Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon! 🥇🥈🥉

bjornomy

Medlemmer
  • Innlegg

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Hjemmeautomasjon

  • System
    Home Assistant

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

bjornomy sine prestasjoner

Kabelfører

Kabelfører (6/16)

  • Samarbeidspartner
  • Første innlegg
  • Reagerer godt
  • Samtalestarter
  • Uke én ferdig

Nylige merker

10

Nettsamfunnsomdømme

  1. @tennbrikket Hei, tror nok jeg fortsatt hadde valgt Elko om jeg skulle gjøre det på nytt. Dimmerene er ikke optimale på lav last, men de fungerer. Det jeg merker mest er at lyset bølger veldig i 10 sekunder, før det er stabilt den neste timen (ta tiden med en klype salt)
  2. Har ikke akkurat den bryteren, så har ingen erfaring med den. Har derimot et par av Aqara-bryter, 2 knapper som fungerer, dog detter de ut i ny og ne. De er ca like store som Elko sine bryterrekker inkl. ramme i pluss-serien.
  3. Har bare Conbee II radioen. Usikker på om det er mulig å bruke Elko sin hub om du ønsker å integrere med Home Assistant. Denne ene radioen styrer forøvrig alt av Zigbee, da bla Phillips Hue, Ikea, Aqara og Elko, som alle har sin egen hub og medfølgende app de gjerne vil at man skal kjøpe. Glemte også å nevne at dimmerene er litt variable. Ved dempet belysning opplever jeg at lysene går litt opp og ned i styrke i mindre perioder, men dette venner man seg litt il.
  4. Hei @calamity, De nye Elko produktene som er Zigbee 3.0 sertifisert (som jeg da har installert) har fungert meget godt for meg. Det tok noe tid å få parret de, men det varierte mellom de ulike produktene. Ellers ikke hatt spesielle problem med de. De kan være litt lunefulle ved strømbrudd. Elko har nemlig latt være å implementere 'PowerOn' settingen, altså hvilken status bryteren skal ha når får strøm, som gjør at alle lysene vil skru seg på etter strømbrudd. Kipt om dette skjer ila natten, men det har jeg vært så heldig å ungå hittil. Alle bryterene fungerer selv om Home Assitant skulle være nede / utilgjengelig, som da gir meget god WAF, ift til Zigbee brytere som går på batteri og via Home Assistant, som ofte har det med å dette ut og er 100% avhengig av at jeg greier å holde Home Assistant i live til en hver tid 🤣 Når det kommer til Zigbee, er deconz bare en av flere programmer som man kan bruke for å snakke med Zigbee enheter gjennom en Zigbee radio. Deconz er laget til Conbee/Rasbee, som da er en bestemt radio-modul. Andre gode alternativer er Zigbee2MQTT og Zigbee Home Automation (ZHA). MQTT krever litt ekstra setup, ZHA skal være bra og støtter som regel flere enhenter enn de to andre, mens decons kanskje er noe mer brukervennelig. Alle disse er tilgjengelig i add-on store om du har supervised Home Assistant. Jeg har da satt opp deconz i docker, og koblet Home Assistant til den. Etter jeg paret Elko enhetene via Phoscon (fancy brukergrensesnitt for deconz), dukker de opp i HA, klar for bruk. Bruker for det aller meste av/på funksjonalitet, men dimming fungerer greit (da ofte gjennom automasjoner i Node Red). Altså: ingen triks for å få de til å fungere
  5. bjornomy

    Zigbee mesh?

    Xiaomi / Aqara er kjente for å ikke snakke med en god del zigbee rutere. Usikker på om det er pga de ikke klarer å rute gjennom de Elko og Ikea ruterne jeg har i uset, eller om signalkvaliteten er såpass bra til controller (conbee II) at de ikke trenger det. Jeg fant en liste en eller annen gang på hvilke routere Aqara er 'known to work with', men greier ikke finne denne igjen...' EDIT: fant linken: https://community.hubitat.com/t/xiaomi-aqara-devices-pairing-keeping-them-connected/623
  6. bjornomy

    Bevegelsesensor.

    Både 9:12 -> 9:13 og 9:26 -> 9:28 er 1 minutt i mellom. Om man ønsker å gjøre en action basert på noe som skjer i løp av dette minuttet, må man ha en 'raskere' sensor. Dette holder lenge for folk flest, ønsket bare å opplyse
  7. bjornomy

    Bevegelsesensor.

    Husket feil, men kan bekrefte at sensoren har 1 minutt 'cooldown' før den begynner å se etter nye bevelgelser. Som du kan se på bildet: "on" = bevegelse oppdaget, "off" = cooldown ferdig. Bruker selv conbee, og vet godt at man kan 'jobbe rundt' disse limitasjonene. Etter cooldown ferdig kan det ta alt fra 10 til 60 sekunder å detektere ny beveglese, sikkert basert på hvor mye du beveger på deg i sensorsonen.
  8. Home assistant vil også kunne hjelpe med integrasjon mot nobø-hubben. Se linket tråd.
  9. Namron har noen brytere som passer i vanlige vegg-bokser, feks https://www.elektroimportoren.no/namron-zigbee-foh-bryter-k4/4512727/Product.html. Denne kan jo da feks konfigureres med at hver knapp er 1 innstilling. En merkelapp med 'off', 'low' og 'high' burde gjøre det innlysende for utenforstående. Ikke prøvd disse selv, men Namron har da et relativt greit rykte.
  10. bjornomy

    Bevegelsesensor.

    En ting som er verdt å nevne ved IKEA sine sensorer er vel 'sleep' tiden, altså tiden mellom hver gang den kan registrere en endring. Om jeg ikke husker helt feil, er denne på 3 minutter, som kan være litt mye i travle områder/rom.
  11. Slik jeg har forstått det, så skal Matter definere på hvilken måte/språk IoT komponenter snakker sammen, type hva er en enhet og hvilke egenskaper har denne, se spesielt DotDot bibloteket. Thread (veldig relatert) skal definere hvordan IoT komponenter skal koble seg sammen. Thread komponteter, da kontrollere/routere, skal kunne fungere som 'bridges' mot (i det aller minste) zigbee. Feks vil du ha et Thread nettverk, som kommuniserer direkte med andre komponenter som kan Thread, og som kommuniserer til (et separat) Zigbbe nettverk via en såkalla 'bridge'. Synes denne videoen var ganske grei:
  12. Har ikke erfaringer med Homey, men Elko sine Zigbee enheter har varierende støtte i andre Zigbee system. Bruker selv deconz med conbee II og Home Assistant. Spesielt termostaten har rykte på seg for å bruke mange custom properties, som da ikke er dokumentert. Virker dog som at andre i det alle minste får lese ut og stille temperatur (etter mye frem og tilbake), som jo da kanskje er det viktigeste. Om du ønsker full støtte på disse, tror jeg du er nødt til å invistere i Elko sin hub, smøre deg med tolmodighet til noen smartinger greier å reverse-enginere propertiene og/eller Elko dokumenterer propertiene. Kan også nevne at Elko bruker custom properties for min/max på dimmekurven på dimmerene sine, så de får du kanskje ikke konfigurert gjennom software om du skulle trenge det. 316 GLED har derimor dette direkte på hardware, og er dermed relatvit greit å stille om det skulle trenges.
  13. Har berre 3 soner her. Har knytta desse opp i ein 'climate-group' (custom) i HA for å kunne styre 'hus-temperatur'. Utan om dette går det meste på vekesprofilene, inntil vidare. Men dette ser bra ut! Velfungerande komponent, takk for arbiedet @echoromeo (og andre) Angåande git oppsett er vel det @omw foreslår noko av det vanlegaste i opensource, og funkar heilt greit. Noko meir admin enn dei 'enklare' flowsa, men vil hjelpe med å halde repo-et 'reint'
  14. Når det kommer til nettverksoppsett osv, så handler det for meg om å ta seg tid til å konfigurere bort ISPs modem/ruter. Ber til ruter-gudene om at lan-IP til serveren ikke blir byttet, da man ikke kan sette statisk i Telias portal til ruteren . Hardware fra Ubiquiti har et relativt godt rykte, så jeg havner fort opp med det jeg også, men er litt usikker på hvor mye jobb det er å drifte den påkrevde kontrolleren deres, og finner da kanskje et litt enklere alternativ.
  15. Som nevnt støtter Elko dimmere Zigbee og følger standaren på det aller meste, se under for avvik. Det er vel også sagt, en eller annen plass på forumet her, at de jobber med å nærme seg Zigbee 3.0 standard og OTA firmware updates. Se forøvrig: https://zigbeealliance.org/zigbee_products/?product_type=certified_product&se=Elko Universell dimmeren fungerer helt greit for min bruk. Man får sette PowerOn og On lysstyrke (strømbrudd og vanlig av/på, hhv) gjennom grensesnitet du når på ConBee gjennom VNC (deconz?). Det som derimot mangler er mulighet til å sette min/max på dimmekurven. Kan ha noe å si om det er veldig lav og/eller høy last fra lampen dimmeren styrer. Spek står på Elko sine produkt-dokumentasjon. Synes å huske at universell dimmeren trenger minimum 7W, 3x2W ble da for lite og skapte noen mindre problemer for meg. EDIT: Elko sine bryter støtter ikke PowerOn setting. Den andre dimmeren de tilbyr (316GLED) har min/max og på instillingene på/gjennom hardware. Det kommer heller ikke vanlige deconz-event når den fysiske bryteren brukes, så her må man lytte på "state-changed"-eventer i HA om man trenger å starte automasjoner o.l basert på dette. Et annet problem jeg har opplevd er å dimme gjennom Node Red/HA. Ofte går dimmeren til 100% styrke før den dimmer til angitt verdi. Usikker på om dette er dimmeren sin feil, eller min inkompetanse . Observert at dette skjer sjeldnere om man angir "transition-time" når. Om man uansett skal bytte fysiske brytere i vegger, og man vil holde seg til Zigbee, så er det dog desverre ikke mange valgmuligheter (som jeg fant i alle fall) som elektrikere er spesielt glade i/forstår seg på. Valgte Elko siden en større lokal elektrobedrift tilbydde dette og at de er kjent for relativt god kvalitet. Om det ikke er snakk om å byte ut fysiske brytere, finnes det nok mange andre gode alternativer for en mer billigere penge. Måtte ut med ~20K for mine Elko Smart produkter, og det var med rabatt... Selv om 316GLED er et noe bedre produkt, så koster den nesten det dobbelte av den vanlige dimmeren, til info.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.