Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Per-Chr

Medlemmer
  • Innlegg

    18
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Per-Chr vant dagen sist 14. september

Per-Chr hadde mest likt innhold!

Hjemmeautomasjon

  • System
    Annet

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

Per-Chr sine prestasjoner

Kabelfører

Kabelfører (6/16)

  • Reagerer godt
  • Dedikert
  • Ett år inn
  • Samarbeidspartner
  • Første innlegg

Nylige merker

4

Nettsamfunnsomdømme

  1. Etter hvert har jeg fått meg en del forskjellige ZigBee sensorer av forskjellig type (og muligens av varierende kvalitet?). For ikke å glemme alle de forskjellige sensorene man kan koble til for eksempel ESP’en og få data fra via MQTT (DS18B20, DHT 11 og BMP/E280 for å nevne noen). Noen har en hovedfunksjon som for eksempel: Dør / vindu sensor med temperatur i tillegg. Wall plug som måler elektrisk forbruk og temperatur, men disse har jo en egen oppvarming som gjør temperaturen vanskelig å bruke til rom temperatur styring uten justering. Andre er mer multisensorer som for eksempel: Sensor for temperatur, trykk, fuktighet. Sensor for temperatur, trykk, fuktighet, bevegelse og lysstyrke. For å nevne noen. Det jeg ser er at når et utvalg av forskjellige sensorer plasseres sammen, er det avvik mellom de avleste verdier. Noen ganger, også mellom i utgangspunktet helt like sensorer. Jeg lurer derfor på hvordan folket kalibrerer de forskjellige parametrene på sine forskjellige sensorer? Siden noen avvik kan tilskrives forskjellig oppdaterings frekvens lurer jeg på hvilke kriterier man bruker for oppdaterings frekvens? For sensorer på batteri vil jo oppdaterings frekvens direkte påvirke batteri levetid. Hva kan man anse som akseptabelt avvik for de forskjellige parametrene? Også av interesse er hvordan å holde styr på eventuelle korreksjons faktorer. Her tenker jeg at kanskje et regneark kan være brukende? Når det for eksempel gjelder styring av romtemperatur har man jo flerfoldig ganger sett i pressen: ”For hver grad du senker temperaturen, vil du spare X prosent av kostnadene til oppvarming.” Så da er det jo greit at sensorene viser sånn nonelunde riktig temperatur og at det ikke er for mye avvik mellom de forskjellige sensorene.
  2. Per-Chr

    ESP32/MQTT Viftestyring (4)

    Jeg kom over en tråd tror det var på Arduino forumet om noe lignende. Mener det gjaldt biblioteker som var lagret både her og der samt dobbelt opp og lang nedi obskure mappe strukturer. Om jeg ikke husker feil så var medisinen å installere Arduino IDE som ”portabel” fordi da ble dette lagret ”lokalt” i den mappa, og ikke ”all over”. Med alle forbehold om mulig ”memory corruption” på min side! Edit: ”portabel” installasjonen skal visstnok også gjøre ny installering / oppgradering enklere ved at man kopierer ”portabel” mappa over og da får med seg ”gamle synder”.
  3. Takker og bukker for ”ESP32 – Skolen”. Dette har fått meg tilbake på ”track” med fiklinga. Har fått til både MQTT og OTA(begge metoder) med DS18B20. Edit: Fikk trøbbel med noe brannmur greier ved OTA metoden. Men det fixa seg ved å bruke WEB metoden. Edit 2 : Angående OTA kom jeg over noe på www angående størrelse på kode i forhold til tilgjengelig hukommelse. Dette var rettnok angående ESP01-S men. For å foreta OTA trenger man ledig hukommelse som er større enn kode snutten. Dette fordi koden lastes ned først for så å bli installert. Men ved først å laste ned en minimal kode med bare OTA ting får man frigitt plass før man laster ned den store koden. Hvorvidt dette også gjelder WEB metoden vet jeg ikke. Jeg har nå fått stabla noen prosjekter på beddingen. Temperatur overvåking i gangen(inn, ute) i kjeller(med flere sensorer) og garasje. Men jeg sliter med å finne høvelige bokser å bygge dett inn i til en fornuftig penge. Da jeg verken har peiling på 3D printing eller mulighet til slikt, hadde vært veldig greit om du kunne ta for deg greie prosjekt bokser. Spesielt hva de heter slik at man har en mulighet til å finne disse på nettet. REF: den boksen du bruker på peisspjeldet ditt som ser veldig grei ut:
  4. Tiltredes. Tiltredes. Etter å ha prøvd å følge diverse linker rundt omkring på www for så å oppdage at de ikke funker er frustrerende. Noe som til tider er aktuelt på Aliexpress da selgere forsvinner. Heldigvis så er noen ganger siden fremdeles der men sier at produktet ikke lenger er tilgjengelig. Så en tanke i sakens anledning er at det hadde vært særs gjevt om man også postet beskrivelsen slik at om linken er ubrukelig så vet man hva man skal søke etter. Der hvor dette ikke kommer klart frem i teksten / omtalen. Som et eksempel bruker jeg Fermate sin step-down regulator. Ok her funker linken men som et eksempel. www.aliexpress.com/item/1005005348740196.html LM2596s DC-DC step-down power supply module 3A adjustable step-down module LM2596 voltage regulator 24V 12V 5V 3V
  5. Per-Chr

    ESP32/MQTT Viftestyring (4)

    Om du fortsetter med Arduino IDE er det veldig kjekt for oss som er på begynner stadiet og ikke har vært borti Visual Studio før og som definitiv ville trenge en guide.
  6. Den artikkelen hadde gått meg hus forbi men er nå tilbørlig bokmerket for fremtidig bruk, så takker og bukker. Det spørs om du har vært uheldig med tid mellom bestilling og mottak. Aliexpress er nå registrert i VOEC registeret så da betaler man MVA ved betaling. Se: https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/avgifter/mva/utland/e-handel-voec/nettbutikker/ Har nettopp mottatt varer fra Aliexpress på totalt ca. 20 US $ inkl MVA. Det forløp som følger: 1. La varene i handlekurven. 2. Gikk til kassen for å betale. Her kom summen for varene opp + eventuell frakt + egen post for VAT altså MVA. 3. Mottok varene uten noen flere utgifter.
  7. Per-Chr

    ESP32/MQTT Viftestyring (4)

    Veldig bra utgreiing om viftestyring. Bruker du Arduino IDE? Disse 2 epistlene forteller mye om dette med signalgangen angående PWM og Tacho. https://noctua.at/pub/media/wysiwyg/Noctua_PWM_specifications_white_paper.pdf https://www.intel.com/content/dam/support/us/en/documents/intel-nuc/intel-4wire-pwm-fans-specs.pdf Håper dette er det du trenger for eventuelt å videreføre prosjektet til å inkludere Tacho avlesning. Setpunkt / Feedback er jo alltid greit å holde styr på i et regulert system. Om du ikke ønsker å involvere deg i ESP per. nå så kan kanskje det enkleste for øyeblikket være å justere ned supply spenningen til vifta. Jeg har i ei 4x4x1cm 12 V Noctua vifte uten PWM styring(3 pins) som nå spinner stille og rolig på 9,5V / 0,02A og holder Pi’en på 35’ish C. Forøvrig så kommer enkelt av Noctua viftene med ekstra "kabler" som jeg tror gjør akkurat dette. Disse er benevnt: Low-Noise Adaptor og/eller Ultra Low-Noise Adaptor. Muligens dette er kun for vifte uten PWM styring(3 pins). Om du derimot skulle ønske å involvere deg i ESP verdenen så kan du kanskje tenke at en temperatur sensor (feks DS18B20) leser temp og justerer vifta. Se Fermante sin post her : Eventuellt bytte ut DS18B20'en med en sensor som måler både temperatur og fuktighet feks DHT11 bare for å nevne en. Om du bruker Arduino IDE er www. fullt av eksempler for dette og Arduino IDE er enklere å komme i gang med enn andre. Det er jo også et eget forum om ESP: https://www.hjemmeautomasjon.no/forums/forum/103-mikrokontrollere/ Om du har videre spørsmål rundt dette så tenker jeg at basert på denne posten er nok Fermante mye bedre istand til å hjelpe deg videre på vegen enn meg. Ikke det at jeg nekter å svare altså. Kan jeg være til noen hjelp så selvfølgelig.
  8. Som du ser er denne for å få data fra måleren og ikke et rør. Men den kan kanskje være av interesse/inspirasjon? https://www.pieterbrinkman.com/2022/02/02/build-a-cheap-water-usage-sensor-using-esphome-home-assistant-and-a-proximity-sensor/
  9. Fikk etter hvert Pi’en i hus. Jeg kjøpte et Pi4B 4G ”starter kit” med vifte. Men den vifta støya for mye for meg som har tinitus. Fikk tak i ei 4x4x1cm 12 V Noctua vifte uten PWM styring(3 pins) på kort varsel som nå spinner stille og rolig på 9V og holder Pi’en på 35’ish C. Det er også en greie med å feste vifta, men som foreløpig løsning sier jeg takk og pris for strips! Kjørte alle ”Benchmarkene” i Hardinfo fortløpende på 9 V og temp var så vidt oppom 48 C. Kjørte alle ”Benchmarkene” i Hardinfo fortløpende på 12 V og temp var så vidt oppom 45 C. Har ikke ”sorta” ut dette med å lese RPM fra vifta enda. Men som nevnt, tror det var her på forumet ”Trenger man å vite eksakt RPM når man kan høre”? Får vel etter hvert kjøpe 4x4x1cm 5 V Noctua vifte men så var spørsmålet med/uten PWM? Tenker at man kanskje kan bruke GPIO på Pi’en til å styre PWM til vifta utifra Pi’ens temp? Ser her at jeg mangler mye info så det får bli et prosjekt til senere. Om det er noen som har erfaringer / synspunkt på dette med vifte så mottas disse med takk.
  10. Takk for god utgreing. Da må det bestilles HUE lyspære for utprøving mot Trådfri. Eller har du allerede gjort eksperimentet og kan dele resultatet? Jeg ser du har 4 stk Pi’er rundt i ”svingane”. Men hvordan opererer du disse Pi’ene? Har du da skjerm og tastatur satt opp på hver Pi, eller flytter du dette rundt ved behov? Eller har du en ”Central command” plass hvor du får opp desktoppen for den Pi’en du ønsker på en PC eller lignende? I så tilfelle hvordan gjør du det? Hva synes du er greiest å sette RPi til Static IP eller Dynamisk IP? Selv tenker jeg Static IP fordi da vet man hvor den er.
  11. Bra tips = mindre forvirring i børjinga. Så da skulle dette kortet gjøre susen? Ved en tidligere anledning ”krølla” jeg det til med et SD kort slik at Windows ikke så kortet. Da var denne veldig kjekk å ha. https://www.sdcard.org/downloads/formatter/sd-memory-card-formatter-for-windows-download/ Noe som kan være greit å ha i mente om RPI OS: As the Raspberry Pi bootloader only works with cards formatted as FAT16 or FAT32, cards larger than 32GB that are formatted using the exFAT file system must be reformatted to FAT32. Win utforsker : FAT = FAT16 , FAT32 = FAT32 OS Compatibility: FAT32 > exFAT > NTFS Maximum file size: NTFS > exFAT > FAT32 FAT32 edges over NTFS and exFAT when it comes to compatibility and stability. FAT32 works with almost all operating systems including Windows 98, XP, Vista, Windows 7, 8, 10, macOS and Linux. However, FAT32 is gradually losing popularity due to the size limit. So what are the maximum sizes for the FAT32 file system? Maximum file size is 4GB. Maximum volume size is 2TB. Skal tru hvilke andre “vesentlige” kunnskaper som unngår indekseringen i ”the grey matter”. Dette for de av oss som husker da DOS 3.x, 3,5 toms floppy og 386 + matte prosessor var tingen. For hvem skulle vel ha trodd: https://www.digi.no/artikler/na-er-floppotron-3-0-her/520318 Tøft, kor tar de det fra? Bra tips. Installerer du RPI OS med Desktop eller bare Headless over SSH? Slik jeg tenker er at om man går for RPI OS med Desktop så sier vi som Ole Brum, ja takk begge deler? Men kan det jo være noe jeg ikke har sett som tilsier at man bør gå for bare Headless over SSH? Jeg leste på WWW at noen lurte på om det kunne være ugreit å installere 64-bit kontra 32-bit RPi OS pga andre applikasjoner. Mine umiddelbare tanker var da at 64-bit skulle vel ikke være noe problem i 2022? Noen tanker? Tenkte å sette opp en bevegelses sensor og så slå på/av en Philips HUE eller IKEA Trådfri lyspære. For så å ”balle” på det med funksjoner ala ditt nattlys. Hm her er det noe jeg ikke helt forstår. Tenker som følger: Styre ”snurra” om den nå er i Node-Red eller hva som helst system har vel alle muligheter til ”smoothness” og tidsintervall? Er det HW- eller SW-interfacen(parameter oppløsning) til det enkelte enhet (HUE, Trådfri etc) som ikke spiller på lag og har alt for store ”step” i overgangene? Pga pris tenker jeg IKEA Trådfri lyspære, IKEA Trådfri bevegelses sensor samt en IKEA Trådfri fjernkontroll STYRBAR(på løye, bør jo kunne få til noe med denne?). De er alle i lista til Zigbee2MQTT. Noen tanker? He-he han er inne på noe der. Kan det muligens være noe lignende KISS (Keep It Simple Stupid) begrepet?
  12. Takker og bukker for alle gode innspill og utgreiinger fra dere alle så langt. For å sitere meg selv: Jo mer jeg skjønner, jo mer skjønner jeg at jeg ikke skjønner! Jeg avventer nå levering av bestilte HW komponenter. I mellomtiden må jeg finne ut / lære hvordan å installere / bruke de forskjellige tingene (mye Googling). Når det gjelder installasjonen på Pi’n har jeg funnet følgende alternativ på WWW: 1. Hele ”rukkelet” på SD kort med de mulighetene det gir for ustabilitet(boote fra SD kort). 2. Hele ”rukkelet” på USB SSD(boote fra USB SSD). 3. Pi OS og programmer på SD kort med data lagring på USB SSD (boote fra SD kort). Det jeg imidlertid ikke har klart å finne ut av, er om det er noen fordeler / ulemper med 2. og 3. slik som med 1.? Ei heller har jeg ingen formening om noen av alternativene vil vanskelig gjøre backup på noen måte? Jeg tenker nå at i "børjinga" (Newbee fasen) så går jeg for 1. da det ser enklest ut, og om det skulle ”tryne” så får vi sette det på lære kontoen. Dette for ikke å ”kludre” det for mye til.
  13. Det var egentlig bra du nevnte dette og ga en enkel men god oversikt/forklaring. Jeg har sett på dette før men ikke fått med meg disse tingene. Jeg ser fordelen ved Docker framfor VM i resurs bruk. Det sagt så skjønner jeg fremdeles ikke fordelen ved å introdusere et ekstra lag SW (Docker/VM). Kan du vennligst utdype? Det er jo akkurat på det stadiet jeg er som Newbie. Så med det som dere så lang har bidratt med tenker jeg nå at vegen videre for meg blir: Pi er på gang. Sonoff ZigBee 3.0 USB dongle er på gang. Installere Mosquitto broker, Zigbee2MQTT og MQTT-Explorer. Aktivere MQTT fra POW-U AMS readeren og prøve å få kontakt med Develco ZigBee enheter. Hører gjerne fra dere angående hvilket system Home Assistant eller Node-Red som dere tror er enklest å starte med for en Newbie (dørstokkmila)? Prøvde å bestille men av det som kom opp var de flest ikke spesifikt + varianten, slik at jeg har ikke fått bestilt enda. Det kom også opp Aeotec Z-Stick 7. Den er dog uten batteri. Det nevnes 700-serieteknologi. Har dette noe med Z-Wave versjon og forover/bakover kompatibilitet å gjøre? Kom gjerne med tips om hvor det er greit å handle. Så er det selvfølgelig noe annet som jeg ikke har oversikten på enda. Er det slik at når man skal kommunisere med Philips HUE og IKEA Trådfri enheter må man via deres HUB eller vil dette gå fint rett fra Sonoff ZigBee 3.0 USB dongle? Tenkte å sette opp en Develco bevegelses sensor og så slå på/av en Philips HUE eller IKEA Trådfri lyspære. Hvilke lyspærer synes dere det er lettest å komme i gang med? Gjelder det samme for Z-wave med Aeotec Z-Stick Gen5+?
  14. Okay da blir det lesing til øyet blir stor og vått. Ser at du nevner ESP32 jeg finner også disse interessante men har lagt det på hylla til jeg får på stell et eller annet system. På WWW snubla jeg over dette og det slo meg at det kanskje kunne være av interesse/inspirasjon for deg om du ikke allerede har sett det. https://esphome.io/ https://esphome.io/guides/diy.html https://www.pieterbrinkman.com/2022/02/02/build-a-cheap-water-usage-sensor-using-esphome-home-assistant-and-a-proximity-sensor/
  15. Så for å se om jeg har forstått tingenes sammenheng riktig. 1. Som sagt så ønsker/må jeg å bruke MQTT for å få data fra POW-U AMS readeren som jeg har installert. MQTT består av en broker og flere clienter. Brokeren får data/forespørsler fra clintene og videresender så data etter oppsatte regler i brokeren. Grunnen til at jeg bruker engelsk er at da blir det lettere for meg å Google. Det vil da si at jeg må ha en MQTT(feks. MOSQUITTO) broker installert. Så må det installeres en ”add-on” MQTT client i Home Assistant og Node-Red? 2. Jeg ønsker også å bruke ZigBee enheter fra Develco som er de samme som brukes i Homely alarm systemet mitt. For å få dette inn i Node-Red kan jeg da bruke Zigbee2MQTT sammen med f eks Sonoff ZigBee 3.0 USB dongle (liker at denne har extern antenne)? Skulle jeg gå for Z-Wave enheter blir det ZWavwjs2MQTT sammen med f eks Z-Stick Gen5+? Så da melder spørsmålet seg om det er en farbar vei med 2 forskjellige ZigBee nett eller om det er å be om frustrasjoner? 3. For å få dette inn i Home Assistant så er jeg usikker. Installeres Sonoff ZigBee 3.0 USB dongle som ”add-on” og det samme med Develco ZigBee enhetene i Home Assistant? Skulle jeg gå for Z-Wave enheter blir det Z-Stick Gen5+? 4. Er det eventuelt noe lignende oppsett i andre smarthus systemer? 5. Så lurer jeg på om f eks Sonoff ZigBee 3.0 USB dongle / Z-Stick Gen5+ kan ”forsyne” både Zigbee2MQTT / ZWavwjs2MQTT og Home Assistant samtideig? 6. Ser at @SveinHa nevner ZWave2MQTT og ZWavwjs2MQTT. Er det bare en tyrkleif eller er disse forskjellige og i så tilfelle hva er forskjellen? 7. Jeg mener å ha lest på WWW at det kan være ”issues” med backup av enkelte ”ting” men om det gjelder det som er nevnt ovenfor husker jeg ikke. (Homey: var egentlig på nippet til å anskaffe denne MEN mnd abb + sky = FY.) Har sånn ca 10^x tanker og spørsmål rundt dette (som nevnt av @Moskus), men for nå må jeg prøve å få på stell noe som gjør at jeg kan få data/ kontakt med det jeg allerede har i hus. Altså data fra POW-U AMS readeren via MQTT og kontakt med Develco ZigBee enheter.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.