-
Innlegg
20 -
Ble med
-
Besøkte siden sist
Hjemmeautomasjon
-
System
Home Assistant
Nylige profilbesøk
Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.
ThomasBjorseth sine prestasjoner
-
Krise! Min intel Nuc NUC5i7RYB døde.... Hjelp til ny/erstatter ?
ThomasBjorseth svarte på Tinge76 sitt emne i HomeSeer
Disse Lenovoene er gode maskiner. Vi har brukt mange av disse rundt om på jobben. Hvis det er interessant så kan jeg sjekke om vi har en liggende som du kan overta kostnadsfritt. M920q er vel ca 4-5 år gammel, så det er en utgående modell på jobben. De skiftes i nyere modeller i samme ThinkCentre-serie. -
Butikkvindu ( tv/pc skjerm ) Trenger hjelp med riktig oppsett.
ThomasBjorseth svarte på Knutarn sitt emne i Annen Elektronikk
Hva er «div ting»? Er det statiske bilder/plakater som byttes regelmessig, eller bevegelige bilder (=film)? Annet? Hentes innholdet lokalt (harddisk/minnepinne) eller via nett (fra en enhet i lokalt nett eller fra internett)? Hvilke(n) protokoll(er) skal brukes hvis materialet skal hentes via nett? Hvor ofte og hvordan tenker du å endre på innholdet? Hvis du kun skal vise en serie bilder, spille av en PowerPoint eller tilsvarende i loop så trenger du ikke noen kraftig maskin. Skal du spille av film og streame det fra nett så trenger du kanskje mer enn en Raspberry Pi, avhengig av oppløsning på materialet. Men en hvilken som helst PC fra de siste 5 årene bør klare dette uten problemer. Men du bør kanskje beskrive hva du ønsker av løsningen, så er det enklere å gi deg gode svar. -
ThomasBjorseth endret sitt profilbilde
-
SD-kort for lang levetid i Raspberry Pi.
ThomasBjorseth svarte på SveinHa sitt emne i Annen Elektronikk
Jeg kommer veldig sent inn her, men hvorfor ikke bruke to små USB-disker hvis stabilitet og pålitelighet er viktig? De har bedre robusthet og er mye raskere enn SD-kort. Boot fra en USB-disk og kjør backup til den andre. Merk: Ikke bruk minnepinner, men USB-disker. Jeg har brukt billige USB-to-mSata, USB-to-M.2-SATA og USB-to-M.2-NVMe overganger og montert små SSD-disker på disse i flere år. Funker godt som gull! Ja, det koster litt mer, men jeg sover godt om natta, og nattesøvn er verdifullt. -
Tilskudd/refusjon fra Enova - noen med erfaringer?
ThomasBjorseth publiserte et emne i Automasjonskaféen
Hei. Jeg teller på knappene for å kjøpe en Homey Pro, og samtidig så trenger vi ny varmtvannsbereder og et par nye termostater til gamle varmekabler. Er det noen av dere som har erfaring med Enova sin tilskudds-/refusjonsordning, og om den kan brukes til dette? I så fall kan der være dråpen som vipper oss over fra «sitte på gjerdet» til «Hey ho, let’s go!». -
Du skal ikke trenge egen server med en Homey (Pro) etter hva jeg forstår. Det var det jeg prøvde å illustrere ved å dra en parallell til TeamViewer som jeg regnet med at du kjente til ettersom du er tett på IT-bransjen. (I know who you are, jeg var CISO selv for ikke så lenge siden 😎) Homey’en kontakter en eller annen sentral server hos Athom, så når du skal nå din Homey Pro på hytta så kontakter du også serveren hos Athom, og deretter opprettes det en direkteforbindelse mellom dingsen på hytta og din mobil/PC som kan være hvor som helst i verden. Homey’en lytter ikke på forbindelse utenfra (som hadde krevet åpning i brannmur eller en VPN-variant), men har en utgående sesjon fra inne i ditt nett. Det forenkler saken vesentlig. Disclaimer (igjen): Har ikke egen erfaring med Athom-utstyr, men har lest meg opp litt fordi jeg vurderer dette utstyret selv. Tibber hadde den inne for 1-2 uker siden, men jeg var noen timer for sent ute for å få kjøpt selv. De hadde to stk på Power på Storo for 3-4 uker siden selv om status på nett sa «utsolgt», men de to ble snappet av to kollegaer før jeg fikk ut fingeren. Så det er ikke umulig, og det er vel bare å bestille hos en seriøs leverandør, så får du den tilsendt når den kommer inn.
- 27 svar
-
- 1
-
Ja, Homey Pro har all logikk lokalt (unntatt stemmestyring og et par andre ting, naturlig nok). Og Homey Pro skal kunne styres både lokalt og remote, som man også kan med f.eks. Home Assistant. Man knytter dingsen opp mot en sentral server, som man da går via for å koble opp en sesjon mot den lokale (og dermed skjermede) Homey Pro’en. Det blir vel omtrent som f.eks. TeamViewer fungerer, vil jeg tro. Du er jo IT-mann og kjenner sikkert til det produktet. Disclaimer: Har ikke Homey Pro selv, men har lest litt om saken fordi jeg står på trappene til å anskaffe en selv.
-
Homey Bridge må ha aktiv internettforbindelse for å fungere, dvs at all logikk ligger i skyen. På godt og vondt. Faller internett ned så funker ikke noe. Og man må tegne et abonnement med månedskost. Det er sikkert helt OK for noen, mens andre steiler og rynker på nesa. https://www.tek.no/nyheter/nyhet/i/qWJqxg/plutselig-er-homey-ogsaa-en-skytjeneste Homey og Homey Pro trenger ikke internett for å fungere, fordi all logikk kjører lokalt. Men du kan logge inn fra utenfor eget nett (uten VPN!), så du har fleksibiliteten der.
-
Med en RPi har du i hvert fall muligheten til å holde den fortløpende oppdatert og sikker. Den muligheten har man ikke alltid med andre IoT-tjenester/-leverandører. Uavhengig av hva du faller ned på kan du legge smarthytta bak en VPN-løsning så den ikke er eksponert for omverdenen. Å installere PI-VPN eller noe tilsvarende på en boks på hytta er enkelt. De litt tøffere kjører konteinere på hytta, så alle tjenester kjører isolert men på samme fysiske boks.
-
Athom Homey / Homey Pro er vel den kommersielle off-the-shelf-dingsen som støtter flest protokoller og produkter, hvis vi ser bort fra Home Assistant og Home Seer (som uansett er mer hjemmemekk og har høyere fiklefaktor). Dessverre er Homey Pro nesten umulig å få tak i. Den forsvinner fra hyllene så snart det ryktes at den er på lager et sted. Men du kan jo bestille og få den levert når den kommer inn. Sjekk evt. Facebook-gruppa «Athom Homey Norge» eller diverse YouTube-videoer for en innføring.
-
Google Home har ikke direkte støtte for Z-Wave eller Zigbee, kun IP-baserte enheter. Så du er i utgangspunktet begrenset til enheter tilkoblet via wifi- eller kablet nett. Men du kan som @stigvi skriver bruke hub(er)/bridge(r) mellom Google Home og Z-Wave- og Zigbee-enheter, så Google Home kommuniserer med «endepunktene» via disse hubene/bridgene.
-
Økonomivarianten er å laste ned programvaren (gratis) og kjøre kontrolleren på en PC med Linux, en Raspberry Pi eller tilsvarende hvis du allerede har noe sånt kjørende. Kontrolleren trenger ikke være på hele tiden, kun når du skal foreta endringer, selv om det er fordeler å ha den i gang hele tiden (statistikk osv).
- 10 svar
-
- 1
-
Unifi-appen snakker kun med en kontroller, ikke med de enkelte Unifi-enhetene du måtte ha (aksesspunkter, switcher osv), så du kan ikke bruke appen for å administrere aksesspunktene direkte. Du kan administrere dem via deres innebygde webgrensesnitt, men da må du administrere dem separat, ett for ett. Så alle innstillinger må foretas flere ganger, en gang på hvert aksesspunkt. Enten det, eller så må du som nevnt ha en kontroller. Skaffer du deg en kontroller så vil denne være "hjernen" i nettverket. Alle endringer gjøre på denne, og så spres all config ut til Unifi-enhetene i nettverket helt automagisk. Kontrolleren kan også sørge for at de alle aksesspunkter kjenner til hverandre og kan justere seg etter hverandre, og en klient vil kunne roame mellom dem sømløst. I tillegg vil kontrolleren gi innsikt i trafikken som går i nettverket og gjøre det enklere å holde orden i nettverket. Man kan f.eks. sørge for at spesifikke enheter alltid kobler til ett og samme aksesspunkt, typisk hvis man vil at en TV eller andre enheter alltid skal være på aksesspunktet i stua, ikke det i kjelleren. Det blir litt mer vedlikehold med Unifi vs en ferdig mesh-løsning, fordi du får flere enheter som enten må administreres separat (via webgrensesnitt på hver enhet), eller via kontrolleren. Hvis du etter hvert ender med flere forskjellige enheter (dvs ikke identiske aksesspunkter, kanskje en switch eller to) så må de holdes oppdatert, og oppdateringer slippes ikke alltid likt til de forskjellige enhetene. Og kontrolleren må holdes oppdatert for å få tilgang til nye funksjoner, sikkerhetsfikser osv, så patching må til på den også. Det MÅ ikke bli mye mer vedlikehold, men det KAN lett bli det, og man blir gjerne litt hekta og "skal bare, skal bare" når man ser mulighetene som ligger i Unifi-økosystemet. Ubiquiti Unifi er egentlig en bedriftsløsning, men produktene har blitt tatt i bruk hos entusiaster og "prosumere". Fordi det er en bedriftsløsning så har man gjerne flere innstillingsmuligheter og mer som kan gå galt om man ikke vet hva man gjør. Så det kan være en høyere terskel for å komme igang med Unifi-serien hvis man ikke allerede har litt kunnskap om nettverk. Det er ikke som å koble opp tre mesh-enheter fra Google, Netgear eller tilsvarende og så fungerer det perfekt helt fra starten. Unifi må tunes.
- 10 svar
-
- 1
-
Du vil merke en forbedring uansett hvilken produsent du bytter til, så lenge du bytter til wifi 6. Hvis du velger Ubiquiti Unifi så får du høyere kostnad og litt høyere vedlikehold (oppfølging) enn med en annen, nyere mesh-løsning fra Google, NetGear eller en av de andre. Men du får også innpass i et univers med andre produkter, og det kan være en fordel hvis du vil gå den veien. Velger du Unifi må du ha en kontroller, ettersom Unifi-universet styres av denne (SDN - Software Defined Network). Du kan kjøpe den separat (Cloud Key), laste den ned og installere den på en Raspberry Pi, en PC eller som container på en NAS eller noe sånt. Alternativt kjøper du en Dream Machine som har den innebygget.
- 10 svar
-
- 1
-
Postkasse 2.0 (Z-Wave og 433MHz overvåket postkasse)
ThomasBjorseth svarte på Guahtdim sitt emne i Automasjonskaféen
Vår postkasse har en løs rist inni kassa, så jeg vurderte en ESP32 med en vektsensor under rista som kan alarmere hvis rista plutselig veier mer enn den skal. Da ligger det noe oppå rista, dvs det er post der. Men det er en unødvendig komplisert metode, egentlig. Men en optisk sensor vil gi falsk alarm om noen åpner lokket for å se etter post, mens en vibrasjonsvarsler kan alarmere hvis naboen åpner/lukker sin postkasse med litt energi så hele stativer rister. Så begge disse er utsatt for falske alarmer. Spørsmålet er bare om frekvensen av falske alarmer er til å leve med. -
Jeg har 2 stk RPi4 i Argon One-kabinetter (https://www.argon40.com/argon-one-m-2-case-for-raspberry-pi-4.html) med M.2-disker i kabinettene. HomeAssistant kjører i ett av de to Argon One-kabinettene, på en RPi4 8GB med 240 GB disk (det var det jeg hadde liggende der og da). I tillegg har jeg 1 stk RPi3B+ og 3 stk RPi 4 i en rackløsning (https://www.myelectronics.nl/us/19-inch-rack-mount-1u-for-1-4-raspberry-pi.html) med M.2-disker i IcyBox-kabinetter koblet til via USB. Alle disker er enten 120 eller 240 GB. Disse RPi’ene har PoE-hatter, så de får strøm via nettverksledningene. Funker godt som gull!
- 28 svar
-
- 1