
     
    Så vidt jeg vet kom han ikke inn den veien. Jeg bruker nginx som front end til diverse tjenester med SSL og et 3 år sertifikat. Det gjør det i det minste noe vanskeligere…
     
     
    Den store dagen
    En kameramann, en regissør, en programleder og en hacker. Vi tok først en kjapp runde rundt i huset for å se hva det har å by på, og Chris hadde øynene med seg på det han så. Han prøvde seg med "Alexa, unlock the front door", men det har jeg bevisst utelatt.
     
    Chris fant selvfølgelig nettverket og kunne helt sikkert hacket det, det er jo kun snakk om datakraft og tid. Men det hadde han ikke nok av med kun en dag til rådighet og en laptop. Istedenfor fikk han demonstrert noe kult. Og skummelt!
     
        "Magnus, sett denne USB-pinnen inn i en datamaskin."
        "Errr…. Ja… OK?"
     
    Han HAR jo lovet at han ikke skal ødelegge noe eller lagre noe, og jeg må jo stole på han. Inn i Surfacen'n med den.
     

     
    WOSH!
     
    …. en haug med kommando- og PowerShell-vinduer senere så var den ferdig. Det tok ca. 7-8 sekunder.
    "Nå har jeg passordet til det trådløse nettverket ditt."
     
    Plutselig har jeg forstått enkelte oljeselskapers paranoide holdning til å fjerne eller ødelegge USB-tilkoblinger på selskapets datamaskiner. Det er jo ikke paranoid i det hele tatt!
     
    Chris satte seg i den hvite van'en (som selvfølgelig var godt synlig fra stuevinduet) og jobbet. Vi andre filmet. Etter en time kom Chris inn og satte seg i sofaen, han begynte å gå tom for strøm.
     
    Vi spiste pizza til lunsj og Chris var underholdning med noen hacker-historier og tanker om generell datasikkerhet.

     
    Chris fant som sagt gressklipperen min. "Hmmm, det tøffer et WLAN rundt på plenen hans?" Den hadde jeg ikke gjort en god nok jobb med, jeg hadde fått det satt i dagen før de kom og enda ikke hatt tid til å sjekke det ordentlig. Grensesnittet var i utgangspunktet på tysk, og det var nok litt for åpent. Jeg hadde f.eks. ikke deaktivert gressklipperens eget nettverk. Men det har jeg nå.
     
    I tillegg plukket han fra hverandre telefonsentralen, og fant noen passord der. Det burde ikke være mulig å komme seg videre med de passordene, men jeg har nå for sikkerhets skyld byttet alt sammen.
     
    Siden det var litt tidsnød denne dagen, så kom ikke Chris lenger, selv med passordet til det trådløse i nettverket: HomeSeer, Netcam Studio, etc er passordbeskyttet også fra innsiden. For å lage litt god TV, fikk Chris tilgang til HomeSeer og kameraene, og derfor hadde han jo full tilgang for å vise noe stilig til NRK. På HS-maskinen åpnet jeg brannmuren på port 80 og deaktiverte passord-beskyttelsen for lokal tilgang. Det er ikke mulig i NetCam Studio, så han måtte få brukernavn/passord. Så skrev jeg en påminnelse til meg selv i kalenderen om å bytte passord og aktivere brannmuren igjen den kvelden...  
     

     
    Chris og crewet satte seg i bilen og filmet. Jeg ble sittende som en statist i sofaen. Etter det skjedde det ikke så mye for min del, utenom oppsummeringen.
     
    Chris fant som sagt en detalj som vi tar med HomeSeer Tech. Regner med jeg kan publisere den om ikke så lenge. Gressklipperen var på tidspunktet dessverre ikke særlig beskyttet, og telefonien har blitt forbedret (og skal snart byttes ut med noe som gjør mer mtp. sikkerhet). Du kan lese Chris sin mer tekniske beskrivelse her. (Saken har også blitt omtalt av Teknisk Ukeblad og DinSide, sistnevnte mener jeg er noe mer negativt fremstilt enn den burde ha vært.)
     
    Det ble påpekt gang på gang viktigheten av å prøve å ha kontroll på alt dette utstyret som vi putter inn i våre hjem, og det gjelder jo absolutt ikke bare oss smarthusentusiaster!
    Man kan ikke bare koble noe mot internett og håpe at det går bra. TA FORHÅNDSREGLER!
     
    I ukene før besøket hadde jo bl.a. WannaCry herjet datamaskiner verden over, og for meg ble det en solid tankevekker å få beskjeder som "Bra, Magnus! Du har oppdatert Windows, ellers hadde jeg nå vært inne i maskinen". For helt ærlig: Hvem har vel ikke tenkt "Det passer jo ikke akkurat nå å kjøre Windows Update, jeg venter litt jeg..."
     
    Så jeg oppsummerer som Chris gjorde:
    Ha lange, gode passord. Setninger er bra! Bytt standardpassord på nye dingser. Hold alle enhetene dine oppdatert!  
     
    Alt i var det en spennende opplevelse! Takk for besøket!  
     

     
  12. Moskus
    Nordic Edge er en "smartby-konferanse", og er primært ikke rettet mot forbrukere. Men jeg klarte imidlertid ikke holde meg unna. Jeg fikk snakket og diskutert med mye forskjellige folk, og selv  om en god del av det som ble sagt gikk over hodet på meg, fikk jeg med meg noe fornuftig likevel.
     
    Den største forskjellen mellom Nordic Edge og andre messer (f.eks. Boligmessa) var for meg at ingen her skulle selge meg personlig noe. De var bare interessert i å fortelle om sine produkter og å ta en diskusjon, noe som var veldig avslappende. Ofte må man istedenfor å unnvike enhvert forsøk på salg. Ikke alle var interessert i å snakke med en som helt tydelig ikke representerte "en viktig interessent", men overraskende mange tok seg god til å forklare hvem de var og hva de drev med.
     
    Jeg gleder meg allerede til neste år!   
     
     
    Microsoft var på plass med sin Azure og en skokk med samarbeidspartnere.

     
    Sparebanken1 hadde demo med Hololens. Fantastisk teknologi, gleder meg til å se det mer utbredt. Kan gjerne ha en sånn istedenfor en PC med skjerm.  

     
    SpareBank1 snakket om sin nye smarte bilforsikring (og som med alle andre "smarte" bilforsikringer er jeg litt skeptisk). Men de snakket også om GründerHub: En prosjekt for gründere for å hjelpe dem i gang, og stiller med et nettverk, kontorer og annen hjelp. Går du svanger med en idé kan det være verdt å undersøke.

     
     
    Stavanger Kommune er i samarbeid med Cisco (mener jeg? Tror det var det) i gang med å sette opp LoRaWAN. Rekkevidde 1-1,5 mil! Det er kan bli spennende! Det finnes allerede en mottaker på Ullanhaug, og en skal settes opp på Bybrua. I alt skal det opp tre mottakere/gatewayer. Under har Michael i kommunen satt opp en demo med en RaspBerry Pi og Node-RED.

     
    Stavanger Kommune har også en større satsing på å være en smart by, og det skjer mye spennende. Open Data-portalen er jo utmerket, og det kommer stadig mer data. Enda mangler det litt. Hvor er f.eks. tømmekalenderen i XML- eller JSON-format?  
     
     
    Microsoft selv gjorde tilsynelatende ikke så mye ang. smartbyer direkte, iallfall ikke akkurat her på denne arenaen. Men de var stolte av Azure, og det er jo velfortjent. De demonstrerte Surfacer i varianter og læring og samarbeid med Minecraft. (Som Surface-tilhenger var jo det gøy!)


     
     
    Nextbridge Analytics hadde flere spennede prosjekter å vise til, bl.a. (tidligere) live-data fra diverse parkeringssensor. Nå var de i gang med å analysere (anonymiserte) mobildata for å gi rute-informasjon for all mulig trafikk. En del databehanldig var nødvendig, men resultatet var upåklagelig.
     
     
     
    Dette er Stavanger og det hadde vært direkte flaut om FutureHome ikke var på plass! Noe de selvsagt var. Hyggelig å prate med dere, som alltid.

     
     
    Jeg sykler på el.sykkel. Hver dag. I Stavanger. Også i regnvær. JEG HAR LYST PÅ EN PODBIKE!

     
     
    En robot tuslet rundt og serverte Twist. Kunne jo hatt en slik hjemme. Norsk snakket den også.

     
     
    Denne damen (som jeg skrev ned navnet på, men likevel mistet) fra Time Kommune snakket om "smart gågate". Dette fanget jo selvfølgelig min interesse. Det viste seg imidlertid at det de la i ordet "smart" i denne forbindelse ikke hadde noe med teknologi å gjøre, men med prosessen rundt: "Hvordan får vi en god gågate for folk flest?" Og jeg er helt enig i at det er særdeles viktig for at et slikt prosjekt skal bli oppfattet som vellykket, og en glimrende måte å angripe et prosjekt på. Men passer egentlig ordet "smart" her? På en "smart by" konferanse? Jeg prøver å finne et bedre ord, men jeg vet ikke helt hva det skal være...  

     
     
    Jeg gleder meg til dagen da EasyPark finnes over hele det ganske land. Jeg gleder meg også til den dagen de ikke ikke øker parkeringsprisen med 10%. (Men seriøst: EasyPark er utrolig praktisk!)

     
     
    Tieto hadde kule t-skjorter. Hver bokstav lyste opp. Tieto leverer dataløsninger i alle skalaer, spesielt de store.  

     
     
    Jeg ønsker med API for sanntidsdata fra Kolumbus. Den kan i det minste fåes som en webside ble jeg forsikret om. Men så sjekket jeg Open Data-portalen til Stavanger Kommune, og se!

     
     
    En del proff-partnere til Atea var på plass, bl.a. Logitech og Samsung. Men lite nyheter, dessverre.  

     
     
    Synes Greater Stavanger sin bakgrunn var den beste. Tegnet av Anette Moi.

     
     
    Philips var på banen, og det første jeg så var "vinn et Philips Hue Kit". Men det var ikke derfor de var der; det var faktisk enda kulere: De (som en del andre) var på banen med smarte gatelys. Nye LED-gatelys kan leveres med en standard tilkobling både på over- og under-side, og Philips har sin egen sky for slike tjenester: City Touch. Med den plattformen kan du sette opp lys av og på på en kalender, og justere styrken på dem, omtrent som vi hjemmeautomasjonsnerder er vant til. Akkurat her gikk kommunikasjonen over 2G, så endringer skjedde ikke med lysets hastighet, men stilig var det likevel. Sensoren på undersiden kan brukes til andre ting enn kommunkasjon, som f.eks. trafikktelling, temperaturmåling, etc. Hendig!

    Kontrollpanelet...

     
    Schneider var representert, men ingen på stand da jeg gikk forbi.

     
    Robotarm! Jeg trenger en sånn i mitt liv! I tillegg til Holoens (på bordet) og diverse sensorer.

     
     
    Enova var selvfølgelig på plass, her med fokus på bedrifter.

     
     
    Telia hadde en kul demo: Legoby med sensorer som oppdaterte seg automagisk, selvføglelig for å vise IoT-integrasjon.
     
    Telia hadde med seg et Zigbee-støpsel. Dessverre lukket system. 

     
     
    Wellness Smart presenterte "Quamtra - Smart Waste Management". Et system for overvåkning over nivået i (primært) offentlige søkkeldunker. Har du irritert deg over fulle miljøstasjoner noen gang? Denne kan fikse det!  

     
    Arrow hadde utrolig mye kult, og alle var veldig hyggelige.

     
    ... litt diverse småelektronikk og LoRaWAN-komponenter:

     
    ... de leverte bl.a. komponenter til Elektrocompaniet(!).

     
    ... og hadde viste frem en "sengesensor". Enkel "headless" boks du leser data fra, kan fortelle deg om senga er okkupert og hvordan du sov! Denne må jeg undersøke nærmere.

    ... og en uavhengig IoT-gateway.

    Til slutt stakk til meg et utviklersett til LoRaWAN også. Takk, Arrow!  
     
    For en som kun var der av generell interesse i "smarte" ting og teknologi generelt, var det veldig spennende. Og selv om det begynte å bli sent på den siste dagen, var alle jeg snakket med hyggelige og imøtekommende.
     
    Sees igjen neste år.  
     
     
  13. Moskus
    Ikea har mye spennende på gang!  
    Jeg fikk.med meg det utvalget Ikea Forus kunne by på, samt et par produkter de egentlig ikke kunne selge før lørdag (deriblandt Hub'en).
     

     
    (Hue-hub'en er kun for testing etter hvert).
     
    I butikken hadde de satt opp en kjapp demo et utvalg pærer av Trådfri LED, en demo med temperatur-valg og en uten. Det er i utgangspunktene de to pakkene til venstre, den øverste kan du velge temperaturen på fra hvitt til varmhvit, nesten orange. Fjernkontrollen har selvfølgelig rask respons, og kan dimme opp/ned og endre fargetemperaturen.
     
    Pakken nederst til venstre er enklere uten valg av temperatur, men har med en enkel fjernkontroll basert på magnetisme. Du snurrer den (relativt) i holderen sin (eller på kjøleskapet, etc) og den dimmer opp og ned. Vrir du fort på den, så skrur den lyset av eller på. Snedig!  
     
    Lyspærene skal kunne parres med hverandre sine fjernkontroller. Slik jeg ble fortalt det så parrer du en fjernkontroll med en pære ved å være i umiddelbar nærhet (ca 10 cm?) til pæren med fjernkontrollen, og så begynne parringsprosessen. Første reaksjon er at dette kan by på litt problemer når pærene skal legges til andre hub'er.
     
    Det mest interessante her er nok uansett prisene. Mellom 100 og 200 kr for en smart lyspære, og 250 kr for en "smart" hub? Jo, klart det burde være interessant for mange!

     
    Selv jeg, som ikke er noe særlig tilhenger av å putte automatikken inn i selve pæra, kan se at dette kan potensielt bli den "game changer"-en som hjemmeautomasjon trenger for å bli vanligere. Mye vil ha mer, og en ting leder fører til videre utvidelser.
     
    Når Ikea, som en særdeles stor aktør, rasler med sablene så gjelder det å følge med.
     

     
    Betjeningen var interessert og hjelpsom!  

     
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.