Gå til innhold
  • Bli medlem
Støtt hjemmeautomasjon.no!

Tinker

Medlemmer
  • Innlegg

    24
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Hjemmeautomasjon

  • System
    Home Assistant

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

Tinker sine prestasjoner

Kabelfører

Kabelfører (6/16)

  • Samarbeidspartner
  • Første innlegg
  • Reagerer godt
  • Samtalestarter
  • Uke én ferdig

Nylige merker

0

Nettsamfunnsomdømme

  1. bumper denne. Jeg kunne selv vært interessert i å fått status på komfyrvakten. Ikke kanskje kjemepnyttig, men hvis det lot seg gjør enkelt, så kunne vært greit å få verifisert at ovnen faktiske er skrudd av når man reiser bort, for eksempel. Fikk du noen gang sett på dette?
  2. hei, jeg vurderer å installere elbil-lader for å erstatte "nødladeren" jeg for tiden bruker til å lade mitt lille hybrid-batteri. Siden jeg har Home Assistant og allerede henter spotpriser og styrer varme i huset deretter, så kan jeg godt "selv" ta styringen over ladingen fra HA. Bilen jeg har nå har ikke så mye "smartness" i ladingen, den har ikke app og spotpris-kobling. Har intrykk av at easee har vært gjengs anbefaling her, men en sky-basert løsning virker litt overkill når jeg i utgangspunktet vil styre dette selv, jeg trenger kun at ladeboksen fungerer som en "smart-bryter" som jeg kan skru av og på. Nå kommer "amina" boksen som markedsfører seg som "enklere", men den er kanskje så enkel at jeg ikke kan styre den fra HA i det hele tatt, dvs den bygger på at bilen selv er smart.
  3. Hei, jeg har 10-12 år gamle dør/vindu kontaktsensorer på et par dører som er knyttet til Sektor alarm system. Nå som jeg har blitt hekta på hjemmeautomasjon, så har jeg lyst til å begynne å logge dør-åpning og knytte automasjoner til dette. Et alternativ er å installere enda en dørsensor, f.eks. av typen zigbee, men jeg tipper kona blir glad om jeg holder slikt til et absolutt minimum. Det jeg lurte på er om det istedet vil være mulig å plukke opp signalene fra Sektors eksiterende dør-sensorer? Jeg vil tippe disse er 433 mhz, så jeg har lest at det skal gå an, enten med å kjøpe en RTL-SDR og så bruke rtl_433, eller at man setter opp en ESP 8266 med en 433 mhz modul Før jeg setter igang, lurte jeg på om noen allerede har prøvd noe og har noen tips å komme med om dette er en farbar vei?
  4. Jeg har begynt med HA fra scratch i høst, og erfaringen er stort sett positiv, med visse forbehold. Et mulig fallgrube med HA er at gamle videoer og skjermbilder ofte er utdatert, siden det har vært en del store endringer i hvordan GUI er organisert. Mange gamle skjermbilder henviser til en "Configruations" valg i menyen som ikke finnes lenger, for eksempel. Jeg har brukt "ren" HA uten NodeRed, og har forsøkt å bruke templates for å programmere litt mere avanserte ting. Det går stort sett greit når man har lært seg Jinja, men jeg savner muligheten til å "debugge" koden, arbeidsflyten nå er å skrive template-koden i "developer/template" vinduet, og så kopiere over i script eller automasjon når det ser ut til å fungere. Men har du litt kode som feiler halvveis, så har du ingen mulighet til å steppe inn i koden, og du må nøye deg med å forsøke å skrive ut mellom-verdier i "developer/template" vinduet til du skjønner hva som er feil. Det jeg også finner litt frustrerende er hvordan typer håndteres implisitt, jeg har en del value templates som feiler fordi jeg har skjekket for =="on" eller =="true", mens HA da ikke klarere å matche når variablene er "On" og "True". med andre ord, jeg har som nybegynner testet en streng-representasjon av en boolsk, heller enn å sjekke den boolske. Her er det ingen hjelp å få underveis av HA. Av og til så mangler varibler verdier,f.eks. når en integrasjon feiler eller tar lang tid å kjøre under oppstart, og siden jeg ikke vet hvilken type noe er i Jinja, så er det da vanskelig å vite om jeg skal sjekke for =="unknown", =="NoneType" eller =="null", og får også null hjelp av uvtiklermiljøet her. En annen dum ting er at det ikke finnes noen god systematikk for å lage enhetstester av logikk, eller påse at når man renamer en variabel så blir alle referanse i logikk-blokker i koden også endret til nytt navn. HA har også en tendens til å gjøre "breaking changes", da hadde det jo vært greit å kunne teste at logikken fortsatt fungerer. Dette gjør det mere tungvint å bruke templates enn det hadde trengt å være. Man kan jo håpe at HA vil utvikle seg på dette omerådet. Er vel dette som er grunnen til at folk foretrekke å gjøre avanserte ting i Python vanligvis.
  5. Tenkte på denne posten idag. Jeg ser at idag har Statnett kommet med en rapport hvor de forventer at Norge vil ha vedvarende kraftunderskudd fra 2027 på grunn av økende forbruk av strøm uten at produksjonen øker vesentlig. Statnetts kortsiktige markedsanalyse | Statnett Min personlige betraktninger er at: generelt så må vi forvente at strømmarkedet vil påvirkes av at stadig større andel strømproduksjon er grønn, og at det er fokus på "det grønne skiftet". Dette tror jeg igjen må føre til at strømprisen blir stadig mere vær-avhengig(sol, vind,regn), og dermed variabel og vanskelig å spå strømmarkedet blir "stivere" med større utslag i begge retninger, på grunn av 1. kombinert med mangelen på storskala energilagring tettere kobling mellom strømprisen i Norge og i Europa, siden det blir politisk upopulært og uspiselig å investere i nye "grunnlast"-kraftverk som gjerne er basert på kull, gass eller atomkraft, og politikere vil kanskje heller bli fristet til å satse på gjensidig utveksling av strøm for å dekke opp i perioder med lav egenproduksjon nettleien vil heller gå opp en ned, fordi kostnader ved utbygging av nett og evt relativt dyre grønne produksjonsmåter vil søkes dekket av forbrukeren. Jeg blir heller ikke overrasket om nettleie-modellene mere aggresivt belønner de som har mulighet til å spare og styre strømforbruk og/eller produserer egen strøm. Meningen her er ikke å si om dette er bra eller ikke, men å påpeke at alle disse trendene nevnt over gjør at man i større grad enn før kan oppleve både større svinginger i strømprisene i Norge enn det man har vært vant til, og et mere komplisert strømmarkedet, og da kan det jo være greit å ha kontroll på eget forbruk i størst mulig grad, så jeg tror ikke arbeidet som folk her har lagt ned i 2021/22 vil være bortkastet fremover. Men ja, billigere strøm fremover, det håper jeg såklart at vi får.
  6. Jeg fant ikke denne i Zigbee fra Kjell, men fant en som ser helt identisk ut som er Zigbee fra Aliexpress. Denne modellen, enten det er zigbee eller z-wave, med to klemmer ser hakket mere robust ut enn modellen med en klemme som jeg ser også selges på ali. Denne ser fin ut, om jeg bestiller fra ali så ville jeg kasta strøm-adapteren. Stor fordel at man slipper å involvere rørlegger. En mulig ulempe kan være at ventilen blir vanskeligere for andre familiemedlemmer å operere uten bruk av app, for eksempel hvis strømmen går,men usikker på hvor mye man skal henge seg opp i det.
  7. Er det noen som bruker hjemmeautomasjon til å stenge hovedkrana når man reiser bort? Dette er jo noe som er anbefalt av rørleggere. Foreløpig har jeg ikke installert automatisk bryter for vannet, men nå vurderer jeg det. Er det noen som har fått installert en slik bryter de kan anbefale? For min egen del så prøver jeg å ha mest mulig på zigbee nettverk hjemme, så en zigbee-styrbar ventil hadde vært ideelt. Rørleggeren kan vel installere "vannstopp" system, det finnes enkle varianter som kobles direkte mot sensorer, typisk under kjøkkenet, så finnes det et system fra Grohe som er "smart" og prøver å detektere unormal vannstrømning og mikrolekkasjer. En ulempe jeg ser med de enkle systemene fra rørleggeren er at man kan få vannlekkasje på uventede steder, så i en enebolig så burde jeg tro man trengte 3-4 sensorer for å dekke vaskerom, kjøkken,bad og evt toalett. Grohe-enheten ser ut som den er utgående, har varierende tilbakemelding, og potensielt en ulempe at den er wifi-basert hvis du har kranen i et benkeskap f.eks. hvor wifi-signal vil slite. En annen mulighet som er litt mere eksotisk er å etterinstallere en "robot" som stenger den manuelle ventilen, de kan bestilles fra aliexpress, og finne både i wifi, zigbee og 433mhz-varianter. Skal man først ha rørlegger inn til å installere en ny ventil, så kunne man kanskje gått for et fancy system som også har vannmåler innebygd, slik som denne fra Pontos, denne er også wifi-basert. Ting å tenke på Jeg tenker i første omgang at man stenger ventilen når man reiser på ferie, men det går jo an å være mere aggresiv og stenge når man forlater huset eller til og med når man sover. Man kan også kombinere dette med lekkasjesensorer for å stenge ved mulig vannlekkasje automatisk Forsikring - krav, rabatt, avkorting, godkjenning Hva skjer når strømmen går - bør man gå for "nominally closed" ventiler som stenger ved strømbrudd. Bør man kombinere ventil med batteri? Kompleksitet og driftssikkerhet. Stoler du på f.eks. Home Assistant til å hindre vannlekkasje i huset ditt? Er det bedre å ha et slikt system separat? Er det noen som har prøvd seg på noe slikt? Evt. noen som har kan anbefalte utstyr de har brukt?
  8. absolutt ikke. værmeldinga er jo stort sett tema hver eneste morgen når bekledning skal velges, så hvis det går an å automatisere innhentinga så er jo det ganske nyttig. En liten e-ink skjerm på badet med dagens vær hadde ikke vært å forakte. Å øke forbruket kan jo være hensiktmessig noen ganger, siden det som regel er kostanden man vil begrense, og ikke direkte forbruket. Hvis man vet at spotprisen skal skyte i været de neste timene, samtidig som temperaturen skal falle, så kan det jo være pris-gunstig å varme litt ekstra på forhånd.
  9. det er jo sikkert mange her som bruker fremtidig spotpris for å planlegge forbruk og flytte det til billigere timer. Er det noen som bruker værvarsel som et annet input i planleggingen av strømforbruk? Hvordan gjør dere det? Eller er værvarselet bare et pent ikon på dashbordet?
  10. jeg holder på med lignende logikk i Home Assistant for å forsøke å unngå toppene. Jeg har starta med å installere zigbee temperatur-målere rundt om i huset slik at jeg ser utviklingen og skjønner litt hvordan varmen forplanter og forsvinner i huset mitt. I Midt-Norge så er det stort sett billig strøm mellom 22 og 06, roughly, men i huset mitt vil så mye av varmen jeg eventuelt peiser på med klokken 22 ha forsvunnet til kråka før jeg står litt før sju, temperaturen i stua faller fort 1 grad per fem timer, selv når det er 3-4-5 grader ute. Vi trenger jo også bare en time med varme om morgenen, så står jo huset ofte tomt til 14-15, så det er mange timer for varmen å forsvinne ut av veggene mellom at strømmen er billig og vi trenger den, det er problemet. Basert på dette har jeg laget en logikk hvor jeg rett og slett har varmegulvene på en schedule hvor de varmer fra 0500 til 0700, så skrur jeg på varmepumpa automatisk hvis temperaturen i stua faller under 20.3 C i tidsrommet 0400-0700. Jeg har ca 3 grader forskjell på høy og lav-verdi på termostatene. Jeg har tilsvarende for ettermiddagen ca. 1500- 2200. Altså jeg fokuserer på å varme opp huset rett før det trengs, om morgenen og ettermiddagen. I Midt-Norge har vi hatt noen voldsomme "peaker", sist fredag var toppen over to kroner i en time, mens snittet på over dagen var kanskje 70 øre. Et første steg er jo å lage en logikk som tilser at man klarer å unngå å varme opp huset i slike ekstreme strømtopper. Så har jeg begynt med litt fancy greier på toppen av dette som avhenger av strømprisen, jeg har skriver en logikks som trekker fra en grad på termostatetens settpunkt i de timene hvor spotprisen er aller høyest i løpet av dagen, helt uavhengig av schedule. Dette er under utvikling, kan dele kode når det fungerer. Det siste skrittet er å varme opp huset med varmepumpe rett før de dyre timene kommer. Termostater er jo av/på så du trenger ikke skru de voldsomt mye ned under settpunkt for at de skal skru av en kort stund. Står det sju grader på displayene når kona går forbi, så blir det vel kjeft, men at det står "21" mens det vanligvis står "22" kan gjøre samme nytten. Jeg vet det finnes et Node-red prosjekt med noe heat capacitor som er lignende, jeg hadde tenkt å tukel litt rundt på egen hånd med templates i "ren" HA. Som du hører, jeg tror det avhenger litt av hvilken oppvarming du bruker, hvor godt huset ditt holder på varmen, og så må man gjøre litt antagelser om hva som er den typiske strømpris-utviklingen over en dag, og hvordan man ønsker at systemet skal tilpasse seg det, så skal det helst ha kone-aksept.
  11. Idag har jeg fått kobla min 12 år gamle "dumme" IVT nordic inverter varmepumpe opp til Home Assistant ved hjelp av Broadcom RM4 Pro fra Aliexpress(38 dollar/400 kroner med frakt og moms). Det var gjort på noen timer ved å følge prosedyren i denne videoen. Det var litt triks fordi varmepumpa faktisk trenger to forskjellige kommandoer for å starte, så jeg måtte fange begge signalene og lagre de, og så lage et script som kaller det ene og så den andre kommandoen. Hardt nok for en fersking i HA. Broadcomen er jo fin, jeg var ikke klar over at den har innebygget temperatur og fuktighets-måler også, som er kjempepraktisk, da denne i praksis må stå litt i "blesten" til varmepumpa for å ha signal bort til den, dermed vil du kunne se effekten av varmepumpa med broadcomen. Planen videre for varmepumpe og varmekabler er å lage en logikk som flytter oppvarming til timer hvor det er billig, spotprisen virker å variere mye i forløp fra dag til dag i midt-norge, så det er ikke alltid lønnsomt å varme så mye om natta(men ofte er det slik fortsatt). Jeg tror man må kunne "styre to ting" for å få "smart strømstyring" støtte hos Enova, tror dere varmepumpe-styring kan være en av disse to? Vi har en liten ekspress-varmtvannsbereder, så jeg er litt usikker på hvor mye gevinst det er å hente på å styre den smart. Jeg har også bestilt 5 billige temperatur "tuya" målere fra Ali, og disse kommer på toppen av seks smarte termostater med hver sin temperatur, så total sett så bør jeg få god koll på oppvarminga etterhvert. Tanken var kanskje å lage en "gjennomsnittstemperatur" som kanskje duger for endel formål, dette var overraskende vanskelig å få til HA, men jeg skal nok klare det til slutt. Kanskje jeg kunne brukt en av de tuyanen til å måle ute-temperatur, temperatur på varmtvannsbereder, eller faktisk temperatur på kryp-loftet.
  12. Jeg lurte på om noen har erfaring med logikk for å holde strømforbruket under 5 kwh/h (eller 10 kwh/h for den sags skyld)? For min egen del er har jeg seks varmekabler med termostater som styres fra Home Assistant. Seks varmekalber på samtidig, det blir fort ca 12 kw, det vil lett kunne overstige grensen vinterstid, særlig når man skal varme opp huset etter en periode med senking. Jeg tenker at for å få til å styre disse seks, så bør termostaten settes slik at den får ønsket temperatur fra Home Assistant, da kan man få termostater til å skru av varming ved å sette ned settpunktet midertidig til å være lik målt temperatur. Jeg tenker at en løsning kunne være å lage en prioritets-liste over hvilke varmekabler som er viktigst. Skal man øke alle termostater fra f.eks. 18 til 22 grader klokken 0500 om morgenen, så vil man kanskje starte med å la baderomsgulvet og toalettet varme seg opp, mens man holder de andre termostatene på 18 C til strømtrekket fra de to første har falt. Så starter man de neste to. Jeg tenker at dette bør løses automatisk basert på kontinuerlig avlesing av total strømtrekk i huset, om noen for eksempel starter en tørketrommel midt i prosessen så må man være mere forsiktig med varmekablene. Om vinteren vil det ta lengre tid å varme opp enn om sommeren, dermed er det neppe lurt å basere dette på sekvenser (varm opp badet 10 min, så gangen 10 min etc.). Man kunne også integrert varmepumpa i dette opplegget. Dette er egentlig ganske sentralt for smart strømstyring, for det muliggjør aggressiv natt- og borte-senking uten at det øker nettleia. Noen som har prøvd på dette?
  13. ja, det stemmer, termostatene hadde styring av type 1-2-3, uten at jeg helt skjønte hva det betydde mens de sto på. Nå skjønner jeg! I mellomtiden løste jeg problemet uten å bruke zigbee/hjemmeautomasjon, jeg åpnet dørkarmen, borret hull fra dørkarm inn til bryter og etter litt fikling fikk jeg lagt en gulvføler som måler ved foten av døren på badet. Dette fungerer bra! Ideelt så kunne man ha sett for seg at man på ett eller annet vis klarte å koble en temperatur måler via zigbee til termostaten, men dette er tydeligvis ikke støttet, da hadde jeg sluppet å demontere dørkarm. Å oppnå det samme via en smart-hus løsning som Home Assistant hadde nok vært mulig, men jeg foretrekker å bruke hjemmeautomasjon til "smarte" løsninger som smart strømstyring, ikke som "plaster" på problemer i det grunnleggende, så glad jeg slapp å gå den veien.
  14. Jeg kjøpte en del vedbriketter da de fortsatt var 29 kr, jeg tenker de er mere verdt som «backup» enn å faktisk fyre med
  15. Dagens termostat står ved døren i gangen utenfor badet og har rom-føler. Så i praksis henter den temperatur fra "feil" rom, dvs ikke det rommet som varmekablene er i. Hvis døren er lukket, og man setter termostaten på 25 grader, så vil varmekablene bli stående på maks nesten i det uendelige, fordi det ikke påvirker temperaturen i gangen veldig mye. På den andre siden, hvis man skrur på varmepumpa i etajsen under så blir gangen ganske varm, og da skrur varmekablene seg av slik at badetromsgulvet blir kaldt. Dette er jo helt feil, så spørsmålet er beste måten å fikse dette på, det kan evt. løses med hjemmeautomasjon, men også muligens uten.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Vi har plassert informasjonskapsler/cookies på din enhet for å gjøre denne siden bedre. Du kan justere dine innstillinger for informasjonskapsler, ellers vil vi anta at dette er ok for deg.