Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon! 🥇🥈🥉

mjh

Medlemmer
  • Innlegg

    8
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Hjemmeautomasjon

  • System
    Z-Way

mjh sine prestasjoner

Lysmester

Lysmester (5/16)

  • Dedikert
  • Reagerer godt
  • Første innlegg
  • Samtalestarter
  • Uke én ferdig

Nylige merker

0

Nettsamfunnsomdømme

  1. Takbokser som vanlige lamper. Men fordel er at jeg har ekstra ledning liggende par steder i taket, så kan alltids lage nye hull, fiske ut ledningen og montere ny boks uten å måtte ødelegge vegg og tak hver gang.
  2. Istedenfor å dra ledning fra hver fysiske bryter til hver takboks, så går det bare en kontinuerlig ledning gjennom alle takboksene. Så setter man på en sånn her og parer med trådløs dimmebryter der man vil. https://www.elektroimportoren.no/namron-zigbee-dimmer-2-400w/4512760/Product.html
  3. Veldig greit å gjøre det sånn, gjør samme her i nye huset. Alt av lys i taket i fire rom på rad står på rekke og rad i takbokser med en kurs gjennom alle. Bare å installere piller der man vil og koble til de bryterne man vil. Sparer masse tid og penger, og kan tilpasse plassering av brytere til inventar og dører. Spesielt i rom der man ønsker flere brytere, slippe spaghettien med kabler mellom brytere og takbokser.
  4. Akkurat dette er litt interessant, for hub er et område som trolig koster en del å utvikle og vedlikeholde, og er et stykke utenfor kjernevirksomheten til en del produsenter som Nobø og Mill etc. Lite gunstig da å belage seg på en arkitektur der man bruker spesialiserte huber med et enkelt integrasjon eller automatiseringslag på toppen. Når det kommer til kostnad for huben er jeg ikke ekstremt bekymret for ene eller andre når jeg ser hvor mye alt annet koster 🙂 Viktigste er bred støtte og at ting er stabilt uten for mye knot. Stor joker for egen del blir smart styring av ventilasjon i hele huset, og om dette kan løses av egen programvare eller man må automatisere det selv. Feks hvis det er fuktig i et rom, mens naborommet er tørt, at luft kan veksles mellom de.
  5. Flytter inn i et hus fra 1968, som har en ganske tett og labyrintaktig underetasje, og en veldig åpen og luftig annenetasje. De fleste rom nede har ventilasjonskanal heldigvis, men tenker gjøre dette litt smartere forhåpentligvis for å spesielt sørge for god luftkvalitet og riktig fuktighet. Idag er det ganske rått nede, pga labyrint så flyttes ikke luften særlig godt, spesielt i delen mot grunn. Skal sies at huset skal dreneres rundt og etterisoleres med tiden. Skal få inn varmepumper også. Ser det finnes diverse løsninger for å styre luft mellom rom som Lunos med "desentralisert" ventilasjon. Men lønner det seg å velge en felles løsning? Eller kan man fint bygge opp med diverse produkter som passer best til bad osv, og evt hvilke merker er det som er mest utbredt? Og må man lage egne flows for alt, eller finnes det noe smartsystem som kan styre dette basert på fuktighet feks i visse rom? Å montere noe sentralt er nok ikke særlig aktuelt.
  6. Flytter inn i et gammelt hus som etterhvert skal pusses opp, og trenger litt smartness, spesielt når det kommer til varmestyring. Det er en del rom med elektrisk gulvvarme (gamle termostater) og masse gamle panelovner, de fleste her tenkes byttes ut, men greit å slippe. Tenker også installere en eller to varmepumper, pluss automatiske screens pga store vinduer. Så det er flere typer enheter som burde snakke sammen, selv om varme på bad ofte kan kjøres uavhengig av de andre. Så er spørsmålet hvor man skal starte? En hub for å samle alt, eller ha en hub/app per "område" som feks for termostater på bad, en for panelovner osv. Jeg liker tanken med Homey hvor det meste er gjort på forhånd, men hvor begrenset er det egentlig? Ser en del bruker HomeKit sammen med Home Assistant for å få avanserte automasjoner men enkelt brukergrensesnitt på Iphone/Ipad etc. Er det merker (ala Nobø) som generelt er mer stabile og fungerer bedre med Homey/HA enn andre? Masse sensorer rundt i huset så er det greit at de ser ok ut og greit like. Gjort meg opp noen tanker rundt ønsker: Kjøre lokalt uavhengig av skytilgang Det skal fungere i bakgrunnen, og lite automatiske lys som går på osv Største behov er mulighet for å typ skru ned og opp varme i hele huset når man er borte, og tilpasse strømbruk i døgnet på både komfort og pristopper. Kan godt være halvavansert å sette opp, men skal ikke være avansert å vedlikeholde, oppdatere drivere manuelt hele tiden etc. Det meste burde passe, vil vel være noen ting som ikke passer som regel, men å måtte bytte masse antenner som ikke virker i HA Green feks frister lite. Trenger ikke være pent, skal ryddes unna, så ikke noe problem med en liten haug diverse huber og broer så lenge de virker. Men en egen PC utgår, HA Green er ok. Dette blir jo nesten et arkitekturspørsmål: Homey er litt mer suite-tilnærming, dyrt og begrenser litt hva du kan gjøre, men det funker HA er opensource og åpent med de fordelene og ulempene det medfører, ikke alt som er like godt kvalitetssikret og man må mekke litt på det selv Man kan også i andre enden av skalaen gi litt f i å prøve samle absolutt alt, og heller automatisere ting hver for seg med en Heatit hub, Ikea hub osv og kanskje bare samle flyter rundt en trigger?
  7. Hele etasjen er åpen, så tror ikke det er stort problem med mesh, tenker en enhet i hver ende av rommet, hvor den ene hovedsakelig blir rele for den i underetasjen. Kabling nedover skjer nok dessverre ikke, da det allerede er ganske nylig pusset opp. Det blir ikke helt revolusjonerende, men rommet er ett stort rom egentlig, så nøyaktig plassering av lys er ikke 100% sikker ennå pga plassering av kjøkken. Vi tenker ha brytere for alle lys, som sagt så skal det ikke styres over app. Mye av grunnen til dette er at vi feks ønsker en dimmer til kjøkkenbelysningen ved kjøkkenet, men også for alle lysene i rommet ved inngangen til rommet ala sånne. Z-wave og fibaro er notert Kan Alexa og Google Home begge koble seg mot Z-Wave?
  8. Hei, ny på forumet, og ganske ny på det rent tekniske her. Jobber innen IT og har en del med sånt å gjøre, så forventningene er ikke så høye Vi skal pusse opp en etasje med kjøkken, stue og spisestue. Samtidig blir så godt som alt det elektriske gått over eller byttet. Så da kommer vi inn på motiv nr 1: enklere å legge enkel strømkabel i taket med trådløse trafoer enn å kable masse lyspunkter med div brytere og dimmere. Siden vi starter på scratch håper jeg å ta de riktige valgene med tanke på skalerbarhet, hvor utbredt det er og enkelhet. Formålet er å forenkle kabling, og gi oss mulighet til å være fleksible med hvor og hvordan vi styrer lys pluss evt gulv varme (bonus). Vi ønsker IKKE å hovedsakelig styre alt med pc/mobil/nettbrett, så det skal være smart uten smarttelefon. Oppsett burde være enkelt og stabilt, da jeg driver nok "support" på jobb. Kun enkle events som å sette en bryter til å slå av/på flere lys samtidig. 1. Trafoer og dimmere: er det zwave som er det mest utbredte systemet/protokollen i dag? Eller ville dere valgt noe annet? Noen spesifikke 230v/12v skjulte dimmere/trafoer dere vil anbefale til spot skinne feks? Usikkert hvilket system lyset i kjøkkeninnredningen kjører, så kommer nok til å bytte noe der. 2. Brytere: fritt å velge så lenge de snakker samme språk? 3. Nettverk: bytter alt av rutere i samme slengen, da vi kun har noe basic i dag. Ønsker bedre dekning i huset og evt garasjen, samt båndbredde til å se tv over wifi. Get boks blir nok erstattet med Apple TV eller lignende, så TV vil kun ha strømtilgang over kabel. Er det noen mesh rutere som er bedre egnet til smarthus integrasjon enn andre? Når jeg først starter på nytt, hva ville dere valgt? Vil helst slippe ekstra sett med gateways hvis mulig. Snakket litt med elektrikere og leverandører, men de aller fleste har kun kjennskap til eget system, og veldig lite å komme med i forhold til skalerbarhet og hvordan det snakker med andre.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.