Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Banega

Medlemmer
  • Innlegg

    18
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Banega

  1. Har ikke helt oversikt over terrenget her, hva er meningen med zwavejsmqtt når zwavejs nå er en del av HA? Mener du at jeg kan installere zwavejsmqtt kun for å sette opp assosiasjoner, og så smertefritt gå tilbake til zwavejs? Hadde dårlig erfaring da jeg migrerte fra den gamle zwave HA til zwavejs, så vil helst unngå en lignende opplevelse.
  2. Har nylig migrert til Home Assistant sin nye Z-waveJS implementasjon, men funnet ut at det ikke er støtte for å sette opp assosiasjoner, for eksempel mellom batteridrevne fjernkontroller/lysbrytere og dimmere, slik at de kan styre et eller flere lyspunkter. Visst nok er det mulig å bruke zwavejs til å sende de nødvendige assosiasjonskommandoer på nettverket og slik få det til. Er det noen som har fått til dette eller har ideer til hvordan det kan gjøres? En annen mulighet er å bruke "Z-wave PC controller 5", som jeg har installert på pcen. Da flytter jeg z-wave usb stick'en over til pcen og skal i teorien kunne sette opp assosiasjoner derfra. Men det programmet er langt fra intuitivt å bruke, så jeg har ikke klart å få det til heller. Før noen påpeker at det er jo fullt mulig å få til at lysbryter styrer lys i automasjoner i Home Assistant, det er det sikkert, men her ønsker jeg å bruke z-wave assosiasjoner til å gjøre dette så det kan skje uten å være avhengig av Home Assistant kjører.
  3. Jeg har 6 stk HeatIt Z-TRM3 termostater, fikk de to første for ca ett år siden og har bygd ut litt gradvis, den siste kom på nå i høst. Alt i alt veldig fornøyd nå, og jeg vil anbefale disse. Selv om det som nybegynner var litt tungt i starten med alt av setpoint problematikken som krevde egen FW osv, se tidligere posts i tråden. Jeg har også observert at de genererer MYE trafikk på nettverket da de default rapporterer masse data veldig ofte, og jeg mistenkte at det skapte tregheter i z-wave nettet mitt (ca 30 enheter). Etter at jeg justerte "report interval" parametrene har det fungert fint og jeg har ikke hatt problemer, har aldri opplevd at de har "dødd" heller, selv ikke da det var mye trafikk. Tipper at "topologien" i nettverket mitt har blitt ganske ok siden jeg har lagt til en og en termostat over tid, i stedet for å legge inn alle termostatene på en gang. Såvidt jeg forstår så vil z-wave nettverket selv optimalisere routing og slik, så litt tålmodighet og en "healing" i ny og ne har kanskje gjort underverker her. Har to ting å utsette på HeatIt Z-TRM3, det mangler en funksjon for "effektregulator", og jeg savner en måte å assosiere to termostater på slik at sensordata fra termostat A kan sendes til termostat B slik at termostat B kan bruke sensordata fra A (for de tilfellene hvor det viste seg at plassering av termostatens sensor ikke var optimal). Og så vil jeg gi ros og anbefale support telefonen til HeatIt, de svarer raskt og er hjelpsomme og kunnskapsrike, og snakker norsk.
  4. Jeg undersøkte litt mer om hvordan Fibaroen fungerte og koblet den opp på et 9V batteri jeg hadde liggende. Så fikk jeg lagt den til i z-wave nettverket mitt og testet innstillingene. Målte med multimeter motstanden på OUT1 utgangene i takt med at jeg aktiverte bryteren. Stilte inn lengden av impulsen til 0,5 sekund. Så tok jeg sjansen på å koble den inn i garasjeportåpneren, fortsatt på batteri, med OUT1-utgangene (START/STOP og GND) på hhv klemme 1 og 2 fra bildet mitt (der som den gamle bryteren var koblet inn). Det funket! Så koblet jeg inn den gamle bryteren på hhv GND og IN1 på Fibaroen, og da kunne jeg trigge Fibaroen både fra z-wave og fra gammel bryter! Så da ble koblingen til slutt slik: Stor suksess. Det neste jeg gjorde var å få tak i en rimelig Cleverio z-wave magnetsensor og klasket det på garasjeporten for å vite om den var lukket eller ei, og teste litt. Men 9V batteriet tok kvelden før et døgn var gått, så må nok finne en bedre egnet strømkilde. Ser om jeg kan finne en gammel AC/DC strømforsyning på ca 12 V liggende og koble den til. Tusen takk for hjelpen @Erik G!
  5. Var ute og målte. Det er 0 V mellom de to klemmene oppe til høyre merket 3. så jeg tror etiketten +-24V er villedende og gjelder en komponent som ikke er der på min modell. Gitt de målingene jeg har gjort ellers, er det noe annet punkt jeg kunne ha brukt for å få strøm til Fibaroen? Hva blir galt med mitt forslag til kobling ref den første håndskrevne skissen min? Selv om jeg får til å drive Fibaroen f eks med et 9V batteri, vil ikke 33V spenningen på input eller output være for mye for Fibaroen? Se specs her:
  6. Her lurer jeg på om det stopper opp for meg. Jeg tolket også +-24 V på bildet mitt til å være den klemma som er merket med et tretall, men jeg målte bare 5-6 V der og når jeg ser på bildet fra manual til en liknende men ikke den samme åpneren så ser det ut som at det mangler et uttak der. Mao at 24V er nedenfor, ikke ovenfor der teksten står.
  7. Kan prøve. Men hva skjer da om noen trykker på impulsbryteren? Vil ikke det kutte strømmen til Fibaroen mens bryteren er trykket inn og det blir kontakt?
  8. Jeg vet ikke om jeg forstår hva du mener med parallelt med pulsbryteren, det er jo så mange tilkoblinger å holde styr på. Basert på en av koblingstegningene som fulgte med Fibaroen har jeg pønsket ut følgende, er det noe slik du tenkte? Da tenker jeg at impulsbryteren brukes som fysisk trigger av Fibaroen, og at det er Fibaroen som gjør selve kortslutningen av 1 og 2, som impulsbryteren gjorde før. Eller tenkte du bare slik;
  9. Har funnet en denne koblingsoversikten som ligner, men her er det to koblingsklemmer mer enn på min, så kanskje jeg har en litt annen modell. Dingsen nede til venstre som er koblet på på samme måte som min impulsbryter er koblet på, er ifølge bruksanvisningen et slags avansert betjeningspanel som bl.a. har en knapp for innvendig åpne/lukke. Men sånn dings har ikke jeg, i stedet har jeg altså bare en vanlig impulsbryter.
  10. Det samme som på tegningen mellom den andre røde og den første hvite, ca 33 V. Virker som om begge de to røde er koblet sammen og de fire hvite også, så det ikke skal spille noen rolle hvilken av dem man kobler inn i.
  11. Hei, jeg ønsker å koble Fibaro Smart Implant inn så jeg både kan åpne garasjen gjennom z-wave nettverket mitt men fortsatt bruke den eksisterende impulsbryteren. Var vanskelig å finne noe dokumentasjon på nettet for denne åpneren, fant ikke noe som var helt likt. Jeg har dratt ut ledningene og målt spenningen mellom flere punkter i de orange strekene på tegningen, men det er vanskelig å vite helt sikkert hva som er strøm og hva som er inngang for portåpneren. Noen ideer til hvordan jeg kan koble dette? Dagens impulsbryter er koblet mellom koblingskontakt 1 og 2 på bildet, når disse kortsluttes så starter garasjeporten, men der måler jeg 33 V og det er kanskje litt for mye for Fibaro Smart Implant? Mens mellom koblingskontakt 3 og 1 er det mer anstendige 27 V. Jeg har også en trådløs fjernkontroll og har testet med denne, spenningen er konstant.
  12. Jeg har ikke brukt denne, har tenkt at Fibaro Dimmer 2 er mer anerkjent og har valgt disse i stedet. Men jeg liker godt slike enheter, da kan "smarthuset" gjemmes i form av en puck inne i eksisterende brytere, og de som bryr seg mest om lyskildene (les: koner) kan velge ganske fritt på markedet i stedet for å være begrenset til det som finnes av smartpærer. Finnes det noen lyspærer med z-wave innebygd forresten?
  13. Hei. Vil gjerne dele min erfaring med denne termostaten. Jeg kjører Home Assistant på en Raspberry Pi 3 og med en Aeotec z-stick gen 5. Ettersom jeg er nybegynner på Home Assistant, kjører jeg den "integrerte" zwave funksjonen, og har vegret meg for å begynne med den med mqtt og greier. Oppdaget etter installasjon av termostaten at jeg hadde den kjente feilen ved at jeg ikke kunne sette "set point" temperaturen fra Home Assistant. Etter å ha lest denne tråden kontaktet jeg HeatIt support og fikk tilsendt firmware oppdateringen. Kjørte den, uten at det hjalp. Ved reboot av termostaten (sikring av/på) så jeg det sto 4.2 i displayet). Leste så litt om denne zwave config xml og fant denne filen oppdatert august https://github.com/OpenZWave/open-zwave/blob/master/config/thermofloor/heatit058.xml. I kveld fant jeg ut at jeg skulle prøve. Stoppet Z-wave nettverket i HA, redigerte xml fila og inne i <commandclass id="67" elementet under den noden som var termostaten la jeg inn innholdet fra tilsvarende element i fila over, slik at det ble: <CommandClass id="67" name="COMMAND_CLASS_THERMOSTAT_SETPOINT" version="3" request_flags="1" innif="true" base="1" typeInterpretation="B"> <Instance index="1"/> <Value genre="user" index="1" instance="1" label="Heating setpoint" max="0" min="0" units="C" read_only="false" type="decimal" value="21.0" write_only="false"/> <Compatibility> <Base>0</Base> <CreateVars>true</CreateVars> </Compatibility> </CommandClass> Lagret fila, startet zwave nettverket fra HA, og voila! Nå kan jeg endre/sette temperaturen til termostaten fra Home Assistant! Håper dette hjelper noen som har kjøpt HeatIt Z-TRM3, bruker standard z-wave integrasjonen i HA, og ikke fått dette til å virke, men ikke er helt klare for å gå på med den nye beta z-wave integrasjonen på mqtt. PS. Disclaimer - aner ikke om det er noen bieffekter ved å redigere xml filen som dette. Hva skjer f.eks. når termostaten en gang i fremtiden blir korrekt gjenkjent av HA? Blir min xml oppdatert med en mer offisiell variant da?
  14. Det var tydelig at den gjorde det, selv om ikke HomeSeer var startet. Men bare at den var plugget i og lyste gjorde at responstiden på bryterne ble normale igjen.
  15. Hehe, det er for å teste ut/simulere hvor robust et smarthus basert på Z-wave og amatørmessig hobbydriftet Home Assistant-installasjon vil være, og hvordan det vil virke dersom jeg har Pi'en nede for service samtidig som kona eller andre behøver å skru på lysene. Så hadde jeg lest noe om at Z-wave krevde en gateway/smarthussentral for å fungere. Kort fortalt så ønsker jeg at trådløste styrte lys av/på brytere skal virke selv om sentralen er nede eller ødelagt. Jeg synes jo i utgangspunktet om ting at kryptering bør være default, så jeg vil nok anstrenge meg litt mer for å få det til å fungere senere. Men er litt skuffet over at det ikke bare fungerte. Jeg har lest at det skulle påvirke bl.a. rekkevidden men jeg satt i med maks en meter mellom enhetene, så skulle ikke tro det var grunnen. Kanskje ikke det er støttet i enhetene mine, det har jeg ikke sjekket veldig nøye. Jeg fikk altså satt opp assosiasjonene, men da jeg trykket på bryterne så skjedde det ingenting.
  16. For å teste ut og få litt mer hands-on erfaring før elektrikerne kommer har jeg nå kjøpt inn: - en Aeotec Z-stick USB controller - en Namtec 4-veis z-wave wall controller - en Nexan z-wave wall plug, koblet til en lampe - en Fibaro z-wave wall plug, koblet til en lampe Så har jeg installert HomeSeer 30 dagers trial på PC'en min, koblet det hele sammen, og satt opp assosiasjoner fra bryterne til veggpluggene (inne i HomeSeer under z-wave fanen). Det funker selv om jeg skrur av pc'en!! 😀 Men: 1. når ikke Z-stick'en er koblet inn, så er det en voldsom lang og variabel responstid fra jeg trykker på bryteren til lyset (veggpluggen) slår seg av. Fra ett til fem sekunder. Mens når z-stick'en er på, så går det som forventet og konsistent, på under halvt sekund vil jeg tro. Hva kan det komme av? Jeg tenkte at det kunne skyldes at wall control'en forsøker alltid å gå via gatewayen (z-stick'en) som uventet er borte og det tar litt tid før den gidder prøve en annen route gjennom mesh-nettverket? Jeg prøvde å ta "optimize network" i HomeSeer samtidig som jeg febrilsk trykket på wallcontrol'en og holdt den i nærheten av veggpluggen for at den skulle "oppdage" at den kunne gå direkte dit, men det ble ikke noe bedre av den grunn. Hadde forventet at med "direct association" så burde ikke dette skje. Men hvordan vet jeg at har "direkte association" mellom bryter og veggplugg? Ser ikke noe til dette begrepet i HomeSeer. 2. Jeg fikk bare assosiasjonene til å virke etter at jeg fjernet wall plug'ene og addet dem til nettverket på nytt men "non-secure". Hva er egentlig "risikoen" her? Hva slags kommunikasjon er det som sendes uten kryptering?
  17. Det høres jo veldig bra ut! Betyr det også at jeg i første omgang for å få lysene til å funke fra dag en bare trenger f eks en z-wave USB stick og programvare flyktig installert på en PC for å sette dette opp? Så kan jeg kaste PC og USB stick etterpå, fortsette på oppussingen og når jeg får mer tid først da sette opp en smarthjemssentral med f eks Home Assistant eller Homey. Det er jo helt perfekt for meg om jeg kan gjøre dette gradvis, og ta investering av tid og utstyr litt etter litt 😀
  18. Nybegynnerspørsmål her, muligens et dumt et. Vurderer å gå for z-wave dimmere til å kontrollere lys i stue og kjøkken. Og helst ønsker jeg å bruke Home Assistant som hub for å gjøre automasjoner. Er ganske oppsatt på at jeg ønsker å ha brytere på vegg som kan kontrollere og dimme lysene, og de bør fungere slik brytere på vegg har gjort i mange titalls år nå, og som er godt kjent av alle mennesker. Utfordringen min er at det er ikke lagt kabler for styring av lys så jeg tror jeg er avhengig av trådløs styring og dimmeaktuatorer (F eks denne: https://www.elektroimportoren.no/namron-z-wave-dimmer-2-400w/4512724/Product.html?Event=livesearch) som monteres inne i takbokser og lampepunkter. Og så blir bryterne på veggen enkle batteridrevne «fjernkontroller» som er limt fast på veggen. F eks denne: https://www.elektroimportoren.no/namron-z-wave-4-kanaler-bryter-k8/4512714/Product.html?Event=livesearch Spørsmålet er enkelt: hva skjer dersom z-wave hub’en går ned, er utilgjengelig, krasjet, nede for service, har en bug etc? Vil jeg fortsatt kunne slå av og på lysene med bryterne da eller er jeg nødt til å fikse, reparere hub’en? Eventuelt hvor lenge vil de funke? Trengs hub’en kanskje bare til å legge til nye z-wave enheter og konfigurere, deretter tar «mesh nettverket» seg av alt av kommunikasjon? Problemstillingen med nedetid på sentral hub er reell da jeg har tenkt å kjøre Home Assistant på Raspberry PI og regner med at det blir en del nedetid når jeg mekker på den. Mulig jeg heller går for Homey men den kan jo også gå ned antar jeg? Det står på alle z-wave veggkontrollene jeg ser på at de funker kun sammen med hub/gateway. Men hva med «direct association» i z-wave plus? Kan man ikke med dette assosiere så bryterne utsteder kommandoer direkte til dimmerne i stedet for via et sentral hub? Jeg skjønner at en hub/gateway/prosessorkraft behøves til automasjoner og «smart» funksjonalitet men jeg tror ikke de andre beboerne og evt besøkende blir særlig imponert dersom lysbryterne ikke funker! (Jeg kan akseptere det dersom det skyldes at batteriene er tomme). Bør legge til at jeg har hatt xcomfort trådløs styring av lyspunkter siden 2012 men uten noe sentral hub, kun dimmer+bryter, og det har fungert helt fint. Men når jeg nå ønsker å gå videre i retning smarthus vil jeg gjerne gjøre det med en litt mer åpen teknologi.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.