Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon! 🥇🥈🥉

stigvi

Medlemmer
  • Innlegg

    2 782
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    156

Alt skrevet av stigvi

  1. Hver automasjon har en egen bryter som du finner som "automation.navnet_på_automasjonen" Du deaktiverer en automasjon med turn_off("automation.navnet_på_automasjonen") Dette er forresten den samme bryteren som du ser til høyre for hver automasjon i listen over alle automasjoner Men dette er altså en deaktivering av en automasjon. Du kan nok ikke bruke dette til å stoppe en automasjon som allerede kjører. Som andre har nevnt, se om du finner en blueprint som passer med ditt behov. Brytere har som regel ingen entiteter. De sender event'er når en trykker på en knapp. I en automasjon må en da lage en trigger på et knappetrykkevent. Men brytere har gjerne et batteri og batteritilstand er som regel representert med en entitet.
  2. Jeg bruker de som fulgte med lampene, Philips Hue Dimmer. Det er den utgaven med 4 knapper. Jeg kjøpte noen holdere som passer inn i Elko sine rammer og de tradisjonelle bryterene er tatt vekk. Hadde det vært i dag så hadde jeg muligens kjøpt den Philips Hue saken som skal ligge inne i veggboks bak bryter. Da hadde det visuelt sett helt "standard" ut.
  3. Ikke sånn umiddelbart, men jeg leste noe om dette for et års tid siden. Skal se om jeg finner noe. Jeg er heller ikke særlig bekymret hvis det var en sensor en går forbi innimellom. Men ser at noen setter dette på soverom og da er en eksponert 8t hvert døgn. I så fall vil jeg være trygg på den i og med det er frekvenser opp mot 70GHz.
  4. Så kan du også studere hva slags virkning radiobølger i dette høye frekvensområdet har på kroppen. Nøkkelord her er ioniserende vs ikke-ioniserende. Mulig de er helt ok, men fram til det foreligger mer forskning på dette så unngår i alle fall jeg å ha en radiosender i huset med slike høye frekvenser.
  5. Jeg har lagd bindingene opp mot grupper. Ofte er det mer enn en lyskilde i et rom, men selv i rom med kun en lyskilde har jeg lagd en gruppe. Direkte binding gjøres kun i "bryteren". Lyskilden vet ikke noe om dette. Jeg forteller bryteren hvilken gruppe den skal styre og passer på at den er våken ved å trykke på en knapp samtidig som jeg lagrer oppsettet i z2m. Det har vært raskt og lett å sette opp og det virker. Home Assistant får også beskjed om at bryteren trykkes på selv om det er en direkte binding mot lysgruppen.
  6. Jeg tror det baserer seg på dårlige erfaringer med annet utstyr. Mine zigbee enheter varer i mange år på et batteri. Mange er på det sjette året. Enig at det er null stress. Fordelen er at det gir en total frihet i å plassere brytere og sensorer akkurat der de gjør mest nytte. Tradisjonelle brytere og dimmere er etter min mening bare en selvpålagt begrensing. Smarte pærer / belysning gir en full kontroll på hvordan lyssettingen skal være. Ser at det også brukes argumenter om at en må ha tradisjonelle brytere fordi det kan hende at en ny eier ikke liker smarthus. For min del kunne jeg ikke brydd meg mindre om hva en fremtidig ny eier synes om det 🙂
  7. Har du installert apexchart?
  8. Som Brors94 nevner, dette løser du med såkalt "direkte binding". Alle mine zigbee brytere i hvert rom er direkte bundet mot lyskilde i rommet og styrer lampen på normal måte selv om Home Assistant er stoppet. For meg er dette helt essensiell funksjonalitet.
  9. Jeg har ikke svar på det du spør om. Men lurer litt på hvorfor du ønsker å bryte strømmen til en zigbee pære. I utgangspunktet fører ikke det noe godt med seg. En pære kan være en ruter i zigbee-nettet og nettet trenger å hente seg inn igjen når en ruter brått forsvinner.
  10. Min nettleie på dagtid er 42 øre. Da går en vel 2 øre i minus for hver kWh en leverer?
  11. Tror du forskjellen på dagpris og natt- og helgepris på nettleie vil forsvinne? Jeg har ingen tro på det og forskjell på pris gjennom døgnet vil fortsatt være der.
  12. Jeg henter både fra entso og nordpool. Så har jeg et pyton skript som sjekker tjenestene at data er tilgjengelig og presenterer data på et "standard" format som jeg bruker videre i automasjoner og brukergrensesnitt. Jeg får bare problem hvis nordpool og entso er nede samtidig, noe som ikke skjedde i 2024 så vidt jeg vet.
  13. Nå kan en hente pris i fra Norpool vha en offisiell integrasjon i Home Assistant. De betaler garantert ingenting, de bruker neppe web-skraping og mest trolig et api. Jeg vil anta de har sjekket om det er tillatt å bruke. Kildekoden er jo lett tilgjengelig så en kan jo kikke.
  14. Jeg hadde et system som endret på ladingen, men jeg er gått tilbake til å la bilen få være i fred. Jeg stopper ladingen helt opp hvis det er fare for å gå over et effekttrinn og det er ingenting annet å slå av. Grunnen til dette er at bilen ofte bommer på hvor lenge den skal lade hvis den plugges i og ladeboksen forteller bilen at det er 12A tilgjengelig. Når lading settes i gang av bilen på nattetid og automasjonen reduserer strømmen til 6A fordi VVB også må varmes, da ender en opp med en bil som ikke har nok strøm. Sannsynligvis ikke et problem for mange, men vi har som nevnt en e-Golf og den har 32kWh tilgjengelig og kona har lang kjørevei til jobb. Den bør helst være ladet til 90% om morgenen.
  15. Ser at du bruker Zaptec. Hvis noen har tenkt å gjøre tilsvarende for Easee så er det viktig å bruke "dynamic" instillingene for å sette maks ladestrøm. De andre instillingene lagres til flashminne og Easee har sagt tydelig i fra om at dette vil slite ut flashminne hvis de brukes av en automasjon som endrer ofte. Og så ser jeg på min egen bil som en en e-Golf at den av og til ikke reagerer raskt nok til å justere ned ladestrømmen. Mulig det her er snakk om millisekunder, men en sjelden gang finner Easee-boksen ut at bilen trekke mer strøm enn tillatt og så avbryter Easee-boksen pga "sikkerhet". Og bilen må kobles fra og plugges i på nytt for å nullstille. Det er altså ikke bare-bare med å endre ladestrøm. Alltid et eller annet som ødelegger det perfekte 🙂
  16. Et voltmeter er ikke eksakt. Det har en gitt nøyaktighet. Det er vel oppgitt i bruksanvisningen.......
  17. Da mener jeg det burde være motsatt. Netteier har faste utgifter som feks lønn til ansatte. Den bør dekkes av en fast månedsavgift. Ellers vil jo de som bruker mye strøm måtte sponse de som bruker lite. Kun netteier sine variable kostnader burde ligge som en kwt-pris på strømmen en bruker.
  18. I tillegg er de løsningene som lages til smarthus systemer, også mitt eget, kun lagd for å holde seg under et trinn på nettleien. Hvis jeg i mitt hus har et stort varmebehov samtidig som jeg lager middag, da justeres varmekildene ned i inneværende time for å ikke komme over 5kWt. Men så snart timen er over så er det full effekt på ovnene igjen. Energibruken min mellom 16:00 og 19:00 er akkurat den samme og jeg har bare flyttet litt av effekten jeg tar ut. Og her spiller igjen samtidighetsfaktoren inn og min flytting av effekt har null og niks å si for netteier. De ser større på det og ser på hvor mye energi de må overføre i løpet av en ettermiddag og kveld. Om noen flytter forbruket slik at det ikke blir samtidig med noe annet i samme hus, så ender det opp med å bli samtidig med naboen sitt maks forbruk. Det betyr heller ingenting om jeg lader bilen mellom 0200 og 0400 raskt eller om jeg gjør det saktere mellom 0000 og 0700. Jeg får lavere maks effekt, men energien er den samme. Og i en by blir effekten uansett jevnet ut fordi jeg ville ladet mellom 0200 og 0400, mens noen andre lader mellom 0400 og 0600. Det koker ned til at det som ville vært lurt, var å flytte forbruk mellom feks 1500 - 2200 til natt. Det ligger det et insentiv til i og med at både strømpris og nettleie er billig på natt. Men effekttrinnene har motsatt virkning. De er utformet slik at en helst ikke skal flytte for mye forbruk til natt. Selv om belastningen på nettet er liten, for det er jo gjenspeilt i strømprisen som er lav.
  19. Jo, men dette gjelder ikke for meg og deg. Det gjelder for nettleverandøren/energiverket. Når alle mine naboer sover og belastningen på nabolagets transformator er på minimumsnivå, hvorfor skal jeg i min husstand være nødt til å forholde meg til et trinn på nettleien på 5kWt/t? Ja, jeg innser at et perfekt system er vanskelig eller umulig å lage. Men her har en innført et system som i liten grad flytter forbruk fra dag til natt. Hvis en tar samtidighetsfaktoren med her og ser på belastningen på en nabolagstransformator, så betyr det fryktelig lite om jeg setter på oppvaskmaskin, vaskemaskin og lager middag samtidig. Fordi jeg gjør det klokken 16 og naboen gjør det kl 17. Om naboen setter på vaskemaskin kl 16 og lager middag kl 17 og jeg gjør det motsatt, så ender belastningen på transformator ut med det samme. Ser en større på det og ser på belastningen på en forsyningslinje inn til en by, da blir det enda mer meningsløst. Det spiller ingen rolle hva du i din husstand gjør fordi alle i byen gjør de forskjellige tingene som å lage middag og vaske klær på forskjellige tidspunkt. Du kan flytte ditt forbruk slik at det ikke blir samtidig med Hansen sitt, men du ender opp med å ha akkurat samme tidspunkter som Olsen i en annen bydel.
  20. Jeg viste ikke at Hue lager brytere som en kan sende turn_on kommandoer til......
  21. Hue smarte pærer har alltid vært greie sånn sett. De kan endre lysstyrke og farge samtidig. Ikea pærer er det så som så med og tydeligvis Namron dimmere også. Det er vel det som skiller kvalitetsutstyr fra det "billigste" på markedet. Det er lenge siden jeg fant ut at jeg ikke gidder å plages med billige "kina-produkter" som Namron faktisk er. Med smarte pærer fra Philips Hue, er alt så mye lettere.
  22. Philips oppgir IP54
  23. Jeg fant ingen god kategori å legge dette i så det havnet her i kafèen. Philips reklamerer med at denne tåler vær og vind. Jeg bor på Jæren bare noen få kilometre fra Nordsjøen. Her er vær nok, spesielt om vinteren. Mine to sensorer var montert på vegg uten noen beskyttelse. Den ene stod på sin plass i 4 år. Da jeg i fjor skulle bytte batteri på den så var skruene både til luke for batteri og for feste på vegg rustet såpass at jeg måtte bryte den opp. Jeg antok at den ikke lenger var tett så den ble flyttet til under et takutspring der den står tørt. Der fungerer den fortsatt. Nummer 2 sluttet å rapportere data i helgen som var. Etter 5 år var batteri sunket til 60% så jeg antok at det var noe annet enn for lite strøm. Denne måtte også brytes løs fra vegg og åpnes med makt. Skruene var rustet. Det ene batteriet var såvidt begynt å lekke syre og det var ørlite fukt innvendig. Om dette er fuktighet utenfra eller væske fra batteri, er ikke godt for meg å si. Den ville uansett ikke på nett igjen med nye batterier så den havnet i returavfallet. Jeg kjøpte en ny i går og ser at Philips har endret innfestingen på batteriluke fra 4 tynne skruer til 1 tykkere. Jeg smurte disse inn med fett og hengte sensoren opp under et takutspring. Så får vi se hvor lenge den holder. Så langt er de ikke holdbare i vær og vind, dessverre.
  24. Godt spørsmål. Jeg har lurt på det samme. Panelovner med litt "ekstra funksjonalitet" har gjerne innebygde regulatorer som finjusterer effekten ut i fra behov. Disse er det også lite lurt å bare koble ut med et rele i stikkontakten. I stedenfor styrer en de med de mulighetene smarte ovner har. Er de ikke smarte så er det bedre å bruke pengene på nye ovner enn noe nytt i sikringskapet. Stekeovn og platetopp kobler en ikke ut. Skal en ødelegge søndagsmiddagen for å spare 120 kroner i nettleie?
  25. Nobø reklamerer med at deres panelovner ikke brenner støv. Om det er noe i det, det kan jeg ikke svare på. Men har aldri kjent brent lukt fra mine Nobø ovner.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.