Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

tronde

Medlemmer
  • Innlegg

    244
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

tronde vant dagen sist 2. desember 2021

tronde hadde mest likt innhold!

Hjemmeautomasjon

  • System
    Telldus Live!
    Annet

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

tronde sine prestasjoner

Bitfikler

Bitfikler (9/16)

  • Dedikert
  • Samarbeidspartner
  • Første innlegg
  • Reagerer godt
  • Samtalestarter

Nylige merker

63

Nettsamfunnsomdømme

  1. Jeg er i lærefasen, og er ikke softwaremann. Det jeg i alle fall har klart å lese meg til, er at det skal gå an å kople en av de mange USB-donglene som støtter zigbee til en broker. https://www.zigbee2mqtt.io/guide/getting-started/#prerequisites Min plan er å ha kun mosquitto med støtte for zigbee på den Orange pi zero 2 som jeg har. Den er liten, og kan ha både kablet og WiFi nettverk. Flere av de donglene har rykte på seg for å ha dårlig dekning, men mye tyder på at det er mer et problem med at de står for nær noe som forstyrrer, enn et radioproblem. Flere har redusert problemet ved å ha en kort USB skjøtekabel mellom dongle og prossessorenheten, enten det er en Rpi eller noe annet. Jeg kunne sikkert hatt broker på den Rpien jeg har tenkt å ha resten på, men det kan være gunstig å la broker leve helt i fred også, etter hva jeg har lest. Pr. idag har jeg kun 433, og der går alt via den lille prototypen som er vist tidligere. Når jeg får igang mosquitto, kopler jeg bort mikrobrokeren som er på prototypen. Den er helt trådløs, men står der, for det var allerede strøm tilgjengelig. RF-link er på WiFi mot broker, og alt ligger i vinduskarmen med god dekning. Med RF-link på WiFi er man jo brukbart fri til å plassere den der det passer best. Hittil har jeg bare konsentrert meg om å erstatte Telldus med Node-red, og så lenge jeg ikke skal styre noe fra utsiden av huset funker det helt fint selv om Node-red er mer krøkkete å sette opp. Mobilen med IoT MQTT Panel for android funker strålende som fjernkontroll. Nå funker det grunnleggende for meg, så da blir det nok mosquitto på egen broker som ligger som neste punkt. Mikro-brokeren er ikke egnet for mer enn et par klienter. Uansett hva man går for, er det i alle fall fullt mulig å beholde alt av 433 hvis Telldus skulle bli borte uten at det koster skjorta.
  2. Jeg kan egentlig ikke noe om dette... Men telldus.com er ikke på samme server som live og forum, etter hva jeg kan forstå. https://www.nslookup.io/domains/telldus.com/webservers/ https://www.nslookup.io/domains/live.telldus.com/webservers/ https://www.nslookup.io/domains/forum.telldus.com/webservers/ Kan noen bli klokere av dette?
  3. Det kan godt være Telias DNS som hikker. Jeg er på Altibox, og har opplevd tilsvarende mot andre sider i blant. Googles (8.8.8.8) har da funket. Når det gjelder Telldus, er det tydelig at mange svensker også har byttet til noe annet, så mye av hjemmemarkedet som de en gang hadde må nok bygges på nytt. Det kan bli krevende nå som det er flere fisker i hjemmeautomasjonsdammen. Hvis man har mye 433-utstyr som funker greit nok, synes jeg RF-link gjør en god jobb. Spesielt med espRFlinkMQTT på en ekstra ESP8266. RF-link er i utgangspunktet ment for USB mot en PI eller PC, men når alt går over trådløs MQTT er man mye friere til å velge en gunstig plassering av radiodelen. RF-link har vært neglisjert siden siste versjon kom i 2017, men nå er det noen som har fått en ny versjon for testing står det på nettsiden deres, og det lover godt. Det var et sted det sto noe som kunne tolkes som om at det skulle bli mulig med direkte kopling mot en zigbee dongle også. Det burde være mulig å få til uten omveien med dongle i en MQTT broker som jeg forstår man må nå. Det skal vel være mulig å bruke tellsticken på samme måte som RF-link, men RF-link støtter flere protokoller. Jeg har aldri prøvd, så andre får fylle på med info hvis de har. Noen foretrekker å kjøpe noe som funker rett ut av boksen, men hvis man, som jeg gjør, liker å fikle med hardware, finnes det mange muligheter som ikke koster skjorta.
  4. Telldus live er fortsatt oppe og går, i alle fall de funksjonene som ikke krever betaling. Min gamle blå/hvite Net funker fortsatt, selv om jeg ikke bruker den til noe fornuftig. Lokalt API har jeg aldri prøvd. Den Nodo-saken funker vel like godt som den jeg bygde selv av løse deler. Pr. i dag bruker jeg min hjemmebygde (bilder i tidligere innlegg) sammen med Node Red for å kjøre det lille jeg har mest behov for. Jeg har både Pi4 og en Orange pi zero 2 liggende, men har ikke fått ut finger'n til å bygge noe rundt dem. Nå går Node Red på en desktop som uansett står på, og MQTT via den lille ESP8266 baserte brokeren som har store begrensninger når det gjelder samtidige klienter. Kombinasjonen RF-link og espRFlinkMQTT på en ESP8266 https://github.com/seb821/espRFLinkMQTT er i seg selv dønn stabil med 64 stk 433 MHz sensorer som dytter ut data hele tiden. Det er broker som er i svakeste laget hos meg.
  5. De gamle kundene som en gang trodde på Telldus, og betalte for deres produkt, har nå lært at det ikke var noe vits i. De kommer ikke til å kjøpe seg inn i det nye, og kaste alt det gamle bare for at Telldus synes det er smart. De kommer heller til å kjøpe noe som er mer åpent og levert av noen med mer muskler. De nye kundene må de kjempe hardt for å få tak i, for de er ikke lenger alene i den dammen som heter smarte hus. Det er mange som tenker som deg, men det er langt fra alle som overlever med den tankegangen. Veldig mange har lært på en brutal måte at det er billigere å pleie gamle kunder, enn å hele tiden jakte nye. Telldus hadde en fantastisk posisjon for 10+ år siden, men de klarte aldri å utnytte den. De var ekstremt gode på support, men like ekstremt dårlige på å fange opp nye ønsker. De kunne fått veldig mye gratis ved å være aktive på sitt eget forum, men det hoppet de over. Det var nesten ingen som kjøpte den type produkter da de startet opp som ikke hadde en spesiell interesse for smarte hus. Nå har alle de med veldig mye større muskler kastet seg inn, og da har smarte hus endt opp som hyllevare. Da hejlper det ikke at de ikke har hatt noe å selge på minst ett år. Det de gjør nå med å kreve penger med to ukers varsel, tyder på en veldig desperasjon. Det er i seg selv et tegn på at man skal putte pengene sine i noe annet. Alle er fri til å velge, men jeg ville i alle fall sørget for å ha en beredskap for at ting bråstopper.
  6. De har holdt på med nye servere siden i fjor høst, og det har defineitivt ikke funket helt smertefritt. Telldus har aldri klart å selge nok til at de har fått et volum som betyr noe, og når de heller ikke har noe å selge nå, går det toget veldig fort fra dem. Hvorfor skal noen kjøpe noe fra dem, når det finnes massevis av andre mer fancy muligheter? Og når de i tillegg kaster alle gamle kunder som sitter med mye utstyr som ikke støttes av det nye? Å legge inn støtte på en eller annen måte for 433 koster nada, men det er ikke "moderne" så da gir de heller f. i det. Folk velger fritt selv hva de vil bruke penger på, men ikke bli overrasket om dette er borte om kort tid. Da funker ikke så veldig mye av Tellstick Net heller, for den henger på deres servere selv om det ikke virker sånn. Veldig genialt å selge noe med lokal styring som må ha ekstern backend...
  7. Hvis det er noen som har mange brytere som styres va Telldus, tror jeg det kan være smart å lagre data for hver av dem i tilfelle dette ikke overlever. Da kan man konvertere senere uten å kode dem på nytt. Det er det samme hvis man har lagt inn fjernkontroller. Lagre skjermbilde av dette med navn. Da kan det senere brukes sammen med for eksempel RFLink Verdiene i Telldus er desimale, mens RFLink bruker hexadesimale. Hvis man har mange sensorer, eller mange fra naboer som blander seg inn, kan det være lurt å gjemme dem også.
  8. Dette er min minimalist proto for å lese 433 MHz sensorer og styre 433 MHz NEXA / div. andre brytere med MQTT. Bygd på et ca. 5x7 cm eksperimentkort. RFLink er på arduino mega, gatewayen og broker på hver sin Wemos D1 mini klon. 433MHz mottaker er RXB6 som er god. Sender er hva som helst 433. De to små røde kortene på høykant er levelshiftere mellom ESP (3,3V) og arduinoen (5V), men de behøves trolig ikke i følge rykter på nettet... Broker på ESP8266 er svært begrenset, men der finnes det jo mange mulige løsninger. Det som mangler er egentlig noe som kan kjøre automatikken, men alt leses og skrives med MQTT. Inntil jeg får mer insp, bruker jeg IoT MQTT Panel for android som fjernkontroll. Det har reddet meg hver gang Telldus har konket ut, med unntak av skjemaleggingen. RFLink https://www.rflink.nl/index.php
  9. Det ser ut som om noe er på gang, i feil retning. Dette, sammen med veldig kort varsel før de vil ha betalt fra eksisterende kunder, forteller meg at man bør se etter alternative løsninger. https://www.byggahus.se/forum/threads/foeraendring-av-telldus-basic-2023-04-24.485434/page-3
  10. Telldus har bestemt seg for å ta betalt for alt annet enn det aller mest grunnleggende. https://telldus.com/important-announcement/ Det har hanglet og gått på et vis i lang tid, men jeg tviler på at det blir langlivet. De som startet selskapet ser ut til å ha hoppet av for snart to år siden. For ti år siden var noen av dem synlige på telldus-forumet, men nå gidder ingen å fjerne spam som de blir varslet om. Jeg luktet lunta i fjor høst, og har fått grabbet korrekt ID på alle sensorene mine og alt av 433 brytere med rf-link som jeg nå kan styre med MQTT. Jeg bruker denne https://github.com/seb821/espRFLinkMQTT og en liten enkel ESP8266-basert broker som jeg mener å huske er denne https://github.com/martin-ger/uMQTTBroker som en sped begynnelse. Funker forsåvidt mot ekstern broker også. Mangler å finne ut hvilket system jeg vil bruke, men jeg får i alle fall lest og styrt alt uten Telldus med telefonen som fjernkontroll.
  11. Jeg fant en for ESP32 også, men får den ikke til å funke. Det er fire *.bin i zip-filen, men jeg finner bare info om hexadresse for tre. De tre adressene som er vist, er de samme som brukes med python, men hva gjør man med boot_app0.bin i zip-filen? https://www.martinloren.com/how-to/fashing-esp32/
  12. Er det mulig å legge inn filene enkeltvis? Kritisk rekkefølge? Jeg aner ikke hva de andre har som hensikt.
  13. Ja, det er den. Tenkte det kunne være nyttig for noen, også som nødløsning hvis noe skjærer seg. Jeg har i praksis null peiling på samspillet mellom python og binærfiler og hvordan de blir kompilert. Jeg klarer så vidt å klote sammen noe arduinokode, men da stopper det opp. Har nok noe å gjøre med at jeg er mer interessert i måleteknikk enn programmering... Jeg ser at ESP32 har flere binærfiler i *.zip enn bare firmware-filen. Er det en del av problemet?
  14. Nei, jeg må kople den til en HAN-port 🙂. Det var bare for å vise at det går an å flashe ESP8266 med standalone-flasher uten å installere python. Hvis noen kan finne ut om det funker for ESP32 også, er det sikkert noen som kan ha nytte av det.
  15. Denne funker for Wmos D1 mini klone (ESP8266). https://github.com/marcelstoer/nodemcu-pyflasher/releases Fikk ikke til v5, men v4 er OK. Det står noe om ESP32 også, men det fikk jeg ikke til. Kan vel ha noe å gjøre med at det er flere filer der? Beviset. Har ikke HAN-port på denne.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.